12 Hafta Gebelik

12 haftalık gebelik dönemine erişen bebeğin beyin hücreleri büyük bir hızla büyümeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
12 Hafta Gebelik

12 haftalık gebelik dönemine erişen bebeğin beyin hücreleri büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Yüz hatları daha belirgin bir hal alarak, tıpkı bir insan görünümünü andırıyor. Kulakları ve gözleri artık olması gereken yere doğru ulaşmış ve bu sayede insan yüzünün şeklini kazanmıştır.

12 haftalık gebelikte bir diğer değişim ise, bebeğin refleks mekanizmasının gelişmeye başlamasıdır. Parmaklarında bulunan perde ortadan kalkmış, parmaklarını daha rahat hareket ettirebilmektedir. Artık anne bedenindeki bebek ayak parmaklarını kıvırabiliyor ve göz kaslarını çalıştırabiliyor. Ağız hareketlerini kazanan bebeğe dışarıdan bir tepki gelse karşılık verebilecek aşamaya ulaşmıştır. Ancak bebeğin verdiği tepkiyi dışarıdan annenin fark etmesi henüz mümkün değildir. Göbek kordonunun içinde bağırsaklar gelişmiş ve ait olması gereken yere doğru hareketlenmiştir. Ayrıca böbrekleri de gelişim göstermiş ve idrar yapmaya başlamıştır.

Kemik iliği 12 hafta gebelikte alyuvar yapımı için çalışmaktadır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra bebek dünyadaki bakteriler ile daha kolay mücadele edecek ve kendini bakterilere karşı koruyabilecektir. Anne bedenindeki bebeğin hipofizi, daha sonra üreme sistemine yardımcı olacak hormonların üretimine başlamıştır. Beyin yapısında sinopsuların gelişmesinden dolayı bebek artık acıya karşı duyarlı olacaktır.

12 hafta gebelikte bebeğin kalp atışları 160'ın daha üstünde, ancak  gebelik sonlanana kadar kalp atışları yavaşlayacaktır. Anne karnındaki bebek bu hafta itibari ile yaklaşık 14 gr ağırlığında ve 5 cm uzunluğunda olacaktır.

12 hafta gebelik döneminde anne; Anne adayı bu haftalarda muhtemel denge sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle yüksek tansiyon problemi varsa daha dikkatli hareket edilmeli ve tansiyon sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Bu haftalarda baş dönemsine neden olan faktör progesteron hormonudur. Bebeğe kan akışı sağlayabilmek için kan damarları esneyecek ve bu sayede anne adayı baş dönmelerine maruz kalacaktır. Bu sorun karşında kan şekeri düşerek denge sorunları yaşanacaktır. Uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalı ve düzenli bir şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir.

Rahim karına doğru belirgin şekilde büyümüş olacak, şayet ilk gebelik değilse karnın büyüdüğü daha fazla fark edilecektir. Bu dönem gebe kıyafetleri için henüz erken bir dönemdir. Bu aralar daha rahat ve bol kıyafetler ile geçiştirilebilir. Eğer mide bulantısı ve kusma problemi atlatılmışsa 12 haftalık gebelik dönemine kadar anne adayı yaklaşık 2 kilo kadar almış olacaktır.

Mide Sorunları: Anne adayları 12 haftalık gebelikte mide yanması gibi şikayetlere maruz kalabilir. Göğüs ve boğaz arasında bulunan bölümde yanma şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Şayet ilk gebeliklerde mide yanması yaşanmışsa ikinci gebeliklerde mide yanması problemi daha da artabilir. Mide yanması çekilmez boyutlarda oluşuyor ise mutlaka hekime başvurulmalı ve önlem alınmalıdır.

12 Hafta Gebelik Döneminde Mide Yanmasına Karşı Alınabilecek Önlemler;

  • Su tüketimi yemek ile birlikte değil de, yemeklerden yarım saat önce ya da daha sonra tüketilmelidir.
  • Acı ve yağlı gıdalardan uzak kalınmalıdır.
  • Yemekler daha fazla çiğneyerek yutulmalı ve daha yavaş yenmelidir.
  • Yemekler daha sık aralıkla ve azar azar yenilmeli.

Yorumlar