19 Hafta Gebelik

19 hafta gebelik döneminde bebeğiniz emin adımlarla gelişmeye ve size tutunmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
19 Hafta Gebelik

19 hafta gebelik döneminde bebeğiniz emin adımlarla gelişmeye ve size tutunmaya çalışıyor.  Bu hafta yaklaşık 250 gr ağırlığında ve 15 cm uzunluğunda olacaktır. Verniks adı verilen bir madde bebeğinizin cildini çevreliyor ve etrafındaki amniyotik sıvıdan onu koruyor. Bu madde sayesinde cildi yumuşacık ve esnek bir görünüm kazanacak. Doğum günü yaklaştıkça bu verniks adlı madde dökülmeye başlayacaktır. Şu an bebeğiniz tıpkı bir Hindistan cevizi büyüklüğünde. Dünyaya merhaba dediğinde şu anki görünümünü yaklaşık 15 katı kadar daha büyük olacak.

Bu hafta bedeninizde can bulmaya çalışan bebeğinizin beyin dokusu, tat alma duyusu, işitme, görme ve dokunma duyuları yapılanmaya başlayacak. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa ortalama 6 milyon yumurta üretimi gerçekleşmiştir bile. Doğana kadar bu sayıya 4 milyon yumurta daha ilave olacaktır. Miniğinizin artık kendine ait bir parmak izi oluşmuş, fakat henüz çok küçük, yağ depolamaya devam ettikçe vücudu yağlanacak ve kilo almaya başlayacak.

19 haftalık gebelik döneminde anne, Bu dönemlerde yaşayacağınız bacak krampları gayet normaldir. Krampların neden kaynaklandığı tam olarak bilinemez, fakat basınç uygulanan kan damarları ve kas yorgunluğundan kaynaklandığı düşünülür ve geceleri daha fazla açığa çıkar. Bu aralarda el ve ayaklarınızda uyuşma ve karıncalanma yaşıyor olabilirsiniz. Oldukça yadırganacak bir his olmasına rağmen vücudunuzun uğradığı değişimden kaynaklanmaktadır. Vücudunuzda yaşadığınız şişkinliğin sinirlere uyguladığı basınç nedeni ile ortaya çıkan bir sorundur.

19 hafta gebeliğe ulaştınız ve rahminiz göbek deliğinizin altına kadar ulaştı. her geçen gün hamile görünümü kazanıyorsunuz. Bu haftalarda alt karın bölgenizde keskin bir sızı hissedebilirsiniz. Bu sızı 19 hafta gebeliklerde sıkça karşılaşılan belirtilerden bir tanesidir.

Hayatınız;

Gebeliğinizin ikinci üç aylık dönemindesiniz ve inanılmaz bir şekilde kilo alıyorsunuz. Bu haftaya kadar yaklaşık 5 kilo kadar almış olacaksınız. Özellikle yorucu bir günün ardından alt karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Alt karın ağrısına rahminiz genişlediği ve kilo aldığınız için maruz kalıyorsunuz. Kaygılanacak bir durum değildir, ancak ağrı çok şiddetli ise doktora görünmenizde yarar olacaktır.

Belirtiler;

Denge problemi yaşıyor olmanız gayet normal, çünkü kilo aldıkça ağırlık merkeziniz değişime uğruyor. Yürürken dikkatli olmalısınız. Ayrıca ağırlık merkezinizin uğradığı değişim nedeniyle sırt ağrılarınız da açığa çıkmış olabilir. Gebelikten önce de eğer sırt ağrısı gibi bir sıkıntı yaşıyorsanız bu ağrılar daha keskin olacaktır. Sırt ağrılarınızı hafifletmek için duruş pozisyonunuza dikkat etmelisiniz.

Kabızlık: 19 hafta gebeliktesiniz ve düzenli olarak tuvalet ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız, tükettiğiniz gıdaları gözden geçirmelisiniz. Kabızlık sorunu şiddetli bir şekilde seyrediyorsa bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşmalı ve alternatif yollara başvurmalısınız.

Baş Dönmesi: Ani kalkış ve ani hareketlerde baş dönmesi yaşamanız oldukça doğaldır. Baş dönmesi kan dolaşımınızın azalması nedeniyle ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş hareket etmeye ve düzenli sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz.

Burun Tıkanıklığı: 19 hafta gebelikte burnunuz dışarıdan fark edilecek kadar şişmiş olabilir. Bu nedenle de nefes almanız çok güçleşebilir. Eczaneden temiz edebileceğiniz burun bantları rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Alt Karın Ağrısı: Rahminizin her geçen gün daha da büyümesi dokuları destekleyen ligmentlerin esnemesine yol açabilir. Bu durum alt karın ağrısına maruz kalmanıza neden olur. Kendiniz için en rahatlayıcı en uygun pozisyonu bulun ve ani hareketlerden kaçının.

Sırt Ağrıları: Rahminiz büyümeye devam ettikçe ağırlık merkezinizin ön tarafa doğru değiştiğiniz fark edeceksiniz. Bu durum da sırtınıza daha fazla baskı uygulanacak ve doğal olarak sırt ağrılarına maruz kalacaksınız.  

Bacak Ağrısı: Daha çok bacaklarınıza kramp girmesi 19 hafta gebelik döneminde görülür. Bu durum sizi fazlaca rahatsız edebilir ve canınızı yakabilir. Hatta uykunuzdan bile uyandıracak boyutlarda yaşanabilir. Sorunu hafifletmek ve daha az acı çekmek için yatmadan önce bacak masajı yaparak rahatlayabilirsiniz.

Yorumlar