Geleceğin mesleği yazılım mühendisliği

- Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yazıcı: - "Dünyada ve özelde ülkemizde, yetişmiş yazılım uzmanına olan gereksinim her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak akademik camianın, sektörün ve kamunun da bu alana ilgi oranı yükselmektedir" - "Üniversitelerdeki en önemli sorun, yazılım mühendisliği alanında doktora yapmış kişilerin ve doktora programlarının sayısının az oluşudur"

Google Haberlere Abone ol
Geleceğin mesleği yazılım mühendisliği

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU- Mühendislik ve teknoloji fakültelerindeki "yazılım mühendisliği" bölümlerinden mezun olanların Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya yetmediği bildirildi.

Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı, bu bölümün Türkiye'deki geleceğine ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Yazılım mühendisliği konusunda bilgi eksikliği olduğuna işaret eden Yazıcı, bilgisayar mühendisliği ile arasında farklılıklar bulunduğunu kaydetti. Yazıcı, şahit olduğu bir olayı şöyle anlattı:

"Bir genç, anne-babasıyla gelmişti, meslek tanıtma gününe. Çocuk, 'Ben yazılım mühendisi' olacağım, babası da 'Oğlum yazılım mühendisi olmayacaksın, bilgisayar mühendisi olacaksın' diyor. Toplumda şöyle bir algı var; bilgisayar mühendisi olursan, yazılım mühendisi de olursun. Böyle bir şey yok, iki bölümün müfredatlarında ve yaklaşımlarında ciddi farklılıklar bulunmakta."

- "Bilgisayar mühendisliği mezunları yazılım mühendisi olarak istihdam ediliyor"

Her iki alanın temel derslerinin aynı olduğunu ifade eden Yazıcı, ancak bilgisayar mühendislerinin bir adaptasyon ve meslek içi eğitimden sonra yazılım uzmanı/mühendisi olarak çalışabileceğini belirtti. Yazıcı Türkiye'de bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının çoğunlukla yazılım mühendisi olarak istihdam edildiğini kaydetti.

Dünyada ve özellikle Türkiye'de yetişmiş yazılım uzmanına gereksinimin her geçen gün arttığını vurgulayan Yazıcı, akademik camianın, sektörün ve kamunun bu alana ilgi oranının yükseldiğine dikkati çekti.

Gelecekte, üniversitelerin yazılım mühendisliği alanına daha çok yatırım yapacaklarına inandığını ifade eden Yazıcı, iki meslek arasındaki farklara ilişkin şunları söyledi:

"Gerçek anlamda uluslararası tanımlara baktığınızda, bilgisayar mühendisi, bilgisayarların tasarımı, içindeki devrelerin tasarımı, üretimi, bakımı ile ilgileniyor. Yazılım mühendisleri ise bilgisayar mühendislerinin ürettiği makineleri kullanarak kod geliştirme ve ofis programları ve işletim sistemleri gibi insanların hayatta işlerini kolaylaştıracak uygulama ve sistem yazılımlarını geliştirme ile ilgileniyor. Bankacılık uygulamaları, Adalet Bakanlığının kullandığı UYAP gibi yazılımlar, havayolu şirketlerinin kullandığı yazılımlar, uydu izleyen yazılımlar, yazılım mühendislerinin ürünü."

- "14 bölüm yılda yaklaşık 500 mezun veriyor"

Yazıcı, yazılım mühendisliğinin Amerikalılar tarafından geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterildiğini vurgulayarak, Türkiye'deki üniversitelerde 2015 için belirlenen yaklaşık bin kişilik kontenjanın zamanla artacağına inandığını dile getirdi.

"Yazılım mühendisliğinin popüler olmasının nedeni, dünyanın ve Türkiye'nin yazılıma olan gereksiniminin artması. Türkiye'de temel sıkıntı, yazılım mühendisliği alanında yetişmiş doktoralı akademisyen sayısının çok az oluşudur." diyen Yazıcı, Türkiye'deki 193 üniversite arasından sadece 14 üniversitede yazılım mühendisliği programı bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 500 kişinin bu bölümden mezun olduğunu anlattı.

Yazıcı, "Üniversitelerin kontenjanları giderek artacaktır çünkü ülkenin yazılım mühendisine ihtiyacı var. Bilgisayar mühendisleri, yazılım mühendisliği alanındaki bilgisini ek derslerle ve eğitimlerle kapatabilir. Bilgisayar mühendisliği bölümlerinde yazılım derslerinin sayısının artırılması gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, "Ulusal Yazılım Stratejisi"nde "bilgisayar mühendisliği bölümlerinde yazılım mühendisliği derslerine daha çok yer verilmesi" hedefinin de yer aldığını hatırlatan Yazıcı, özellikle üniversitelere büyük bir iş düştüğünü ifade etti.

- "Yazılım mühendisleri sürekli olarak kendilerini yenilemeli"

Her yazılımın 5-10 yıl arasında bir ömrü olduğunu, bu yüzden mühendislerin yazılımları yeni teknolojilere, mevzuatlara ve konulara uyarlamada önemli görev ve sorumlulukları bulunduğunu belirten Yazıcı, "Yazılım mühendislerinin kendilerini sürekli güncel tutmaları gerekiyor. Yazılım ve donanım teknolojileri geliştikçe, yazılım mühendisi de kendisini bu teknolojilere göre geliştirmeli, yeni konuları öğrenip, yazılımları, yeni teknolojik gelişmeler ve gereksinimler doğrultusunda üretmeli ya da güncellemeli." dedi.

Yazılım mühendisliğinin en geniş iş sahasına sahip mesleklerden biri olduğunu kaydeden Yazıcı, devletin birçok kurumunda, teknoparklarda, bankaların bilgi işlem ve bilgi sistemleri bölümlerinde, uluslararası firmalarda çalışabilecek yazılım mühendislerinin, girişimci olarak kendi işlerini de kurabileceklerine işaret etti.

Yorumlar