Mide küçültme ameliyatı riskleri ve yan etkileri

Mide küçültme ameliyatı obezite hastalarının zayıflamak için başvurduğu yollardan biridir. Mide küçültme ameliyatı bazı riskleri de göze almayı gerektiriyor. Peki ameliyatsız mide küçültme mümkün mü?

Google Haberlere Abone ol
Mide küçültme ameliyatı riskleri ve yan etkileri

Mide küçültme ameliyatı özellikle obezite hastaları tarafından en sık başvurulan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak her ameliyatta olduğu gibi mide küçültme ameliyatı da kendi içinde bazı riskler ve tehlikeler barındırıyor. 

Peki, mide küçültme ameliyatı riskleri nelerdir?

İşte mide küçültme ameliyatı riskleri: 

Bütün ameliyatlar bazı riskler taşır. Mide küçültme ameliyatlarında genel kanının aksine ciddi sorunlarla karşılaşma oranı düşüktür.

İleri yaşlı, kan pıhtılaşması sorunu yaşayan kişiler ve aşırı obez olanlarda risk daha fazladır. Komplikasyonlardan kaçınmanın yolu olabildiğince doktorunuzla teması kesmemek, verilen talimatlara uymak ve hayat tarzınızda değişiklik yapan planlamalara uymaktır.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI KOMLİKASYONLAR

- Enfeksiyon

- Kan pıhtılaşması, emboli

- Tüp mideden ya da diğer anastomozlardan kaçak

- Kilo kaybına bağlı safra kesesi taşı oluşumu 

- Yetersiz beslenme

- Kilo vermeye bağlı ciltte sarkmalar, çöküntüler olabilir. Bu gibi durumlarda plastik cerrahiye başvurmanızda fayda olabilir. Yalnız kilo kaybının tamamlanacağı 2 yılın sonunda bu gibi işşlemlerin yapılması gerekir.

- Dumping sendromu; Gastrik bypass cerrahisi sonrası alınan gıdalar ve sıvılar çok hızlı bir biçimde bağırsağa geçebilir. Bu sebeple bulantı, terleme, halsizlik ve bazen yemek sonrası ishal oluşumu gözlenebilir. Tatlı yiyemez hale gelebilirsiniz. Bunların olmaması için diyetisyeninizin önerilerine uymanız oldukça önemlidir.

AMELİYATSIZ MİDE KÜÇÜLTMEK MÜMKÜN MÜ?

Obezite hastalarının başvurduğu zorlu yollardan biri de mide küçültme ameliyatı. Her ameliyatın olduğu gibi mide küçültme ameliyatının da bazı riskeri mevcut. Peki ameliyatsız mide küçültme mümkün mü?

Geçtiğimiz günlerde Hollanda da ameliyatsız mide küçültme operasyonu yapıldığı bilgisi obezite hastalarını ümitlendirdi. Hollanda'nın Tilburg kentinde ilk kez bir obezite hastasına, ameliyata gerek duyulmadan mide küçültme operasyonu yapıldı.

Elisabeth-TweeSteden Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyon, ağır bağırsak rahatsızlığı sorunu bulunan bir hastaya uygulandı.

Aşırı kilolu olduğu için ameliyat edilemeyen hastanın hastanın midesine, ağızdan esnek bir hortum yoluyla bir gastrik kılıf yerleştirildi.

Hastanın karnının kesilmesine gerek duyulmadan gerçekleştirilen operasyonda, "tüp mide" olarak da bilinen kılıf ağız yoluyla mideye dikildi.

Bu yöntemle 20-30 kilo vermesi sağlanacak olan hasta, kilo kaybının ardından bağırsak ameliyatında alınacak.

Ameliyatsız mide küçültme operasyonunu gerçekleştiren gastroenterolog Robert Laheij, endoskopik dikiş tekniğinin obezite tedavisinde önemli bir adım olduğunu söyledi.

mide küçültme ameliyatı

'Hasta dostu uygulama'

Uygulamayı, "hasta dostu" olarak tanımlayan Laheij, bu teknik sayesinde hastanın karnında kesik ve dikiş izi kalmadığını vurguladı. İçeriden müdahale sayesinde mide ve karın bölgesinde her şeyin eskisi gibi kaldığına işaret etti.

Bir süre önce Belçika'da uygulanan ameliyatsız mide küçültme operasyonun oldukça iyi sonuç verdiği ve obezite tedavisinde yaygın biçimde kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Ancak Hollanda'da yeni bir uygulama olduğu için, ameliyatsız mide küçültme operasyonu henüz sağlık sigortası kapsamında değil.

Yorumlar