"Maliye Politikası ve Reform Gündemi" toplantısı

- Maliye Bakanı Ağbal: (3) - "Türkiye'nin önünde çözüm bekleyen birçok sorun var. Çözümler de belli, ama mevcut parlamenter sistem bu çözümleri süratle hayata geçirmemize engel oluyor" - "Onun için diyoruz ki 16 Nisan'dan sonra kurulacak sistem çok daha çözüm odaklı olacak. Çözümleri çok daha hızlı şekilde hayata geçiren bir sistem olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Maliye Politikası ve Reform Gündemi" toplantısı

GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin önünde çözüm bekleyen birçok sorun bulunduğunu belirterek, "Çözümler de belli, ama mevcut parlamenter sistem bu çözümleri süratle hayata geçirmemize engel oluyor. Onun için diyoruz ki 16 Nisan'dan sonra kurulacak sistem çok daha çözüm odaklı olacak. Çözümleri çok daha hızlı şekilde hayata geçiren bir sistem olacak." dedi.

Ağbal, Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında düzenlenen "Maliye Politikası ve Reform Gündemi" toplantısında, dünyada üretim merkezlerinin doğuya doğru kaydığını söyledi. Ağbal, 10-20 yıl sonra üreten merkezlerin doğuda, tüketen merkezlerin batıda olacağını, finansın batıdan doğuya kayacağını belirtti.

Bu değişimi gören Türkiye'nin batıdan doğuya doğru kayan havayolu bağlantısında lokasyon olarak müthiş bir fırsat yakaladığını dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

"İstanbul'da yapımı devam eden 3. havalimanı üzerine tartışmalar yapılıyor. Birileri bu fırtınaları neden kopartıyor? Bugün dünya havacılık sistemi içinde ülkeler arası uçuşlara bakıyorsunuz, uçuşların yoğunluğuna bakıyorsunuz, bölgeler arasında bu, batıdan doğuya kayıyor. Türkiye bulunduğu lokasyon itibariyle etrafında bir daire çizdiğiniz zaman çok geniş bir nüfusa sahip ve hızlı bir şekilde erişim noktası konumunda. Bugün biz 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapıyoruz. İnanın ilerleyen yıllarda o havalimanı da yeterli olmayacak. Daha da büyüteceğiz. Eskiden çok sınırlı sayıda ülke arasında uçuşlar olurdu. Şimdi üretim merkezleri ne yaptı? Ülkeler arası uçuş trafiğini allak bullak etti. Türkiye bu fırsatı yakaladı, değerlendirdi. Yatırıma başladı, tam bu sırada Gezi Parkı olayları oldu. Yani bu tesadüf mü? Türkiye, siyasi, jeopolitik ve ekonomik olarak dünyadaki değişime, dönüşüme, bütün meydan okumalara ve sınanmalara karşı çok daha güçlü olmak zorunda. Devlet olarak güçlü olmak zorundayız. Hükümetler güçlü olmak zorunda. Güçlü siyasi irade olmak zorunda."

Bu çerçevede 16 Nisan referandumunun tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayan Ağbal, "Bu anayasa değişikliği, ülkenin büyüme ve kalkınmada yakaladığı başarı hikayesinin devamı için son derece stratejik bir çözüm." diye konuştu. Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu yeni dönemin en önemli özelliklerden biri sorunları hızlı bir şekilde çözmemiz olacak. Türkiye'nin önünde çözüm bekleyen birçok sorun var. Çözümler de belli, ama mevcut parlamenter sistem bu çözümleri süratle hayata geçirmemize engel oluyor. Onun için diyoruz ki 16 Nisan'dan sonra kurulacak sistem çok daha çözüm odaklı olacak. Çözümleri çok daha hızlı şekilde hayata geçiren bir sistem olacak. Siyasi krizden kaynaklı ekonomik krizlerden de kurtulacağız. 16 Nisan'dan sonra devreye girecek sistemle birlikte artık siyasi kriz kalmayacak."

Ağbal, toplantının ardından Mustafa Topçuoğlu Camisinde cuma namazı kıldı.

(Bitti)

Yorumlar