İstanbul'daki "Filistin Diasporası Halk Konferansı"

- Filistin Diasporası Halk Konferansı Genel Sekreteri Şefik: - "Kongre Filistin halkının mücadelesini desteklemek içindir. FKÖ'ne rakip olarak düşünülmemelidir" - "Konferans Filistin halkının mücadelesi, mültecilerin sorunları ve özellikle de Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda çalışmalara ağırlık verecek. Filistinliler tarafından yürütülen mücadele ve çabalara etkin bir şekilde katkı sağlayacak"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'daki "Filistin Diasporası Halk Konferansı"

İSTANBUL (AA) - SUHAİB MOHAMMAD - Filistin Diasporası Halk Konferansı Genel Sekreterliğine atanan Filistinli düşünür Münir Şefik, konferansın ele alacağı konuları, görevlerini ve sahada uygulayacağı yöntemlere dair açıklamalarda bulundu.

AA muhabirine konuşan Şefik, "Kongre Filistin halkının mücadelesini desteklemek içindir. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) rakip olarak düşünülmemelidir. FKÖ şuanda yurt dışında etkin olmadığından dolayı durgun yapıyı harekete geçirmek istiyoruz." dedi.

FKÖ'nün kuruluşundan bu yana sadece bir defa ulusal düzeyde, 1996 yılında, konseyi topladığını aktaran Şefik, "FKÖ, bu tutumuyla konferansın kuruluş sözleşmesini ortadan kaldırıyor. Yönetim kuruluna ve merkezi konseye yalancı şahitlik yapmaktan başka rolü kalmamıştır." ifadesini kullandı.

- Konferansın konuları

Filistin Diasporası Halk Konferansı'nın yoğunlaşacağı konulara değinen Şefik, "Konferans Filistin halkının mücadelesi, mültecilerin sorunları ve özellikle de Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda çalışmalara ağırlık verecek. Filistinliler tarafından yürütülen mücadele ve çabalara etkin bir şekilde katkı sağlayacak." bilgisini paylaştı.

Şefik, Konferansın Filistin mücadelesiyle beraber olacağını ve üzerinde anlaşılan Filistin mücadele projesinin ana hatlarına bağlı kalacağını belirtti. Mülteciler konusuna da değinen Şefik, "Bu konu Filistin kurtuluşunun bir parçasıdır. Filistin özgürleşmeden mülteciler konusu çözüme kavuşmayacaktır. Sığınma bölgelerinde mültecilerin haklarını savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- Konferansın görevleri

Şefik, Yurt dışındaki Filistinliler Konferansı'nın çalışma yöntemine dair şunları söyledi:

"Genel Sekreterlik imkanı dahilinde kendinden istenen hedefleri gerçekleştirmek için çalışacak. Son açıklamada üzerinde anlaşılan konuların takip edilmesi için takım çalışması yapılacak. Faaliyetler kurulan komiteler aracılığıyla yürütülecek. Ayrıca konferansın görevleri arasında FKÖ'nün yeniden yapılanması için ilgili taraflarla birlikte çalışma yapmakta bulunmaktadır."

Konferansın kapsamı ve rolünün daha etkili olduğunu belirten Şefik, "Konferans 5 bin üye ile sınırlandırılamaz. Bu üyeler birçok mesleki kuruluşu ve direnişçi işçi sendikalarını temsil etmektedir. Konferansın etkinliği çok büyük olduğundan gurbetçi Filistinliler tarafından düzenlenen faaliyetlerde koordinatör rolü oynamaktadır." diye konuştu.

- Münir Şefik kimdir?

Kudüs'te 1934'te doğan ünlü düşünür Şefik, aslen Ortodoks Hristiyan olmakla beraber Marksist düşünceye sahipti. Şefik daha sonra Marksizmi sorgulayarak İslam dinini kabul etti. 1970'lerin başına kadar Filistin Kurtuluş Örgütünde çalıştı. 1970'lerin sonunda ise Müslüman oldu.

Müslüman Alimler Birliği üyesi olan Şefik, Filistin ve İslam düşüncesi konularında kitapları ve makaleleri bulunmaktadır. Şefik'in, "Ortadoğu Sorunu", "Devlet ve Devrim", "İslam Düşüncesinde Değişim", "Medeniyet Savaşında İslam" ve "Çağdaş İslam Düşüncesi" gibi Türkçeye çevrilmiş eserleri bulunuyor.

Filistin Diasporası Halk Konferansı Genel Sekreterliğine, geçen hafta, atanan Filistinli düşünür Münir Şefik'in yardımcılığına Hişam Ebu Mahfuz getirildi.

İstanbul'da gerçekleştirilen Filistin Diasporası Halk Konferansı, Filistinlilerin kitlesel, medya, siyasal, hukuksal ve sivil düzeyde rolünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

Konferansın hedefleri arasında, halkın bütünün katılımıyla, yurt dışındaki Filistinlilerin gerçek ve etkin rolünü sağlamak için halk hareketi başlatmak, tüm taraflar arsında uzlaşma sağlayarak milli değerlere yoğunlaşmak bulunuyor.

Yurt dışında 6 milyonu aşkın Filistinli yaşıyor. Bunların çoğunluğu Ürdün, Lübnan, Suriye ve Körfez ülkelerinde, yüzlercesi de Avrupa ülkeleri, ABD ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşıyor.

Yorumlar