33 Hafta Gebelik

33 hafta gebelik, döneminde anne adaylarının karınları daha belirgin bir döneme girecektir.

Google Haberlere Abone ol
33 Hafta Gebelik

33 hafta gebelik, döneminde anne adaylarının karınları daha belirgin bir döneme girecektir. Yapısal özelliklerden kaynaklanan sebeplerden dolayı, bazı anne adaylarında karın bölgesi son aylarda belirginleşmeye başlayabilir. Bu durum bebeğinizin gelişimi normal ise, sorun edilmemelidir. Bu hafta bebeğinizin hareketlerini daha net bir şekilde duyacaksınız.  

33 hafta gebeliklerde anne adaylarında yaşanacak değişimler nelerdir?

Anne adaylarında yaşanan ayak bileği şişkinlikleri bu haftada devam edecektir. Ancak ellerde, yüzde şişkinlik olmasında, baş ağrılarının bulunması, karın ağrısı ve kusma görülmesi durumunda doktorunuzla irtibata geçmeniz yerinde bir davranış olacaktır. Bu belirtilerde gebelik zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. İdrarda proteine, yüksek tansiyona yol açabilecek bu durum oldukça tehlikelidir. Anne adaylarının uykularında düzensizlik yaşaması bu dönemde oldukça normal sayılmalıdır. Yaşadığınız bacak krampları, büyüyen karnınız, ağrılarınız sizin rahat bir uyku uyumanızı güçleştirecektir. Uyumanızı kolaylaştıracak uygun yastıklar sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Artık oturup, kalkarken zorlanacağınız dönemlere girmiş bulunuyorsunuz. B hafta el parmaklarınızda dokulardaki sıvı tutumundan kaynaklanan sebeplerden ötürü uyuşmalar meydana gelebilir. Dokularda tutulan sıvı, medyan sinirin geçtiği  karpal tüneli daraltacağı için, uyuşma, yanma ile birlikte elektriklenme belirtileri görülebilir. El parmaklarının belli bir pozisyona alınmasıyla tedavi edilebilecek bu durumu ihmal etmemelisiniz. Bu dönemde göbek deliğiniz çıkıntı yapabilir, tırnaklarınız kırılabilir, unutkanlıklar yaşayabilirsiniz.

33 hafta gebeliklerde bebeğinizde yaşanan değişimler nelerdir?

31. haftadan itibaren bebeğin amnios sıvısı en yüksek oranına ulaşmıştı. Doğum anı gelene kadar bu oranı koruyacak olan sıvı, bu haftada aynı seviyelerde kalacaktır. Bebeğinizi dışarıya karşı koruyan sıvı, bebeğiniz tarafından yutularak, cildinden ve akciğerlerinden kanına geçecektir. Bu sıvının eksilen miktarı, bebeğin yapacağı idrarla tamamlanacaktır. Sıvının olası bir sebepten eksilmesi durumunda, göbek kordonuna baskı yapacağından dolayı doktor kontrolünde mutlaka takip edilmelidir. Bu hafta bebeğiniz yaklaşık olarak 2 kg ağırlığında ve 42 cm boyunda olacaktır. Bu hafta yapılacak ultrason tetkiklerinde bebeğinizin  baş bölgesi olması gereken boyutlara yaklaşacaktır. Çünkü beyin dokusu sürekli gelişme göstermektedir. Kemikleri de iyice sertleşen bebeğiniz, zamanının büyük bölümünü uyuyarak geçirecektir. Akciğerlerde gelişimini tamamladığı için, bebeğiniz nefes almaya başlayacaktır. Sinir hücrelerinin gelişmesiyle, artık dokunabilen, duyabilen, hissedebilen bir bebeğiniz var. Bebeğiniz ışığa karşı bile göz kapaklarını kısarak tepki vermektedir.

Yorumlar