11 Hafta Gebelik

11 hafta gebelik dönemine sağlıklı bir şekilde ulaşan bebeğiniz ufak bir şeftali kadar ve 1,25 cm uzunluğunda olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
11 Hafta Gebelik

11 hafta gebelik dönemine sağlıklı bir şekilde ulaşan bebeğiniz ufak bir şeftali kadar ve 1,25 cm uzunluğunda olacaktır. Bu dönemde saç kökleri büyüyecek, tırnakları uzamaya başlayacak ve eğer kızsa yumurtalıkları gelişmeye başlayacaktır. Artık el ve ayak parmakları geride kalan dönemler gibi birbiri ile birleşik değil ve bağımsız bir şekilde hareket edebilecektir. 11 hafta gebelik döneminde bebeğinizin burun delikleri açılıp kapanmaya başlamış ve göğüs uçları belirgin bir hal almıştır.

11 hafta gebelik döneminde anne, sabahları kabusunuz olan mide bulantılarınız biraz hafiflemiş, sizin için yaşam biraz daha kolaylaşmıştır. Bu durum sizin için mucize gibi görünse de gerçek. İştahınızın artması, ağzınızda hoş olmayan bir tat bırakan kusmalarınızın azalması ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Şu an yaşadığınız bulantılar gelecek haftalarda tamamen ortadan kaybolacak, kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz. Bulantılarınız nedeniyle uzak kaldığınız sosyal hayata doğru bir gidiş yaşayabilirsiniz.

Saç Ve Tırnaklarda Değişim: 11 hafta gebelik döneminde saçlarınızın ve tırnaklarınızın hızla uzadığını fark edebilirsiniz. Saçlarınız daha gür ve canlı, tırnaklarınız ise daha çabuk uzuyor ama çok kırılgan olacak. Gebelik hormonları nedeniyle gelişen bir durum ve gebelik tamamlanınca eski haline dönecektir.

Kabızlık Ve Gaz Sıkıntısı: Gaz ve sindirim sorunları için bu haftalarda bazı önlemler almak zorunda kalabilirsiniz. Günlük bol sıvı ve posalı gıdalar tüketerek kabızlık sorununuzu en aza indirebilirsiniz.

Baş Ağrıları: Daha önceden migren gibi sorununuz varsa, bu dönemde baş ağrıları oldukça canınızı yakabilir. Uykusuzluk, kahve, çay ve stres bu durumu tetikleyen faktörlerdir. Bu dönemde bu gibi faktörlerden uzak kalarak baş ağrısını hafifletebilirsiniz. Ayrıca uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz.

Baş Dönmeleri: 11 hafta gebelikte ve devamında baş dönmesi yaşamanız oldukça normal. Daha çok ani kalkışlarda başınız dönebilir. Bu nedenle ağır hareket etmeli ve daha sakin olmalısınız. Baş dönmesi, gebelik nedeniyle değişen dolaşım sisteminde minik bebeğiniz için gerçekleşen çalışmalardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Kan şekerinize dikkat etmeli ve öğün sayınızı arttırmalısınız. Günlük 3 büyük öğün yerine az ve sık yemeği tercih etmelisiniz. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için yeterli bir şekilde beslenmeli, gereken her gıdadan tüketmelisiniz.

Aş Erme Ve Tiksinme: 11 Hafta gebelik döneminde damak tadınızda farklılıklar ortaya çıkabilir. Daha önceden beğenerek yediğiniz bir yiyecekten bu dönemde tiksinebilirsiniz. Ayrıca bazı durumlarda önceden hiç sevmediğiniz bir yiyeceği bu dönemde çok arzulayabilirsiniz. Tiksinme ve aş erme gebeliğin getirilerindendir ve büyük ihtimalle 4 ay kadar sürecek daha sonra normale dönecektir.

Yorumlar