Petkim Genel Müdürü Korkut: Cari açığı önlemenin tek yolu üretmektir

Türkiye petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi Petkim, farklı şehirlerde gerçekleştirdiği müşteri buluşmalarına devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Petkim Genel Müdürü Korkut: Cari açığı önlemenin tek yolu üretmektir

Türkiye petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi Petkim, farklı şehirlerde gerçekleştirdiği müşteri buluşmalarına devam ediyor. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren müşterileriyle Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) bir araya gelen Petkim yöneticileri, yeni satış ve pazarlama stratejileri ile Petkim Yarımadası’nda gerçekleştirilecek entegre yatırımlar hakkında bilgiler paylaştı. Dünya, petrol ve petrokimya sektöründe yaşanan gelişmelerin de ele alındığı toplantıda konuşan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin iç pazar satışlarında Adana’nın tek başına yüzde 21 paya sahip olduğunu hatırlattı. Firmanın müşteri odaklı, pazarın ve piyasanın beklentilerini sürekli izleyen bir satış stratejisi benimsediğini belirten Korkut, “Dünyanın en açık rekabet şartlarını taşıyan petrokimya sektöründe güçlü bir şekilde rekabet ediyoruz.” dedi.

Müşterilerle daha yakın ilişki kurma temelinde gerçekleştirilen pazar odaklı dinamik planlama politikasının Petkim’in kâr marjlarına da olumlu yansıdığını hatırlatan Korkut, “Müşteri ve pazar dinamiklerine göre üretim yapıp optimizasyon ve operasyonel verimlilik üzerinde çalışıyoruz. Sürekli olarak maliyetleri düşürüp hizmet ve ürün kalitemizi arttırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu. Korkut, Petkim’in katma değerli üretime yöneldiğini bir kilogram Petkim ürünün 2.24 ABD doları ile Türkiye ihracat ortalama değerinin üzerinde seyrettiğini dile getirdi.

PETKİM’DE BİR KİŞİYE İŞ SAĞLADIĞIMIZDA 5 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLUYOR
2013 yılında Petkim’e kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırma kapsamında yaklaşık 112 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirmiş olacağını kaydeden Sadettin Korkut, her yıl Petkim’de ortalama 100 milyon dolar kapasite ve verimlilik artışına yönelik yatırım gerçekleştirildiğini vurguladı. Korkut, yıl sonunda kapasitenin 3.6 milyon tona ulaşacağını ifade etti. Petkim’de bir kişiye istihdam sağlandığında bunun diğer sektörlerdeki çarpan etkisiyle 5 kişiye ulaştığını anlatan Korkut, Petkim’in ürettiği bir kilogram ürünün bir kilogram ithalatın önüne geçtiğine dikkat çekti. Korkut, “Sağlıklı, sürdürülebilir cari açığı körükleyici olmayan bir büyümenin tek yolu üretmektir, yerli üretimdir. Bir yerde üretimi artırdığınız zaman, orada istihdam ve katma değer meydana geliyor. Petkim’de bir kişiye istihdam sağladığınızda bunun etkisi diğer sektörlerde çarpan etkisiyle 5 kişiye ulaşıyor.” bilgisini verdi.

SOCAR’ın Petkim Yarımadası’nda planladığı entegre yatırımların birer birer hayata geçirildiğini bildiren Korkut, STAR Rafinerisi, PETKİM Konteyner Limanı ve STEP Enerji Santrali’nin devreye girmesi ile şirketin üretim maliyetlerinde ciddi verimliliğe ulaşacağını açıkladı. Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bizden petrokimya sektöründe çok daha ileride ülkelerle hemen hemen eşzamanlı olarak işe başlamışız. Ama arkasını getirememişiz. Şimdi bize düşen görev ve sorumluluk, yeni yatırımlarla üretimimizi ve pazar payımızı artırmak. 2023 yılı için pazar payımızı yüzde 40’a çıkarma hedefi koyduk. Belki aradaki bu fark size küçük gelebilir. Ancak Petkim’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak, bugünkü mevcut 3.2 milyon tonluk üretim kapasitesini yaklaşık iki kat artırarak 6 milyon tona çıkarmak demektir. Petkim’de artış gösteren her 1 gramlık üretim, 1 gramlık ithâlatın azalması anlamına geliyor. Dolayısıyla biz de mevcut fabrikalarımızda kapasitelerimizi maksimize etmek, ek yatırımlarla kapasitelerimizi artırmak için sürekli iyileştirme çalışmalarının içindeyiz.”

DOLAR DARLIĞI YAŞANACAK

Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği “500 Milyar Dolar İhracat ve 1 Trilyon Dolar Dış Ticaret Hacmi” hedefini desteklediklerine işaret eden Korkut, Petkim’in Türkiye termoplastik ürünler pazarının yaklaşık yüzde 25’ini karşıladığını belirtti. ABD Merkez Bankası’nın aldığı kararların önümüzdeki dönemde dünyada dolar darlığının yaşanacağına işaret ettiğine değinen Korkut, “Türkiye’de bugün şirketler artan kur maliyetlerinden, kur farkı zararlarından bahsediyor. İç piyasada oluşması muhtemel kırılganlığın yerli üretimin önemini bir kez daha ortaya koyacağını düşünüyorum. Hem hammadde sürekliliği ve güvenliği sağlanması hem de kur zararlarına karşı yerli üretici olarak hep işimizin başında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isterim.” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE’YE PETKİM YETMİYOR

ADASO Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ise Türkiye´de petrokimyasal ürünlerin, özellikle termoplastiklerin talep artış hızının dünya ortalamasının en az iki katı olduğunu söyledi. Plastik talebindeki artış hızının GSMH artış hızına oranının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu hatırlatan Çomu, şunları söyledi: “ Sektördeki büyüme hızı yüksek olmasına rağmen Türkiye petrokimya sektörü henüz pazar doygunluğa erişememiştir. Türkiye’de kişi başına plastik tüketimi 45 kg/yıl iken ABD, Kanada ve batı Avrupa ülkelerinde bu oran 70-90kg/yıl arasında değişmektedir. Ülkemiz ithalatının büyük bölümünü petrokimya ürünleri oluşturuyor. Bu ithalat kalemi ekonomimizin kronik sorunu cari açığı büyütüyor. Eğer bugün daha fazla bir cari açıkla karşı karşıya değilsek bunda Petkim’in önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Petrokimya alanında yatırımlar devam etse de Türkiye’ye Petkim yetmiyor. Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın faaliyete geçmesiyle Ceyhan-Yumurtalık bölgesinin enerji ve petrokimya tesislerine ev sahipliği yapacağını hepimiz biliyoruz. Yörede oluşturulacak ‘Enerji İhtisas Bölgesi’nin işletmeciliğine hazırlandığımız bu günlerde elbette Türkiye’nin bu alanda en önemli tesisi Petkim’i daha yakından izleyeceğiz. Petkim’in deneyimlerini, tecrübelerini bölgemize taşıyacak köprü olmaya özen göstereceğiz.”

Toplantıda Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Karakaya, Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya ve Satış Müdürü Kerem Kocaoğlu Petkim’in yeni satış ve pazarlama stratejileri hakkında müşterilerden gelen soruları cevaplandırdı. Petkim daha önce İzmir, Kayseri, İstanbul, Gaziantep ve Bursa’da Bölge Toplantıları düzenlemişti.
CİHAN

Yorumlar