Paris'te SUV sahipleri otopark ücretlerinin 3 katını ödeyecek

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen referandumla SUV sahiplerinin üç kat fazla otopark ücreti ödemesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol
SUV sahipleri otopark ücretinin 3 katını ödeyecek

Fransa'nın başkenti Paris, çevre bilincini artırmaya yönelik önemli bir adım attı. Kent sakinleri, SUV olarak bilinen spor amaçlı arazi araçlarının otopark ücretlerinin üç katına çıkarılması konusunda yapılan referandumda oy kullandı. Yüzde 54,6'lık bir çoğunlukla 'Evet' oyu verilmesi, bu araçların otopark ücretlerinde önemli bir artışa yol açacak.

REFERANDUM VE KATILIM

5 Şubat 2024 Pazartesi günü gerçekleşen referandum, Paris'te kayıtlı seçmenlerin yüzde 5,7'sinin katılımıyla sonuçlandı. Yapılan oylamada, kentteki SUV araçların otopark ücretlerinin artırılmasına yönelik teklif, halkın çoğunluğu tarafından kabul edildi.

BELEDİYE BAŞKANININ AÇIKLAMALARI

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, referandum sonucunu değerlendirirken, Parislilerin net bir seçim yaptığını ve diğer şehirlerin de bu yoldan ilerleyeceğini belirtti. Hidalgo, daha önce yaptığı açıklamalarda SUV'lerden alınan park ücretlerinin artırılmasını 'sosyal adalet' olarak nitelendirmişti.

UYGULAMANIN DETAYLARI

Referandum sonucuyla birlikte, bu yıl eylül ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle Paris merkezindeki SUV ya da 4x4 araçlardan alınacak saatlik otopark ücreti 18 euroya, şehrin diğer bölgelerinde ise 12 euroya yükseltilecek. Bu artış, yanmalı motoru olan ve 1,6 tonun üzerindeki araçlar ile 2 tondan daha ağır olan elektrikli araçları kapsayacak. Ancak, Paris'te yaşayan ve araçlarını park eden sakinler bu zammın dışında tutulacak.

TEPKİLER VE YORUMLAR

Hava kalitesi kampanya grubu Respire'ın direktörü Tony Renucci, referandum sonucunu, Paris'te yaşayanların hayat kalitesi için bir zafer olarak nitelendirdi. Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire ise, SUV'lerin çevre için bir felaket olduğunu vurguladı.

Yorumlar