Anagold Madencilik kimin Erzincan'daki maden ocağının sahibi kimdir?

Erzincan'da yaşanan toprak kaymasının nedeni maden ocağının sahibi olan Anagold Madencilik, merkezi Ankara'da bulunan bir anonim maden şirketidir. Şirketin Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü Mevkii'nde altın arama maden sahası bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'daki altın madeni kimin Anagold sahibi

Anagold Madencilik şirketinin Erzincan'daki maden ocağında yaşanan toprak kaymasından sonra gözler şirketin kimliğine çevrildi. Merakla sorulan sorular arasında, Anagold Madencilik kimin, sahibi kimdir?

ANAGOLD MADENCİLİK KİMİN?

Anagold Madencilik, merkezi Ankara'da bulunan bir anonim maden şirketidir.

Anagold Madencilik, 2000 yılında kurulmuş, günümüzde SSR Mining (www.ssrmining.com) ve Lidya Madencilik (www.lidyamadencilik.com) şirketlerinin ortaklığı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Şirketin Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü Mevkii'nde altın arama maden sahası bulunuyor.

Şirketin 600'den fazla çalışanı bulunuyor. 

2010 yılında Erzincan İliç'te altın arama faaliyetine başlayan şirketin Kanadalı SSR şirketi tarafından yüzde 80 hissesinin alımı yoluyla satıldığı öğrenildi.

Anagold Madencilik, Çöpler Madeni çevresinde, henüz potansiyeli tam olarak belirlenememiş ve araştırması devam eden Bayramdere ve Çakmaktepe dahil olmak üzere, cevherleşme potansiyeli yüksek ve yeterince çalışma yapılmamış bir sahayı elinde bulundurmaktadır.

Şirketin ruhsatları, 17 km x 25 km büyüklüğünde bir alanı kapsamaktadır​​.

Anagold Madencilik, altın üretiminde düşük maliyetli bir lider olarak tanınmaktadır.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çöpler Altın Madeninde %80 oranında hisseye sahipken, kalan %20 hisse Lidya Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından sahiplenilmektedir.

Şirketin ana odak noktası, Çöpler'de altın üretimini sürdürmek ve madenin ömrünü 20 yıldan fazla süreyle uzatmak üzerinedir​​.

BORSADA BİR ANDA DEĞER KAYBETTİ

Erzincan'da altın madeninde yaşanan göçük sonrası, Çöpler altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik Sanayi'nin yüzde 80 ortağı olan SSR Mining'in hisselerinde sert düşüş yaşandı. SSR Mining yaşanan olayın ardından Çöpler'deki faaliyetlerin durdurulduğunu bildirdi.

Bunun üzerine Nasdaq'ta işlem gören hisseler bir günde yüzde 53.7 değer kaybetti ve Ocak 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Böylece şirketin piyasa değeri sadece bir günde 1 milyar 59 milyon dolar düşerek 1 milyar 972 milyon dolardan 913 milyon dolara geriledi.

SSR HİSSELERİ 7 YILIN DİBİNDE

SSR Mining'in sitesinde yer alan bilgiye göre 17'ye 25 kilometrelik bir alana yayılan Çöpler sahasında Anagold Madencilik'in altın arama lisansı bulunuyor. Anagold Madencilik'te, Çalık Holding İştiraki Lidya Madencilik'in yüzde 18.5 payı bulunuyor. Kalan yüzde 1.5'lik pay da yine Çalık Holding bünyesindeki Aktif Bank'ın elinde.

GÖÇÜKTEN BİR GÜN ÖNCE RAPOR YAYIMLANDI

Dün yaşanan göçükten 1 gün önce SSR Mining tarafından yayımlanan Çöplük bölgesine ilişkin rapora göre "son derece aktif bir madencilik bölgesi olan" Çöpler'de bugüne kadar 4.800 delik açıldı ve toplamda 725 kilometre kazı yapıldı. Çöpler alanında 478 kişinin çalıştığı belirtilen raporda kazı alanı ve yukarısında günlük olarak güvenlik kontrolleri yapıldığı belirtildi.

Raporda Çöpler maden sahasındaki toplam rezervin 67.4 ton civarında olduğu belirtildi.

14 YILDA 85 TON ALTIN ÜRETİMİ

Çöpler maden alanında 13 yılda bölgede toplam 2 milyon 996 bin 168 ons, yani yaklaşık 85 ton altın üretimi gerçekleşti. 2023 genelinde üretim 221 bin ons (6.2 ton) oldu.

TÜRKİYE'NİN ÜRETİMİNDE YÜKSEK PAY

Türkiye'de yılda 40 tona yakın altın üretilirken Çöpler maden alanının bu üretimdeki payı geçen yıl yüzde 15 oldu. Alanın payı yıllar içerinde yüzde 15 ila 25 arasında değişti.

TOPLAM VARLIKLARININ YÜZDE 57'Sİ ÇÖPLER'DEN

SSR Mining'in 2023'ün ilk 9 ayına ilişkin açıkladığı mali sonuçlara göre firma söz konusu dönemde 385 milyon 390 bin dolar gelir elde etti. Bunun 114 milyon 462 bin doları yani yaklaşık yüzde 30'u Çöpler maden sahasından geldi. Firma 9 ayda Çöpler'den 15 milyon 274 bin dolar faaliyet kârı elde etti. Eylül 2023 itibarıyla SSR Mining'in toplam varlıkları 5 milyar 749 bin 660 dolar oldu. Bunun 3 milyar 258 milyon 55 bin dolarını, yani yaklaşık yüzde 57'sini Çöpler maden sahası oluşturdu.

Çöpler maden sahasının geçmişi:

-1964-1973 yılları arasında bir Türk şirketi bölgede manganez madeni çıkarttı.

-Ocak 1979’da Unimangan Manganez San. A.Ş. alanı satın aldı ve 1992’ye kadar manganez üretimine devam etti.

-1998 yılında Anatolia Minerals Development Ltd. isimli şirket bölgede altın ve bakır arama lisansı için başvurdu. Arama esnasında Çöpler bölgesindeki potansiyel madenler tespit edildi. Bunun üzerine maden arama çalışmaları için Rio Tinto ve Anatolia arasında anlaşma imzalandı.

-Ocak 2004’te Anatolia, Unimangan ve Rio Tinto firmalarının bölgedeki haklarını satın aldı.

-2009 yılında Anatolia ve Lidya Madencilik arasında ortak girişim anlaşması imzalandı.

-Şubat 2011’de Anatolia, Avusturalyalı Avoca Resources Limited şirketiyle birleşerek Alacer Gold ismini aldı.

-2020 yılında SSR Mining Alacer Gold'u satın aldı.


 

Yorumlar