Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 57 bin lira

Yapılan araştırmalara göre tek başına yaşayan bir kişinin aylık yoksulluk 26 bin lira olarak tespit edildi. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 57 bin lira olarak belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 57 bin lira

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından yayımlanan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre, Mart 2024 dönemi itibarıyla Türkiye'deki dört kişilik bir ailenin aylık sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum harcama tutarı 16 bin 646 lira olarak tespit edildi. Aynı araştırmada, aynı aile için yoksulluk sınırı ise 57 bin 578 lira olarak belirlendi. Tek başına yaşayan bir birey için belirlenen yoksulluk sınırı ise 26 bin lira olarak açıklandı.

GIDA HARCAMALARI VE YAŞAM MALİYETİ

Gıda harcamaları üzerinden yapılan değerlendirmelere göre, bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için ayda yapması gereken harcama 16 bin 646 lira olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen harcama grupları ve İstanbul Halk Ekmek ile zincir marketlerin internet üzerinden güncel fiyatları dikkate alınarak yapılan bu hesaplama, sadece gıda için gereken minimum tutarı gösteriyor.

GENEL YAŞAM MALİYETLERİ

Araştırma sonuçları, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi giderlerle birlikte bir ailenin toplamda yapması gereken harcamaların 57 bin 578 liraya ulaştığını ortaya koyuyor. Bu tutar, ailelerin yaşam standartlarını koruyabilmeleri için gereken minimum maliyeti ifade ediyor.

TEK BAŞINA YAŞAYANLAR İÇİN MALİYET

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için ayda yapması gereken mutfak harcamaları ile barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel yaşam giderlerinin toplamı, 26 bin 517 lira olarak hesaplandı.

Yorumlar