'Kuzey Irak’taki üretimimizi durdurmadık, tam tersi arttırdık’

Kuzey Irak’ta petrol arama ve üretim faaliyetleri yürüten Türk şirketi Genel Energy, bölgede yaşanan karışıklığa rağmen üretimden vazgeçmiyor. İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’ta ikisi üretimde olmak üzere yedi petrol sahası...

Google Haberlere Abone ol
'Kuzey Irak’taki üretimimizi durdurmadık, tam tersi arttırdık’

Kuzey Irak’ta petrol arama ve üretim faaliyetleri yürüten Türk şirketi Genel Energy, bölgede yaşanan karışıklığa rağmen üretimden vazgeçmiyor. İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’ta ikisi üretimde olmak üzere yedi petrol sahası işlettiklerini belirterek, “Bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle üretimimizi durdurmadık, tam tersi arttırdık. Halka açık bir şirket olduğumuz için borsadaki hisse değerlerimizi biraz etkiledi ama orta ve uzun vadede oradaki petrol arama ve üretimimizi etkilemeyecek.” dedi.

İzmir’in köklü takımlarından Göztepe’nin de başkanlık koltuğuna oturan Genel Energy CEO'su Sepil, İzmir Ticaret Borsası'nın misafiri oldu. Borsa Söyleşileri'nde konuşan Sepil, İzmir’e yönelik yatırımları ve Kuzey Irak’taki petrol arama faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kuzey Irak’ın son zamanlarda yaşanan karışıklıklara rağmen ciddi bir petrol üretim bölgesi haline geldiğine dikkat çekerek, “Kuzey Irak’ta ilk kuyuyu 2002 yılında biz açtık. İran-Irak savaşları ve daha sonraki karışıklıklardan dolayı burada hiç arama çalışmaları yapılmamış. İlk petrol arama ve üretme anlaşmasını 2002 yılında imzaladık. İlk girmenin avantajıyla hızlı bir büyüme sağladık. Şu anda ikisi üretimde olmak üzere yedi tane sahamız var. Çinli ve Norveçli şirketlerle ortak petrol arıyoruz. 2017-2018 yıllarında da gaz çıkaracağız.” diye konuştu. Afrika’da da yedi ülkede petrol aradıklarını belirten Mehmet Sepil, şöyle devam etti: “Afrika’nın yedi ülkesinde petrol sahalarımız var. Bunların hepsinde petrol arıyoruz. Şu an deniz arama kulemiz, Malta açıklarında petrol arıyor. Yine Somali, Angola, Etiyopya’da petrol arıyoruz. Üç yıl önce şirketimizi Londra Borsası’nda halka açtık. Geçen sene ortak büyüklükteki şirketler arasından yılın şirketi seçildik. Bu bizim için büyük bir başarı oldu. Irak’ta yaşanan son karışıklıklar nedeniyle hisse senetlerimiz biraz düştü ama 5 milyar doların biraz altında bir şirket olarak Londra Borsası'nda ilk 100 şirket arasına girebiliyoruz. Kuzey Irak’taki üretimimizi durdurmak bir yana, tam tersi arttırdık. Güvenlik sorunumuz yok. Türkiye’nin günlük petrol üretimi 40-45 bin varil, bizim bir sahamızda günlük 130 bin varil üretiyoruz.”

'AMERİKA IRAK'I BOMBALARKEN BİZ PETROL ARIYORDUK'

Enerji sektörüne girmesinin Mehmet Emin Karamehmet'le tanışmasıyla olduğunu anlatan Genel Energy CEO'su Sepil, “Kendimi bir anda Kuzey Irak’ta buldum. Talabani de benim orada yatırımlar yapmam konusunda ısrarcı oldu. Yaptığımız işleri de beğendiler. Karamehmet'le konuşup 2002’de Genel Energy’yi kurduk. Körfez Savaşı’nda Amerikalılar Irak’ı bombalarken biz 60 kilometre ileride petrol arıyorduk. Sonra Irak'ta değişimler oldu, orada kalıcı olmaya karar verdik. Bir sürü yabancı şirketle ortak olduk. Finansman gereği artınca şirketi Londra Borsası'nda halka açtık.” diye konuştu.

'ORTADOĞU'DAKİ SAVAŞTAN KÜRTLER VE TÜRKLER KAZANÇLI ÇIKAR'

Ortadoğu'daki savaştan Kürtlerin ve uzun vadede Türkiye'nin kazançlı çıkacağı öngörüsünde bulunan Mehmet Sepil, şöyle konuştu: "Petrol ve gaz bulunan ülkeler, hep sorunlu ülkeler. Petrol ve gazın yüzde 80'i Ortadoğu'da. Sorun ortada. Nijerya, Ortadoğu'dan daha iyi değil. Somali gibi yerler çok zor. Gazetelerde bölgeyle ilgili, '5 bin militan arabaya biniyor, ellerinde silahla 900 kilometre her şehri ala ala gidiyor' yazıyor. Bu mümkün mü? Böyle değil. Irak'ın çok uzun zaman önceki realitesiydi. Saddam sonrası hükümetler merkezileşmeyi tercih ettiği için Şii, Sünni, Kürtlerin bölünmesi vardı. Şaşırtıcı olan hızlı olması ve IŞİD diye bir örgütün yapmasıydı. Irak'ta yaşanan, bir Sünni ayaklanmasıdır. İktidar akıllı davranır ve herkesin özerkliğini dikkate alırsa Irak tek parça kalabilir. Olmazsa maalesef parçalanır. Bundan en kârlı Kürtler çıkar, çünkü inanılmaz enerji imkanları var. Bu enerjiyi alacak aç bir ülke var. Bütçemizden 60 milyar dolar petrol ve gaza gidiyor. Bundan hem Kürtler hem uzun vadede Türkiye'nin de yararlanacağını düşünüyorum.” CİHAN

Yorumlar