Vertigo nedir, nasıl tedavi edilir

Vertigo daha çok iç kulak problemlerinden kaynaklanan, vücudun denge sistemindeki problemlerden dolayı yaşanan baş dönmesi olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Vertigo nedir, nasıl tedavi edilir

Vertigo daha çok iç kulak problemlerinden kaynaklanan, vücudun denge sistemindeki problemlerden dolayı yaşanan baş dönmesi olarak bilinir. Bu tarz baş dönmelerinin tansiyon düşüklüğü ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlık iç kulak, labirentit, meniere hastalığı ve korkulardan kaynaklanan baş dönmesini içine alır. Her hastanın farklı deneyimler yaşadığı baş dönmeleri, yer ayaklarımın altından gidiyor, başımın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor, her yer dönüyor gibi ifadelerle anlatılır. Basit bir çalışma ile vertigo hastası olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bunun için, ayakta durarak kendi etrafınızda birkaç dakika dönmeniz ya da belinizle eğilip başınızla yuvarlak çizerek, baş dönmeniz var mı buna bakmanız yeterlidir. Hastalığı olan kişiler, dönme dışında her türlü hareketi rahatça yapabilirler. Dönme hareketini yapma zorunda kalırlarsa, 2-3 saatte ancak kendilerine gelirler.

Kulak sorunlarına bağlı olan baş dönmelerinde, işitme sorunları, kulak çınlaması, basınç duyulması, bulantı ve kusma, gözlerde farklılık ve akıntılar gözlenebilir. Nörolojik sorunlara bağlı baş dönmelerinde ise, göz hareketlerinde farklılık, baş dönmesi, ağrı, uyuşma gibi belirtiler eşlik eder. Bu şikâyetler her hasta da değişkenlik gösterse de, ortak sorun baş dönmesidir.

Vertigo nedenleri arasında sayılabilecek denge sistemleri;

İç kulakta bulunan denge sistemi; Bu sistem iç kulakta ki üç tane yarım daire şeklindeki kanallar ve uçlarındaki iki adet küçük torbadan oluşur. Yarım daire şeklinde ki kanallarda bulunan sıvı, başımızın her hareketinde sallanarak, duyu hücreleri yardımıyla beyne ve beyinciğe uyarı gönderir. Bu işlemler neticesinde dengemizi sağlamış oluruz.

Görme sonucu sağlanan denge sistemi; Göz yardımıyla başlayan dengenin, beyinde bulunan görme merkezine ulaşması şeklinde oluşan olaylar zinciridir.

Kas ve iskelet sistemiyle sağlanan denge sistemi; Eklemlerde ve kaslarda bulunan reseptörlerin, sinirsel uyarıları merkezi sinir sistemine ulaştırması şekline gerçekleşen denge sistemini ifade eder. Vücudun o anda hangi hareketi yapması gerektiği bu şekilde belirlenir.

Bu sistemlerin birinde yaşanacak bir olumsuzluk, vertigo rahatsızlığını gündeme getirecektir. Bu hastalığı yaşayan kişilerin hastalık sebepleri arasında yer alan en önemli rahatsızlık iç kulak tansiyonu olan Menier hastalığıdır. Nedeni bilinemeyen rahatsızlık, iç kulakta bulunan yarım daire içerisindeki sıvı artışına bağlı yaşanan kulak tansiyonudur. Fazla tuz tüketimi, gebelik, stres ve menopoz hastalığı tetikleyen nedenler arasında sayılmaktadır.  Her yaştan insanı etkisi altına alabilen menier hastalığı, genellikle tek kulakta görülür. Tam iyileşme sağlanamadığı için, sürekli baş dönmeleri yaşanmasına ve vertigo hastalığına sebep olur.

Vertigo Tedavisi

Hastalık nedenlerinin ortadan kaldırılması ile tedavisi yapılır. Sebebi belirlenemiyorsa, stres, alkol, kafein, sigara ve tuzdan uzak durmak önemlidir. Günlük hayatta baş dönmesine sebep olan hareketlerden de kaçınmak gereklidir. İyileşme sağlamak amacıyla ilaç ve cerrahi müdahale yapılması da gerekebilir. Sağlığı kazanmak yerine hiç kaybetmemeye çalışmak son derece önemlidir. Bedeninize iyi bakmanızı öneririz.

Yorumlar