39 bin kişi sigarayı bırakmak için başvurdu

İstanbul'da geçen yıl 39 bin 307 kişi, sigarayı bırakmak için polikliniklere müracaat etti.

Google Haberlere Abone ol
39 bin kişi sigarayı bırakmak için başvurdu

Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Atilla Uysal, sigara bağımlılığından kurtulmak dileyen lakin bunu başaramayan şahısların etkinliği ispatlanan tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanmaları gerektiğini söyledi.

Bir sene boyunca izlenecek kişiler, bu vakitte hiç sigara içmezlerse "sigarayı bırakmış" kabul edilecek. Uzmanlar, katkı bölgelerin yüzde 30'a yakınının sigarayı bırakma başarısını gösterdiğini, kendi kendine bırakmayı deneyenlerin ise lakin yüzde 5'inin muvaffakiyetli olabildiğini belirtiyor.

KOAH VE AKCİĞER KANSERİNİN HALA BİRİNCİ NEDENİ SİGARA

Doç. Dr. Uysal, Yedikule'deki Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 15 yıldır sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet verdiklerini belirtti.

KOAH ve akciğer kanserinin en mühim nedenini sigaranın oluşturduğunu anlatım eden Uysal, sigaranın kişi ve cemiyet sağlığına iri zararları dokunduğunu anlatım etti.

Uysal, sigarayı bırakmanın kullananlar için pratik olmadığını aktararak, "Yapılan tetkikler şunu sergilemiştir ki sigara içenlerin yüzde 70'i sigarayı bırakmak istediklerini söyleyeceklerdir. Ancak bunların lakin yüzde 40'ı sigarayı bırakmak için destek yada katkı dilek etmektedir" diye konuştu.

KENDİ KENDİNE BIRAKMAK İSTEYENLERİN YÜZDE 5'İ BAŞARILI

Sigarayı kendi kendine bırakmak isteyenlerin lakin yüzde 5'inin muvaffakiyet sağladığını anlatım eden Uysal, "Dünya Sağlık Örgütü'ne kıyasla bir sene arasında hiç sigara içmeyen kişi sigarayı bırakmış şekilde tanımlanır. Başvuranlar arasında polikliniğimizin başarısı yüzde 25 ile yüzde 30 arasında. Sigarayı bırakmak dileyen bireyler katkı almaktan çekinmemelidir" dedi.

Sigara bağımlılığının yalnızca ilaçla tedavi edilebilen bir bağımlılık değil, tıpkı vakitte psikolojik ve naz boyutu da bulunan bir bağımlılık olduğunu vurgulayan Uysal, tedavi sürecini ise şöyle aktardı:

"Sigara Bırakma Polikliniği'nde vazife oluşturan hekimlere, hastalara süre ayırabilmeleri için en çok 17 hasta bakabilecekleri hukuki şekilde da tanımlandı. Bir hastaya en azından 20 dakika ayırmaya çalışıyoruz. Bu vakitte hastaların nasıl, ne süre sigara içtiklerini ayrıntılı şekilde sorguluyoruz. Nikotin bağımlılık testini değerlendiriyoruz. Ne kadar fiziksel, psikolojik bağımlılığı var, bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Hastalara söylediğimiz şudur: 'Biz size sigarayı bıraktırmıyoruz, sigarayı bırakmanıza destekçi oluyoruz'. Çünkü bu konu için hekimlerin tek başlarına gayret göstermesi yeterli değil. Hastanın kendisinin istemesi, sigarayı bırakma konusu için kararlı olması, hata bulunan hayat tarzını doğru yönlendirmesi gerekiyor. Üçüncü etapta da ilaç tedavisi uyguluyoruz."

SİGARAYI BIRAKMAK NİÇİN ZOR? 

Nikotinin psikolojik bağımlılık etkilerinin yanı dizi fiziksel bağımlılık da oluşturan bir madde olduğunu kaydeden Uysal, şöyle devam etti:

"Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve gövde bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık 3 hafta devam eden huzursuzluk, uykusuzluk, bazan uykusuna eğilim, sinirlenme, çok aşırı reaksiyon verme, bazan kabızlık, konsantrasyon güçlüğü bunun şeklinde problemler yaşanabilir. Bu mahrumiyet belirtileri her 3 insandan 2'sinde görülebilir, şiddeti insandan insana değişir. Bu çağ tıpkı vakitte sigara içme isteğinin en hummalı bulunduğu dönemdir ve genel olarak kişi en iyi bu çağda zorlandığı için sigaraya yine başlar. Öte yandan, sigara içenlerde mükafat bunun şeklinde hissedilen değişikliklerin devamını sağlamak için tekrarlanan sigara içme eylemi süre geçtikçe alışkanlık durumunu almıştır ve kişi çoğu kere bilincinde olmadan, nikotin gereksinimi yokken dahi sigara yakıp içmeye başlamıştır. Ayrıca bu sık tekrarlanan sigara içme eylemi, gündelik hayatındaki pek çok faaliyeti ile ilişkilendirilmiştir (çay, kahve, yemek sonrası, eğlence ve dost ortamı, vs).

Dolayısıyla sigarayı bırakmaya çalışırken gündelik hayatındaki pek çok şey insana sigarayı hatırlatacak ve arzu uyandıracaktır. Sigara bırakıldığında 2-3 hafta devam eden fiziksel mahrumiyet belirtilerinin yanı dizi bu gündelik hayattaki sigarayı çağrıştıran unsurlar da zorlayacaktır. Hatta fiziksel mahrumiyet belirtileri ortadan kalktıktan sonra da kendini hissettirecektir. Sigarayı bırakmayı deneyen kişiyi erken çağda daha çok mahrumiyet belirtileri zorlarken, bu dönemden sonra psikolojik bağımlılığın getirdiği alışkanlıklar nispeten ön plana çıkmaktadır. O vaziyette sigarayı bırakacak insanın bu sorunları tanıması ve nasıl çözeceğini öğrenmesi gerekecektir."

Sigarayı bırakmaya çalışan insanın zorlanmasının nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucunda olduğunu ve benlik yapısıyla birlikteliği olmadığını kaydeden Uysal, "Dolayısıyla zorlanmak yada bırakmayı deneyip yine başlamak iradesizlik anlamına gelmemelidir. Sigara bırakma çabası içerisindeyken kendinizi yargılamadan ve suçlamadan savaş etmelisiniz. Bu süreci 'kronik tekrarlama isteği bulunan bir hastalıktan iyileşmeye çalışmak' şekilde benimsemeniz çabanızı kolaylaştıracaktır" dedi.

TEDAVİ İÇİN NELER DENEMELİ?

Uysal, nikotin bandı, nikotin sakızı bunun şeklinde "yerine koyma" tedavilerinin yanı dizi beyinde tesir eden bir ilacın da kullanıldığını aktararak, "Kendi kendinize bırakmayı denediğinizde zorlanıyorsanız etkinliği ispatlanan tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanın" dedi.

Kliniklerinde uyguladıkları metod ve ilaçların bilimsel şekilde etkinliği ispatlanan tedavi alternatifleri olduğunu vurgulayan Uysal, "Çeşitli bitkiler, bıktım otu, akupunktur, biorezonans bunun şeklinde metodlar bilimsel olmayan yöntemler. Bu yöntemlerin bazılarının bilimsel çalışmaları oluşturulmuş ve bu yöntemlerin tesirli bulunmadığı görülmüştür" diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar