İhvan'a 'terörist' diyen Kılıçdaroğlu'na Altan Tan'dan cevap

Müslüman Kardeşer hareketi için 'terörist' ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu'na Milletvekili Altan Tan'dan itiraz geldi. Altan Tan, Kılıçdaroğlu'nun İhvan'ı bilmediğini, Ortadoğu'nun tarihine yabancı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İhvan'a 'terörist' diyen Kılıçdaroğlu'na Altan Tan'dan cevap

Sonhaberler | Haber Merkezi

Katar ile Körfez ülkeleri arasında meydana gelen siyasi krizden sonra tartışmaların odağı haline getirilen İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketiyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kullandığı ifadelere itiraz geldi. Kılıçdaroğlu, İhvan-ı Müslimin için, "terörist" ifadesini kullanarak, AK Parti'nin artık destek vermemesi gerektiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu'nun bu ifadelerine HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan tepki geldi. Tan, Kılıçdaroğlu'nu Ortadoğu tarihini bilmemekle suçladı. 

Tan, Kılıçdaroğlu'na tepki cevabında şunları söyledi: Kemal Kılıçdaroğlu çıkıyor diyor ki, İhvan-ı Müslim’in bir terör örgütüdür. Allah aşkına biraz Ortadoğu tarihi okuyun. İhvan bütün bir Ortadoğu’nun İslam tarihidir. En az 20 ülkedeki İslami muhalefetin sesidir. Sudan’dan, Libya’dan Mısır’a kadar ve hiçbir zaman fiilen terörün içinde olmamıştır. Binlerce elemanı katledilmiştir. yüzde 51 ile Mısır’da cumhurbaşkanı olan bir temsilcisi 4 yıldır hapistedir. Sayın Kılıçdaroğlu! Sen ihvana terörist dersen, ya Ortadoğu’yla ilgili hiçbir şey bilmiyorsun, ya İslami hareketlerle ilgili hiçbir şey bilmiyorsun veya seni yanlış bir yola soktular. Bu yoldan da bir yere çıkamazsın. İhwan-i Müslim’in, bütün İslam dünyasının bir hareketidir, partisidir; 90 yıllık bir harekettir. Bu şekilde yaklaşırsa, CHP tekrar eski kodlarına dönecek. Son dönemlerde pozitif bir muhalefet yaparak, yenilir yutulur bir hale gelmişti. Ancak bu açıklaması kendisini eski koduna dönmüş gibi gösterdi. Bugün Kürt halkının büyük bir kısmının yüreği İhvan’la, Hamas’la beraber atıyor, bunu da unutmamak gerekir.

İHVAN-I MÜSLİMİN

İhvan-ı Müslimin, Mısırlı fikir ve mücadele adamı Hasan el-Benna tarafından 1928 yılında Mısır'da kuruldu. Hareketin amacı İslami esasları hayatın merkezine koyup hayır işleri icra etmekti. Ortadoğu'da Osmanlı İmparatorluğu gibi Müslüman bir kuvvetin yokluğunda, İhvan siyaseten Avrupa kolonyalizmi, Siyonizm ve İslami kültürde yer edinmiş batılı değerlere aleyhtar bir rol kuşandı. 1952'de, ülkedeki monarşiye askeri bir darbeyle son veren Hür Subaylar hareketiyle ittifak yapan İhvan, sonrasında ise darbenin lideri Cemal Abdünnasır'ın gadrine uğradı. Zira Abdünnasır laik, sosyalist bir Mısır istiyor ve İslami bir iktidar taraftarı olan Müslüman Kardeşleri de kendisine rakip görüyordu.

1954'te Cemal Abdünnasır'ı hedef alan bir suikast teşebbüsünden sonra İhvan mensubu binlerce şüpheli hapsedildi veya sürgüne gönderildi. İhvan'ın ilk yıllarındaki önde gelen ideologlarından olup 1966'da idam edilen Seyyid Kutub'un ise fikirleriyle El-Kaide gibi İslami cihat ve direniş hareketlerine ilham verdiği iddia edilir. Fakat zamanla İhvan şiddetten vazgeçip Mısır'da siyaseten en güçlü muhalefet haline geldi ve halktan teveccüh gördü; zira sağlık gibi devletin kayıtsız kaldığı sosyal hizmetleri sağlıyordu.

Arap Baharı'ndan sonra ise Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte İhvan Mısır'da iktidara geldi. Ancak bir yıl sonra ABD, Suudi Arabistan ve İsrail destekli askeri cunta tarafından iktidardan indirildi. Darbeden sonra Mısır rejimi İhvan'ı terör örgütü ilan etti.
 

Yorumlar

ihsan kılıçtaroğlu tam evlere şenlik bir adam ihvana teröist diyenin kendi teröristtir ulen artık keriz diyedeceğim ihvan 6 bin şehit verdi hiç silaha sarıldımı yuh sana