Konut fiyatlarındaki düşüş altıncı ayına girdi

Konut fiyatlarında yaşanan düşüş altıncı ayına girdi. Son altı ay boyunca düşüş eğilimi gösteren konut piyasasında alımlar hala yok. Vatandaş hem kredi faizlerinin hem de konut fiyatlarının yüksekliği nedeniyle alım yapmıyor.

Google Haberlere Abone ol
Konut fiyatlarındaki düşüş altıncı ayına girdi

Emlak sektörü temsilcileri, pandemi, deprem ve döviz kurundaki dalgalanmaların ardından yükselen konut fiyatlarında son altı aydır bir düşüş yaşandığını belirtiyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile işbirliği içinde hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" Ocak raporu, kiralık ve satılık konut piyasasındaki bu değişimleri detaylı bir şekilde inceledi.

FİYATLARDAKİ DEĞİŞİM

Rapora göre, reel satış fiyatlarında son altı aydır süregelen bir düşüş trendi gözlemleniyor. Yıllık artış oranları ülke genelinde yüzde 0,2, Ankara'da yüzde 12,9, İstanbul'da ise yüzde 6,1 olarak belirlendi. Aralık 2023 itibarıyla ortalama konut metrekare fiyatları İstanbul’da 36 bin 111 TL, Ankara'da 19 bin 608 TL ve İzmir'de 29 bin 404 TL olarak tespit edildi.

SEKTÖREL ANALİZ VE GÖRÜŞLER

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, piyasadaki yüzde 20'lik düşüşün şişirilmiş rakamlardan kaynaklandığını belirtiyor. Yeni projelerdeki zorluklar ve yabancı yatırımcıların etkisiyle fiyatların gerçek değerine gelmeye başladığını ifade ediyor.

Özlü, konut satışlarının durmasıyla fiyatların düşmeye başladığını, ihtiyaç sahiplerinin dışında ev alımlarının yatırım amacıyla yapılmadığını söylüyor. Yüklü parası olan yatırımcıların mevduat faizlerini daha cazip bulduğunu, bu nedenle nakitte kalmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

ARSA YATIRIMI VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ

Konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle küçük ölçekli yatırımlar için arsaya yönelim olduğu belirtiliyor. Doğru lokasyondan seçim yapılması halinde ilerleyen günlerde kazançlı bir miras bırakılabileceği vurgulanıyor.

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, konut fiyatlarının nominal olarak artsa da reel olarak düştüğünü, enflasyonun altında bir artış olduğunu belirtiyor. Gayrimenkulün parayı enflasyondan koruyan bir yatırım aracı olduğunu ve fiyatların düştüğü bu dönemlerin alım için güzel fırsatlar barındırdığını ifade ediyor.

Yorumlar