16 Hafta Gebelik

16 haftalık gebelik döneminde artık bedeninizde sesleri işitebilen bir bebek var.

Google Haberlere Abone ol
16 Hafta Gebelik

16 haftalık gebelik döneminde artık bedeninizde sesleri işitebilen bir bebek var. Bebeğiniz sizin konuşmalarınızı ve kendine hitap eden herkesi duyabilecektir. Özellikle hoş müzikler bebeğinizi sakinleştirmek adına yararlı olabilir. Bedeninizde zamanla sizin sesinize iyice alışacak ve aranızdaki sevgi bağı kuvvetlenecektir.

Kas yapısı son hızla gelişimini sürdürürken, bebeğiniz daha fazla kuvvetlenmiş ve hareketleri daha sağlamlaşmıştır. Kaşlarını çatarak gözlerine vuran ışığa karşı kısabilmektedir. Gözkapakları hala kapalı olmasına rağmen karnınıza yansıyacak ışık karşısında etkilenerek kısabilecektir. Sizin sayenizde aldığı besinler ile kuvvetlenen kemikleri ile kafasını daha dik tutabilecek ve doğuma kadar daha da kuvvetlenecektir.

16 haftalık gebelik dönemine erişmiş bebeğinizin saçları da çıkmaya başlamıştır. Ancak şu an çıkan saçları orijinal saç rengi olmayacaktır. Vücudu kafasına oranla daha büyüktür. Fakat ilerleyen haftalar ile beraber kafası ve vücudu arasındaki orantı sağlanacaktır.

16 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin boy uzunluğu yaklaşık 11 cm. ağırlığı ise, 100 gram kadar olacaktır.

16 hafta gebelik döneminde anne; daha önce gebelik deneyimi olan anne adayları bu hafta ile beraber bebeğini hareketlerini rahatlıkla hissedebilir. Ancak bu hareketleri henüz ilk gebelik deneyimini yaşayan anne adayları hissedemeyebilir. Şayet bu ufak kıpırdanmaları hissedemiyorsanız panik yapmanıza gerek yok. Gelecek haftalarda mutlaka hissedeceksiniz.

16 hafta gebelik dönemi ile beraber daha rahat ve bol kıyafetler giymenin zamanı da gelmiştir. Özellikle de ikiz gebelik ya da ikinci, üçüncü gebeliğini yaşayan anne adayları için gebe kıyafeti giyecek ölçülerde karın büyümüş olacaktır.16 hafta gebelik ile beraber yaklaşık olarak 4 kilo kadar almış olmanız gayet normal. Uzman kişilere göre gebelik döneminde her ay ortalama 1 kilo kadar alım ya da 9 ay süresince 12 - 13 kilo kadar alınması normal olarak kabul edilmektedir. Eğer 16 haftalık gebelik dönemine kadar 5 kilodan daha fazla kilo aldıysanız gelecek haftalarda daha fazla kilo alacağınız anlamına gelebilir. Fazla kilo alımı nedeniyle gebelik döneminde diyet yapmak kesinlikle sakıncalıdır. Fakat fazla kilo almamak için yediğiniz içtiğiniz gıdalara dikkat etmenizde yarar olacaktır.

Vajinal Akıntı: 16 hafta gebelik döneminde vajinal akıntıda artış yaşanabilir. Ancak burada önemli olan akıntının rengi, yoğunluğu ve kokusudur. Eğer rengi koyu ve sizi rahatsız edecek kadar kokusu varsa mutlaka doktorunuz ile paylaşmalısınız. Bu gibi olasılıklarda idrar yollarında enfeksiyon yaşama ihtimali artabilir. Bu durumu açığa çıkartmak için doktor gerekli testler isteyecek ve o yönde bir önlem alacaktır.

Varis Damarları: Vücut ağırlığı arttıkça özellikle bacaklarda ağrıların oluşmasına yol açacaktır. Oluşan ödem ve ağrı uzun süre ayakta kalmak ile daha çok artacaktır. Uygulanacak hafif tedbirler ile oluşan ağrıyı hafifletmek mümkündür. Ayakları dinlendirmek, rahat ayakkabı giymek ve ayakları yukarı kaldırmak açığa çıkacak şişlikler için faydalı olacaktır.

Diş Ve Diş Eti Sorunları: 16 haftalık gebelik dönemine kadar diş ve diş eti hastalıklarından dolayı zor anlar yaşamanız muhtemeldir. Diş ve dişeti sorunlarında en önemli faktör gebeliğin neden olduğu hormon değişimleridir. Yoğun ağrılarda ve enfeksiyon olasılıklarında mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Gebelik döneminde bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Bu gibi sorunlarda belirli dozlarda ve belirli gruplarda antibiyotik kullanımı olacağı için doktor muayenesi şarttır. Gebelik döneminde oluşabilecek diş ve dişeti hastalıkları erken doğuma ve düşük ağırlıklı bebeklerin doğmasına neden olabilmektedir.

Sırt Ağrıları: Ağırlığınız arttıkça sırtınız ve belinize baskı uygulanacak ve ağrılar oluşum gösterecektir. Ağır aktiviteler bu ağrıları daha çok tetikleyeceği için kendinizi yoracak işlerden kaçınmalısınız. Özellikle 16 hafta gebelik ve devamında artacak ağrılar için masaj ve ılık duş rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.

Yorumlar