Türkiye-Macaristan İş Forumu

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Macar Eximbank Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık, Türk Eximbank da Macaristan'a yaklaşık 750 milyon dolarlık kredi hacmi açtı" - "Akıl bize diyor ki 'Türkler ile Macarlar bir araya gelsin, Türk Eximbank ile Macar Eximbankı bir araya gelsin, Türk ve Macar sanayici ve yatırımcıları üçüncü ülkelerde yatırımda bulunacağı zaman bu projeleri desteklesin'. Bu anlamda zaten bir öngörüşme vardı, bunu somut bir anlaşmaya dönüştürüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Macaristan İş Forumu

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Macar Eximbankın Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık, Türk Eximbankın da Macaristan'a yaklaşık 750 milyon dolarlık kredi hacmi sunduğunu belirterek, "Akıl bize diyor ki 'Türkler ile Macarlar bir araya gelsin, Türk Eximbank ile Macar Eximbankı bir araya gelsin, Türk ve Macar sanayici ve yatırımcıları üçüncü ülkelerde yatırımda bulunacağı zaman bu projeleri desteklesin'. Bu anlamda zaten bir öngörüşme vardı, bunu somut bir anlaşmaya dönüştürüyoruz." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Macari̇stan Başbakanı Vi̇ktor Orban'ın katılımıyla JW Marriott Otel'de "Türkiye-Macaristan İş Forumu" gerçekleştirildi.

Zeybekci, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkler ile Macarların Avrupa'da birbirine en yakın iki millet olduğunu, iki halkın aynı zamanda Asya'dan Avrupa'ya göç ettiklerini söyledi.

Türk ve Macar dillerindeki bazı kelimelerin benzerliklerine dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye'de yüz binlerce insanın ismi Atilla'dır. Bunlardan birisi de benim oğlum. İlk oğlumun adı Atilla." diye konuştu.

Türk ve Macar ortaklığının tarihte birçok zorluğa göğüs gerdiğini, sanayi tesisleri kurulduğunu, üniversiteler açıldığını anlatan Zeybekci, "İnşallah 21. Yüzyıl'da da Türkler ve Macarlar farklı iş birliklerine girecekler ve çok büyük başarılar elde edecekler." ifadesini kullandı.

Ülkelerin ilişkilerini belirleyen, ülke gruplarını bir araya getiren en önemli faktörlerin dış ticaret ve ekonomik ilişkiler olduğunun altını çizen Zeybekci, bu faktörlerin siyasi ilişkilerin de önüne geçtiğine işaret etti. Zeybekci, 21. Yüzyıl'ın Türk-Macar ortaklığı için önemli bir yüzyıl olacağını dile getirdi.

Zeybekci, Türkiye'de haberleşme, ulaştırma, sağlık ve tarım sektörlerinin de aralarında bulunduğu birçok teknoloji alanında, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sisteminin bulunduğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Macar dostlarımızdan istediğimiz, bir araya gelerek dünyanın en iddialı yatırım teşvik sisteminden yararlanmaları. Macar Eximbank Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık, Türk Eximbank da Macaristan'a yaklaşık 750 milyon dolarlık kredi hacmi açtı. Akıl bize diyor ki 'Türkler ile Macarlar bir araya gelsin, Türk Eximbank ile Macar Eximbankı bir araya gelsin, Türk ve Macar sanayici ve yatırımcıları üçüncü ülkelerde yatırımda bulunacağı zaman bu projeleri desteklesin'. Bunu istiyoruz. Dün Macar Eximbank Başkanı ile yemekte bir araya geldiğimizde bunu bizzat görüştüm. Türk Eximbanka da bu talimatı verdik. Bu anlamda zaten bir öngörüşme vardı, bunu somut bir anlaşmaya dönüştürüyoruz."

Zeybekci, Türkiye'nin 15 Temmuz ihanetine rağmen geçen yıl büyümeyi başardığını hatırlatarak, bu yılın ilk çeyreğinde ise ihracatın büyümeye yüzde 2,2 katkı sağladığına dikkati çekti.

2017 yılının Türkiye için yeni bir başlangıç olacağını ifade eden Zeybekci, Macar yatırımcıları Türkiye'nin gücünü ve potansiyelini keşfetmeye çağırdı.

Zeybekci, Türk-Macar iş dünyasının birlikte ortak projelere imza atmasını istediklerini dile getirdi.

"Bana dostunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim." sözünü anımsatan Zeybekci, Türkler ile Macarların dost halklar olduğunun altını çizdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat da Türkiye ve Macaristan arasındaki dış ticaretin 2023'e kadar 5 milyar dolara çıkarılmasına yönelik hedefi anımsatarak, buna yönelik her türlü ortamın hazır olduğunu, görevin iş adamlarına düştüğünü söyledi.

Macaristan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından buna yönelik tepkisini ve Türk halkının yanında olduğunu ilettiğini dile getiren Polat, bu yaklaşımın hiçbir zaman unutulmayacağını kaydetti.

Yorumlar