Konut kredileri düşecek mi? Yeni düzenlemeyle mümkün

Konut kredilernin düşüp düşmeyeceği sorusu merakla sorulurken yeni bir düzenleme haberi geldi. Konut kredilerinde ucuz konutlara uygulanacak faiz oranlarıyla lüks konutlara uygulanacak faiz oranları farklı olacak.

Google Haberlere Abone ol
Konut kredilerini düşürecek formüller geliyor

Konut kredileri düşecek mi veya bu yönde bir gelişme var soruları yeni ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar tarafından merakla sorulurken yeni bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan bu konuda benzer iki açıklama geldi. 

KONUT KREDİLERİ DÜŞECEK Mİ?

Konut sektörünü canlandırmak için yeni bir faiz modeli üzerinde çalıştıklarını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kademeli modele geçileceğini belirterek, "Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomi Gazetesi'ne konuşan Bakan Nebati, konut sektörüne yönelik üzerinde çalışılan yeni bir kredi paketine ilişkin dikkat çeken bilgiler verdi.

Ev sahibi olmak isteyenlere verilen banka kredilerinde yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Bu yeni düzenleme lüks olmayan konutlarda kredi faizlerinin düşmesini öngörüyor. Öte yandan Bakan Kurum'un açıklamasına göre "gelire göre konut kredisi faizi" uygulaması da yine benzer bir düzenleme olarak hayata geçmeyi bekliyor. Bu nedenle aslında konut kredileri düşecek diyebiliriz. 

KONUT KREDİLERİNDE KADEMELİ FAİZ MODELİ

Konut kredilerinde kademeli faiz modeline geçileceğini söyleyen Bakan Nebati, "Konut sektörünü canlandırmaya dönük 'gerçek mortgage' hazırlıklarımız var. Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Konut bedeline göre kademeli bir faiz modeli olacak. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak." dedi.

Bakan Nebati konut sektörü temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0,65 – 0,99 düzeyine inmesi" şeklinde konuştu.

Enflasyon ve asgari ücret zammı hakkında da konuşan Bakan Nebati, "Vatandaş enflasyonda baz etkisine değil, cebine bakar. Matematiksel düşüş göreceğiz ama hissedilecek gerileme de olacak. Asgari ücretliye, memura, emekliye ne verilse haklarıdır. Asgari ücretin enflasyonu fazla tetiklemesine yol açacak bir adım da atılmasa iyi olur." ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM'UN AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından ele alındı. Bakan Kurum, konut arzının artışı ile ilgili sorunların çözülmesinin akabinde krediler için bir hamle yapılacağını açıkladı. 

Konut kredisi için beklenti, Bakan Kurum'un yapmış olduğu açıklamaların akabinde gündemde yer alıyor. Sosyal konut kura çekilişleri devam ederken, orta gelirli vatandaş için de konut imkanı tanıyacaklarını duyuran Bakan Kurum, "Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlığı ile çalışıyoruz, kısa süre içinde açıklayacağız" dedi. İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

Konut kredilerinde ise gelire göre farklı faiz oranı uygulamasının başlayacağını belirten Bakan Kurum bununla ilgili de çalışmalar olduğu bildirdi.

Bakan Kurum "Fiyatları dengeledik, aşağı çektik, bunun tekrar yukarı çekilmesini istemiyoruz. Orta gelirliye yönelik kampanyanın amacına ulaşması için çalışıyoruz. Fiyatları olumsuz yönde etkilemesini istemiyoruz. Kampanyayla talebi yönetip proje arzının artırılması lazım. İkisini aynı anda yapmazsak evlerin fiyatları yükselir. Ev fiyatlarının artmaması için titiz çalışma yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar