İlk cemre ne zaman düşecek 2024 cemre ne demek?

İlk cemre ne zaman 2024 yılında ilk cemre hangi gün düşecek soruları merakla sorulurken Cemre düştü ifadesiyle ne anlatılmak istendiği de merakla soruluyor. Cemre mevsim değişimleri esnasında yaşanan bir doğa olayıdır. Ancak bu doğa olayı genellikle halk tabiriyle anılır.

Google Haberlere Abone ol
İlk cemre ne zaman düşecek 2024 cemre ne demek?

Cemre düştü mü, ilk ve son cemre ne zaman düştü, 2024 yılının ilk cemresi ne zaman düşecek, Cemre nedir, nasıl düşer? Cemrenin kelime anlamı nedir? Mevsim geçişleri esnasında yaşanan bir doğa olayı olarak bilinen Cemre düşmesi halk arasında yaygın olarak takip edilen bir takvim olarak da bilinir.

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Anadolu'da birçok köylü hala ekim, dikim, hasat işlerini cemre gibi doğa olaylarına göre yapmaktadır. Cemre halk arasında kullanılan bir ifadedir. Peki, Cemre düştü mü ne demek? 2024 yılının ilk cemresi düştü mü, ne zaman düşecek?

CEMRE DÜŞTÜ NE DEMEK?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin sözlük anlamı kor yani ateştir.

Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Türk Dil Kurumu'na göre Cemre kelimesinin anlamı şu şekildedir: 

Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi.
Atasözleri, Deyimler veya Birleşik Fiiller

Toprak, hava ve suyun ısınmaya başlaması, ilk ısının suya veya toprağa düşmesi anlamında kullanılır. 

İnanışa göre cemre kışın bitimine doğru 3 kez düşer. 

Bunlardan ilk havaya, sonra suya son da suya düşer. 

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları da başlamaktadır.

Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

2024 CEMRE TARİHLERİ

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemrelerin düşmeye başlıyor.

Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.

Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat),

ikincisi suya (26-27 Şubat) ve

üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

HALK TAKVİMİNİN CEMREYLE İLİŞKİLİ ATASÖZLERİ

Prof. Dr. Oğuz, tabiatı gözlemleyen halkın bu konuda birçok atasözü ürettiğini belirterek, "Ağustos soğuya soğuya kışı getirir, şubat ılıya ılıya yazı getirir" gibi atasözlerinin cemrelerle başlayan ısınmaya yönelik bir gözlemin sonucu olduğunu aktardı.

Geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart'tan yani "nevruz"dan sonra gündüzlerin uzamaya başladığını söyleyen Oğuz, şunları kaydetti:

"Halk, 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' diyerek cemrelerin yaz için yeterli olmadığını gözleme dayalı olarak ifade eder. 'İstersen yazı, bekle Hıdırellez'i' atasözü veya 'Mayıs ayı gelende dağlarda kar olur mu?' türküsü halkın tabiata yönelik bu gözleminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Nitekim bizim 'bahar bayramı' olarak tanıdığımız Hıdırellez, aslında halk takviminde cemrelerin düşüşünden başlayarak kışın ve eski yılın bitişinin, yazın ve yeni yılın gelişinin kutlanmasıdır."

 

Yorumlar