Türkmenler'den Kerkük'te IKYB bayrağına tepki

-Türkmeneli Partisi Başkanı Sarıkahya: - "Kerkük Valisi Kerim'in il meclisine sunduğu yazı daha onaylanmadan kentteki tüm hükümet binalarının üzerine IKYB bayrağının asılması kabul edilemez" - "Devlet kurum ve kuruluşların üzerine iki ayrı bayrağın çekilmesi iki başlı yönetim anlamına gelir" - "Kerkük, ülke anayasasına göre belli bir bölgeye (IKBY) değil, Basra, Kerbela ve Bağdat gibi merkezi yönetime bağlıdır"

Google Haberlere Abone ol
Türkmenler'den Kerkük'te IKYB bayrağına tepki

KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük Kenti Valisi Necmeddin Kerim'in Nevruz kutlamaları çerçevesinde kentteki tüm devlet kurum ve kuruluş binalarının üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması talimatına Türkmenlerin tepkisi sürüyor.

Kerkük merkezli Türkmeneli Partisi Başkanı Rıyaz Sarıkahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kerkük Valisi Kerim'in il meclisine sunduğu yazı daha onaylanmadan kentteki tüm hükümet binalarının üzerine IKYB bayrağının asılması kabul edilemez." dedi.

- "İki başlı yönetim"

Kentte tartışmalara neden olan bayrak konusunu Kerkük'ün renkleri açısından "tehlike" olarak değerlendiren Sarıkahya, "Devlet kurum ve kuruluşlarının üzerine iki ayrı bayrağın çekilmesi iki başlı yönetim anlamına gelir. Kerkük, ülke anayasasına göre belli bir bölgeye (IKBY) değil, Basra, Kerbela ve Bağdat gibi merkezi yönetime bağlıdır.'' diye konuştu.

Sarıkahya, valinin talimatları doğrultusunda IKBY bayrağının kentin kamu kurumlarında asılı durması halinde Türkmenlerin de Türkmen bayrağını söz konusu binalara asmaya başlayacağını ifade etti.

Kerkük'te bir araya gelen Türkmen parti liderleri, ortak bir bildiri ile Kent Valisi Kerim tarafından verilen bayrak kararının geri çekilmesi talebinde bulunmuştu. Türkmen siyasi partileri adına ortak bildiriyi okuyan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, şunları ifade etmişti:

"Nevruz Bayramı vesilesiyle Kerkük'te hükümet binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılması kesinlikle anayasaya aykırıdır. Kardeşçe bin yıldır yaşayan Kerküklüler arasında bir fitne oluşturma adımı olarak değerlendirdiğimiz bu gelişme yerine, kentteki güvenlik durumunun iyileştirilmesi, hizmet çalışmalarının artırılması ve DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerin bir an önce kurtarılmasına yönelinmesi daha elzemdir. Vali tarafından sunulan bu talebin, il meclisi üyeleri tarafından onaylanmamasını talep ediyoruz.''

ITC Başkanı Erşet Salihi de, Kerkük üzerinde Kürt güçleri arasında farklı çekişmelerin yaşandığını ifade ederek, "Önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) ait askeri güçler Kerkük'teki Kuzey Petrol Şirketi'ne el koydu. Hemen ardından Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) bağlı askeri güçler de petrol kuyularının olduğu bölgeye güç sevkıyatı yaptı. Türkmenler kentin bir savaş sahasına dönüşmesinden endişe ediyor. Oyunlar yine dolanıp Türkmenlere dönüyor." demişti.

- Dışişleri Bakanlığından uyarı

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu da, Irak'ın Kerkük kentinde kamu binalarına resmi günlerde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi için yapılan başvuruya ilişkin, "Süreç işletilmeden Kerkük’ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak’taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak’ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır.​" ifadelerini kullanmıştı.

Büyükelçi Müftüoğlu, Kerkük Valiliğinin, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerinde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi için Kerkük Vilayet Meclisi nezdinde yaptığı başvuru hakkındaki bir soruya verdiği cevapta, bu başvurunun yadırgandığını belirtmişti.

Irak anayasasının Irak'taki tartışmalı iç idari sınırlarla ilgili olarak izlenmesi gereken süreci tespit ettiğini vurgulayan Müftüoğlu, "Bu süreç işletilmeden Kerkük’ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak’taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak'ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır." ifadelerine yer vermişti.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB üyesi de olan Vali Kerim, Kerkük İl Meclisi'ne önceki gün bir yazı göndererek, Nevruz kutlamaları dolayısıyla Kerkük'teki tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına Irak bayrağının yanı sıra IKBY bayrağının asılması talimatı vermişti.

Yorumlar