Rusya-Ukrayna savaşında son durum nedir?

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tüm hızıyla devam ederken, Ukrayna cephesi Rusya'yı durdurduğunu ileri sürüyor. Rusya ise Ukrayna'daki bütün şehirleri vurmaya devam ediyor. Başkent Kiev'de hala birçok nokta gece gündüz demeden vuruluyor. Zelenskiy ise Putin ile görüşeceğinden emin.

Google Haberlere Abone ol
Rusya-Ukrayna savaşında son durum

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, taraflardan farklı açıklamalar geliyor. Rusya, üstünlüğünü koruduğunu ileri sürerken, Ukrayna ise Rusya'yı bütün cephelerde durdurduğunu ileri sürüyor. İşte Rusya Ukrayna savaşında son durum: 

RUSYA BİR GÜNDE 89 NOKTA VURDUĞUNU AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava kuvvetlerinin bir gün içerisinde Ukrayna ordusuna ait 89 askeri nesneyi yok ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus güçler karşısında Ukrayna silahlı güçlerinden “Donbass” taburunun yenildiğini belirtti.

Rus ordusunun gün içerisinde 12 kilometre ilerleyişini sürdürdüğünü aktaran Konaşenkov, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna ordusuna ait 89 askeri nesneyi yok ettiğini ifade etti.

Konaşenkov, “Bunların arasında 4 komuta merkezi, 2 çok namlulu roketatar, 9 obüs, 5 roket ve top cephanesi, ayrıca askeri teknik araçlarının bulunduğu 65 yer imha edildi.” ifadelerini kullandı.

Rus hava savunma sistemlerinin havada 9 insansız hava aracı vurduğunu da aktaran Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 214 insansız hava aracı, 1483 tank ve zırhlı araç, 150 çok namlulu roketatar, 584 obüs ve havan topu, 1279 özel askeri araç yok edildi.” diye konuştu.

BAŞKENT KIEV'DE ALIŞVERİŞ MERKEZİ VURULDU

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun bu gece başkent Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

RUSYA MARIUPOL İÇİN SÜRE VERDİ

Rusya, Ukrayna'ya Mariupol'ü teslim etmesi için bugünün ilk saatlerine kadar süre verirken, insani yardım koridoru da açtığını duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı, 21 Mart sabah itibari ile Mariupol'den insani yardım koridorlarının açılacağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, yaptığı açıklamasında, Ukrayna’daki insani yardım koridorları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Mariupol'den doğu ve batıya insani yardım koridorlarının açılacağını belirtti.

Mizintsev, taraflara sabah saat 09.30'dan itibaren karara uymak için ateş kes çağrısında bulundu.

UKRAYNA TESLİM ETMEYİ REDETTİ

Ukrayna, Rusya tarafından kuşatılan Mariupol kentindeki askerlerinin silah bırakmasını ve açılacak koridorlardan şehri terk etmesini öneren Moskova'nın teklifini reddetti.

Rusya, Ukrayna'daki stratejik liman kentindeki askerlerin silahlarını bırakmasını ve açılacak iki ayrı koridordan şehri terk etmesini talep etmişti. Rus tarafı, yanıt için Ukrayna'ya yerel saatle sabah 5'e kadar süre tanımıştı.

ZELENSKIY: ER YA DA GEÇ PUTİN İLE MASAYA OTURACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs'te bile düzenlenebileceğini belirtti.

Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya'nın ülkesine saldırmasının 25. gününü değerlendirerek, "Rus ordusu 25 gündür icat ettiği Ukrayna Nazilerini arıyor ama bulamıyor." dedi.

Rus askerlerinin Ukrayna'da savaş suçları işlediğini kaydeden Zelenskiy, "En önemlisi Rus askerleri bir türlü eve dönüş yolunu bulamıyorlar ve askerlerimiz onların Allah'ın huzuruna çıkmalarına yardım ediyor." şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rus ordusunun 20 Mart'ta Mariupol'da düzenlediği hava saldırısı sonucu çok sayıda kişinin sığındığı okul binasının yıkıldığı bilgisini paylaşarak, "Henüz kaç kişinin hayatta olduğunu bilmiyoruz ama bombayı atan pilotun mutlaka bulunup sivilleri öldüren diğer pilotlar gibi cezalandırılacağına eminim." ifadesini kullandı.

İsrail Parlamentosu özel oturumuna 20 Mart'ta video konferans yöntemiyle bağlanarak milletvekillerine hitap ettiğini hatırlatan Zelenskiy, İsrail halkından bekledikleri desteği alabileceklerini kaydetti.

Zelenskiy, barışın sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurmanın gerekliliğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail Başbakanı (Naftali Bennett) bize Rusya ile diyalog çağrısında bulunuyor ve onun için minnettarım. Bu (çağrı), er ya da geç Putin'le gerçekleşecek bir diyalogla ilgilidir ve Kudüs'te bir toplantının yapılması bile mümkün. Eğer bu mümkün olursa barışın sağlanması için doğru bir karar olur."

Rusya'da "Nazizm"le suçlanan bir Ukrayna Devlet Başkanı olarak İsrail Parlamentosu'na hitap ettiğini hatırlatan Zelenskiy, "Sadece bu gerçek bile Moskova'da bir şeylerin yanlış olduğunu kanıtlıyor." dedi.

Zelenskiy, 20 Mart'ta dört insani koridorun açıldığı ve aralarında 4 bini Mariupol'den toplam 7 bin 295 kişinin tahliye edildiğini belirterek, tahliye operasyonlarının süreceğini bildirdi.

ABD BAŞKANI BIDEN SAVAŞIN SINIRINA GELİYOR

ABD Başkanı Biden, savaşın devam ettiği Ukrayna'ya komşu olan Polonya'ya geliyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle bu hafta içi Brüksel'de NATO liderleriyle yapılacak zirvenin ardından Polonya'yı ziyaret edecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden'ın bu hafta yapacağı Avrupa ziyaretine Polonya durağının eklendiğini açıkladı.

Biden, çarşamba günü Brüksel'e gidecek ve perşembe günü NATO zirvesine, G7 zirvesine ve ardından Avrupa Konseyinin zirvesine katılacak.

Biden'ın cuma günü Varşova'ya geçmesi ve cumartesi günü Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD ile Polonya arasında Ukrayna'ya eski Sovyet yapımı savaş uçaklarının gönderilmesine ilişkin anlaşmazlık yaşanmış, Washington son olarak söz konusu planın rafa kaldırıldığını açıklamıştı.

MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin 21 Mart Pazartesi günü çevrim içi devam edeceğini bildirdi.

Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler ile ilgili yaptığı açıklamada, müzakerelerin bugün çevrim içi devam edeceğini belirterek, "Bundan önce çalışma alt gruplarında son derece yoğun bir çalışma vardı." dedi.

 Ukrayna Rusya savaşı son dakika gelişmeleri ekleniyor...


 

Yorumlar