Merkel: 45 yıl çalışan 63 yaşında emekli olacak

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti 63 yaş emeklilik konusunda anlaştı. Emeklilik sisteminde 4 köklü değişiklik öngören yasa tasarısına göre, çocuğu 1992 yılından önce doğan her anne ve baba için çocuk başına emeklilik sigortasına...

Google Haberlere Abone ol
Merkel: 45 yıl çalışan 63 yaşında emekli olacak

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti 63 yaş emeklilik konusunda anlaştı.

Emeklilik sisteminde 4 köklü değişiklik öngören yasa tasarısına göre, çocuğu 1992 yılından önce doğan her anne ve baba için çocuk başına emeklilik sigortasına toplam 2 yıl aidat ödenecek; 45 yıl çalışan 63 yaşında emekli olacak; malulen emeklilikte mağduriyetler giderilecek ve rehabilitasyon hakkı daha fazla teşviklerle genişletilecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “90’lı yılların sonundan bugüne kadar emeklilik aidatlarının sabit kalması için emeklilik sigortasına yaklaşık 100 milyar Euro aktarılmasına rağmen, ilgili meblağlar görev olarak atfettiğimiz ve tüm toplumu ilgilendiren ve aniden ortaya çıkan sahalar için kullanılmadı.” itirafında bulundu. Merkel, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan Büyük Koalisyon hükümeti ortaklarının üzerinde anlaştıkları emeklilik sisteminde dört ana konuda değişikliğe gidileceğini açıkladı.

Merkel, bunları şu şekilde sıraladı: Çocuklu annelere emeklilik hakkının genişletilmesi, malulen emeklilik sisteminde değişiklikler, 45 yıl çalışanlara 63 yaşında emeklilik hakkı verilmesi ve rehabilitasyon (beden ve ruhsal tedavi) hakkının daha fazla maddi teşviklerle genişletilmesi. Federal Meclis’te görüşülecek emeklilik yasa tasarısı Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Berlin’de gerçekleşen bir toplantı kapsamında yeni emeklilik sistemi başta olmak üzere yaşlılarda gelir düzeyinin düşmesi ve sosyal adalet gibi konuları merkeze alan bir konuşma yapan Merkel, Almanya’da değişime uğrayan demografik yapı ve iş dünyasındaki yapısal değişikliklerden kaynaklanan yeniliklere ayak uydurulması gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Merkel, “2014 yılında 2005 yılına kıyasla 2 milyon daha az işsiz var. Bu sosyal güvenlik sistemimiz için iyi haber. Hastalık sigortasına ödenen aidatlar sabit kaldı, bakım sigortasında artışa gidildi. Genel olarak sağlık alanında işçilik maliyetleri yüzde 40’ın altında kaldı. Bu, daha fazla kişinin iş bulması anlamına gelmekle beraber sosyal güvenlik sistemlerinde daha fazla hareket alanına sahip olunmasını da sağlıyor.” dedi.

YAŞLILIKTA FAKİRLİĞE KARŞI ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI

Federal Hükümet’in emeklilik yaşında gelir düzeyinin düşmemesi konusuna önem verdiğini anlatan Merkel, 1 Ocak 2015’ten itibaren kademeli olarak 1 Ocak 2017’ye kadar asgari ücretin 8,50 Euro’ya yükseltileceğini belirtti. Asgari ücret artırımında istihdam alanlarının zarar görmemesi için geçiş dönemleri öngörmeye devam ettiklerini kaydeden Merkel, işverenleri de dolaylı olarak işçi çıkarmamaları yönünde uyardı. “Sosyal piyasa ekonomisinin, verilen hizmetin karşılığının adil olarak alımı sayesinde ayakta kalacağını” belirten Merkel, “orta sınıfın teşvikinin devam etmesinin de zaruri olduğuna” dikkat çekti.

Gelir düzeyi düşük yaşlıların devletten mali yardım almaktan çekinmemeleri gerektiğini “60 yaşın üzerindekilerin yaklaşık sadece yüzde 3’ü devletten teşvik alırlarken, şüphesiz çok sayıda kişi de ‘yardıma başvurayım mı’, ‘bağımlı olayım mı’ düşüncesini üç defa düşünmekteler.” cümlesiyle özetleyen Başbakan, “Hakkı olan başvurusunu yapabilir.” teşvikinde bulundu.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YAPISAL 4 DEĞİŞİKLİK

Çocuklu annelere hükümetleri döneminde “Mütterrente” adıyla daha geniş kapsamlı emeklilik hakkı sağlayacaklarını duyuran Merkel, "mevcut sistemin finansmanının 2019 yılından itibaren vergi kaynakları ile yapılacağını, o yıldan itibaren emeklilik sistemine ödenen aidatların tüm giderleri karşılayamayacağını” anlattı. Mevcut emeklilik sistemine göre, 1 Temmuz 2014’den itibaren çocuğu 1992 yılından önce doğan her anne ve baba için çocuk başına emeklilik sigortasına toplam 2 yıl aidat ödenecek. Batı eyaletlerinde yaşayanlar için aidat miktarı 28,61 Euro olarak belirlenirken, doğu eyaletlerinde yaşayanlar için 26,39 Euro ödeme yapılacak. Eski uygulamaya göre, emeklilik hesaplamalarında 1992'den önce doğan çocuklar için anne ve babalara çocuk bakım yılı olarak 1 yıl temel alınıyordu.

Emeklilik sistemindeki ikinci değişiklik ise malulen emeklilik konusunda olacak. Belli hastalıklardan dolayı işsiz kalan ve devletten İşsizlik Parası II (Hartz IV) yardımı alarak geçinmek zorunda kalan kişilerin durumlarının emeklilik yaşında iyileştirileceğini anlatan Merkel, malulen emeklilik hakkına sahip olan kişilerin daha fazla emekli maaşı alacaklarına işaret etti.

45 YIL ÇALIŞANA 63 YAŞINDA EMEKLİLİK HAKKI

Emeklilik sigortasına 45 yıl ödeme yapanların 63 yaşından itibaren emekli olacaklarını kaydeden Merkel, yine de iş yeri sahiplerinin 67 yaşına kadar çalışmak isteyen kişilere iş imkânları sunmalarını istedi. Diğer taraftan; hastalık, kaza, bunalım, vs. geçiren kişilerin bedeni ve ruhi yaralanmalarının tedavi edilmeleri için uygulanan rehabilitasyon hakkının daha da genişletilmesi bu alana aktarılan daha fazla maddi teşviklerle sağlanacak. CİHAN

Yorumlar