Türkiye Esnaf Buluşması

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) - "İstikrarı ve güveni şahıslara bağlı olmaktan çıkartıp, sistemin ruhuna yerleştirmek üzere yönetim sistemimizi değiştirme kararı aldık. Uzun zamandır düşündüğümüz, dile getirdiğimiz, hazırlığını yaptığımız bu sistemin ne kadar gerekli olduğunu, 15 Temmuz gecesi bir kez daha gördük. Bunun üzerine MHP'nin desteğiyle Türkiye'yi darbelerin, krizlerin, kaosların sebebi olan yönetim sisteminden kurtarıp istikrarın ve güvenin garantisi olacak yeni yönetim sistemine kavuşturmak üzere harekete geçtik" - "Türkiye, Allah'ın izniyle, tüm meselelerin üzerinden gelecek dirayete, imkana sahiptir. İş dünyamız lütfen dedikodulara, güncel tartışmalara aldırmasın. Devletin verdiği teşvikleri alın, işiniz yoksa işinizi kurun, varsa geliştirin, büyütün. Göreceksiniz ki siz yürüdükçe devletiniz de sizin önünüzü açmaya devam edecektir"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Esnaf Buluşması

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istikrarı ve güveni şahıslara bağlı olmaktan çıkartıp sistemin ruhuna yerleştirmek üzere yönetim sistemini değiştirme kararı aldıklarını belirterek, "Uzun zamandır düşündüğümüz, dile getirdiğimiz, hazırlığını yaptığımız bu sistemin ne kadar gerekli olduğunu, 15 Temmuz gecesi bir kez daha gördük. Bunun üzerine MHP'nin desteğiyle Türkiye'yi darbelerin, krizlerin, kaosların sebebi olan yönetim sisteminden kurtarıp, istikrarın ve güvenin garantisi olacak yeni yönetim sistemine kavuşturmak üzere harekete geçtik." dedi.

Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Türkiye Esnaf Buluşması"nda, 2016'da esnaf ve sanatkarların dahil olduğu 15 binin üzerinde KOBİ'ye faizsiz kredi desteği verildiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl piyasadaki sıkıntı göz önünde bulundurularak 460 bin KOBİ'ye 2,5 milyar liralık bütçeyle faizsiz kredi temin edildiğini dile getirerek, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığıyla Halk Bankasından esnaf ve sanatkarlara sağlanan düşük faizli destek miktarının 21 milyar liraya yaklaştığını kaydetti.

Kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının 436 bin 862 olduğuna değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Laf değil laf, iş üretiyoruz iş. Artık taşınır rehini karşılığında da kredi kullanabiliyor. Ustalık belgesine sahip girişimci esnaflarımız ile kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımıza sıfır faizli kredi getirildi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle gerekli şartlara sahip olunması durumunda gerçek usulden basit usule geçişe imkan sağlandı. Vergilerini düzenli ödeyen esnaf ve sanatkarlarımız, yüzde 5 vergi indiriminden faydalanabiliyor. Ayrıca bir adım daha attık, esnaf ve sanatkarların sigorta primlerinde 5 puan indirim yapıldı. Bu arada iflas erteleme kurumu yeniden düzenlendi. Çek hamillerinin korunması için karşılıksız çekte adli para cezasını öngören ve çeke itibar kazandıran karekodlu çek sistem zorunlu hale getirildi. Özellikle Türkiye'nin lider olduğu fındık, kayısı, incir gibi milli ürünlerin ihtisas borsasında işlem yapmasının da önü açıldı. Bütün bunlarla beraber özellikle tüketicilerimizin sebze ve meyveleri uygun fiyatla tüketebilmesi amacıyla üretici tüketici arasındaki fiyat makasını daraltacak yeni uygulamalar geliştirildi. Bu doğrultuda üretici örgütlerinin teşvik edilmesi, ürünlerin nakliyesinde soğuk zincir uygulamasının yaygınlaştırılması ve depolama imkanlarının iyileştirilmesi konusuna da çalışmalar yürütülüyor. KOSGEB aracılığıyla 700 milyon lira destek verilerek, yarısı da kadın olan 30 binden fazla yeni girişimcinin iş yeri sahibi olması sağlandı."

Erdoğan, girişimci hikayelerine örnek verirken, Tekirdağlı Göknur Damat'ın kansere yakalanınca köşesine çekilmek yerine iş hayatına atıldığını, aldığı KOSGEB desteğiyle kendi işinin patronu olduğunu ve kanseri yendiğini, Adıyamanlı Naile Şahin'in kendi gıda markasının sahibi olduğunu, Özgür Çimen'in OSTİM'de helikopter camı ürettiğini, Arif Kalender'in İvedik Organize Sanayi'de güvenik güçlerinin teröristlere karşı mücadelesine yardımcı olmak için köşe silahı geliştirdiğini anlattı.

- "İstikrar ve güven ortamını tesis edip koruyarak, bu başarıyı yakaladık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnafa, sanatkarlara, tüccarlara, iş adamlarına, sanayicilere, "Türkiye'de çarkların dönmeye başlamasını sağlayacak olan sizlersiniz. Şayet siz harekete geçmezseniz, siz ülkenize güvenmezseniz, siz devletinizin arkasında durmazsanız, hangi destek verilirse verilsin istediğimiz neticeye ulaşamayız. Türkiye, Allah'ın izniyle, tüm meselelerin üzerinden gelecek dirayete, imkana sahiptir. İş dünyamız lütfen dedikodulara, güncel tartışmalara aldırmasın. Devletin verdiği teşvikleri alın, işiniz yoksa işinizi kurun, varsa geliştirin, büyütün. Göreceksiniz ki siz yürüdükçe devletiniz de sizin önünüzü açmaya devam edecektir." şeklinde seslendi.

Türkiye'nin geçmişte yaşadığı sorunların temelinde kaos, kavga ve güvensizlik olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buna karşılık biz Türkiye'yi son 14 yılda 3 kat nasıl büyüttük biliyor musunuz? İstikrar ve güven ortamını tesis edip koruyarak, bu başarıyı yakaladık. Fakat ne yaparsak yapalım, sistem sorunlu olunca mesele bir yere geliyor, orada tıkanıyor. 7 Haziran seçimleri sonrasında yaşadığımız belirsizlik dönemini hatırlıyorsunuz değil mi? Koalisyon ihtimali ortaya çıkınca bir anda terör örgütlerinden dış güçlere kadar herkesin nasıl ellerini ovuşturmaya başladığını unutmadığınız değil mi? Diyarbakır'da bir anda 53 tane kardeşimizin nasıl öldürüldüğünü unutmadınız değil mi? Öldüren Kürt, öldürülen de Kürt'tü. Unutmadınız değil mi? Çünkü bunlar, benim Kürt kardeşlerimi istismar ediyorlardı ve ortalıklarda sadece istismarla dolaşıyorlardı. Cumhurbaşkanı olarak inisiyatif alıp ülkemizi bu belirsizlik ortamında çıkartacak adımları atmamış olsaydık, bugün belki de yeniden 1990'lı yıllara geri dönmüştük. 1990'lar esnaflarımızın belki de tarihimizde ilk defa ekonomik sıkıntıları sebebiyle sokaklara dökülüp gösteri yaptığı yıllardır. Dönemin başbakanının önüne yazarkasa fırlatmaya kadar varan bu sıkıntıları, esnaflarımıza tekrar yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. İşte bunun için istikrarı ve güveni şahıslara bağlı olmaktan çıkartıp, sistemin ruhuna yerleştirmek üzere yönetim sistemimizi değiştirme kararı aldık. Uzun zamandır düşündüğümüz, dile getirdiğimiz, hazırlığını yaptığımız bu sistemin ne kadar gerekli olduğunu, 15 Temmuz gecesi bir kez daha gördük. Bunun üzerine MHP'nin desteğiyle Türkiye'yi darbelerin, krizlerin, kaosların sebebi olan yönetim sisteminden kurtarıp, istikrarın ve güvenin garantisi olacak yeni yönetim sistemine kavuşturmak üzere harekete geçtik. Meclis üzerine düşeni yaptı. Bu vesileyle Sayın Başbakan Yıldırım'a ve MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'ye huzurlarınızda cumhurbaşkanı ve milletim adına teşekkür ediyorum. Şimdi sıra millette."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salonda bulunanlara, "16 Nisan'da büyük Türkiye, güçlü Türkiye, istikrarlı Türkiye, müreffeh Türkiye için 'evet' mi?" diye sordu. Salondan "evet" yanıtını alan Erdoğan, "Maşallah. Tarih boyunca kurucu vasfıyla tebarüz eden esnafımız ve sanatkarımız bu işe sahip çıkıyorsa, halk oylaması tamam demektir." dedi.

(Sürecek)

Yorumlar