Irak ordusu Musul'da ilerleyemiyor

Irak ordusu, Musul'daki DAEŞ'in elinde ağır silahlar bulunduğunu, ilerleme sağlanamadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Irak ordusu Musul'da ilerleyemiyor
Sonhaberler | Haber Merkezi

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ortak başlatılan Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 30'uncu gününde devam ediyor.

Irak ordusu, DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu Musul kent merkezine iki buçuk yıl sonra, 3 Kasım'da girdi. DEAŞ militanları ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, 82 mahallenin yer aldığı kent merkezinde şu ana kadar sadece birkaç mahallede kontrol sağlandı.

Dicle Nehri'nin ikiye ayırdığı Musul'un, sol yani doğu yakası Eyser, sağı ise Eymen şeklinde isimlendiriliyor. Kentin Eyser ve Eymen bölgelerinde toplamda 82 mahallenin olduğu belirtiliyor. Ordu güçlerinin, şu ana kadar kentin Eyser bölgesindeki Gökçeli, Semah, Kerame, İntisar, Kudüs ve Aden mahallelerine girmesine rağmen DEAŞ militanlarıyla bu bölgelerde zaman zaman şiddetli sokak çatışmaları yaşadığı belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Irak ordusundaki antiterör timi komutanı Albay Meıyn Sadi, "Kente girdiğimizden bu yana örgüt 200'den fazla bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. Sokak çatışmaları şiddetli bir şekilde yaşanmaya devam ediyor." dedi.

DEAŞ'ın kent merkezinde zırhlı araçlarla ilerlemek isteyen ordu güçlerine ağır silahlar ve Rus yapımı "Kornet" olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırdığı iddia ediliyor.

Söz konusu iddialara ilişkin Sadi, "DEAŞ'ın elinde bazı ağır silahlar var. Musul'a tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz ancak Suriye güçlü bir ihtimal." görüşünü dile getirdi.

SİVİLLER VE DAR SOKAKLAR ENGEL

Musul'un Eyser bölgesi yani doğu kesiminde nüfus yoğunluğu az ve burada genellikle geniş evlerin olduğu mahalleler bulunuyor. Ancak, bölgedeki bazı dar sokaklardan dolayı ordu güçleri tanklarla ilerleyemiyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu Said Memozini de "Normal şartlarda Eyser'in geri alınmasının Eymen'den daha kolay olması gerekiyor. Çünkü burada hem nüfus az hem de yerleşim aralarında genişlik çok. Eymen ise daha eski ve nüfus oranı çok yoğun. Sokaklar dar ve Suriye'ye açılan bir çöl bölge var." dedi.

Musul'un kent çevresi ve diğer küçük yerleşim bölgelerinde Irak ordusu, onlara destek veren Peşmerge güçleri ve uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının sayesinde hızlı bir şekilde ilerliyordu. Ancak kent merkezinde Peşmerge güçleri yer almadığı gibi, savaş uçakları da sivillerden dolayı DEAŞ hedeflerini vuramıyor.

Bu nedenle, askerlerin girdikleri mahallelerde ve özellikle dar sokaklarda zırhlı araçlarından inip, militanların gizlendikleri yerleri tespit ettikten sonra tehlikeyi ortadan kaldırması gerekiyor.

EYMEN BÖLGESİ

Musul'un Eymen yani batı bölgesi Musul vilayeti ve Suriye'yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik konumda bulunuyor.Terör örgütü DEAŞ, bu çöl sayesinde Suriye'de elinde tuttuğu bölgelerle teması sağlıyor.

Örgütün kentten atılması halinde bile militanların Musul ve Suriye arasındaki söz konusu bölgede kendilerini gizleyebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bunun yanı sıra, Eymen'de birçok askeri bina, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı sanayi bölgesinin yer alması, konum olarak da önemini artırıyor.

SİVİLLERİN KAÇIŞI DEVAM EDİYOR

Musul kent merkezi ve çevre bölgelerinde yaşanan şiddetli sokak çatışmaları sebebiyle iki ateş arasında kalan siviller, bölgede Irak merkezi hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından inşa edilen farklı çadır kamplara sevk ediliyor. Şu ana kadar Musul'un güneyinde inşa edilen Ced'a ve Dibege, güneydoğusunda Hazır ve Hasan Şam, doğusunda ise Zelikan çadır kampları evlerini terk eden sivilleri barındırıyor.

Bu kampların dışında çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından da irili ufaklı kamp inşaları da devam ediyor.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed dün yaptığı açıklamada, Musul operasyonlarından dolayı 50 bin sivilin kamplara yerleştirildiğini ve günlük yaklaşık iki bin kişinin evlerini terk ettiğini belirtmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim'de Musul'u kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Yorumlar