Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralması

- Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi, uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralmasının ardından İsrail ablukasını sona erdirmek amacıyla bir yol haritası belirledi

Google Haberlere Abone ol
Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralması

GAZZE (AA) - Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi, Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralmasının ardından İsrail'in 2006'dan bu yana uyguladığı ablukayı sona erdirmek amacıyla bir yol haritası belirledi.

Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze ablukasını kırmak için 5 aşamanın gerçekleşmesi gerektiğini, bunların başında Gazze ve Batı Şeria arasında güvenli bir koridorun faaliyete geçirilmesinin geldiğini belirtti.

Hudari, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bunun yanı sıra Gazze ile Batı Şeria arasında ticari sınır kapısı açılması, deniz ablukasının kırılması, limanın çalışmaya başlaması ve havaalanının imar edilerek hizmete açılması gerekiyor. Bunların olması, Gazze'nin içinde bulunduğu sıkıntıları sona erdirecek. Hamas ve Fetih arasındaki siyasi bölünmüşlük krizinin sona ermesi, Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası toplumun da desteğiyle Gazze'deki ablukayla mücadelenin yolunu açacak."

Gazze'de ekonomi projeleri başlatılması çağrısında bulunan Hudari, bu şekilde fakirlik ve işsizlik oranının yükselmesinin önlenmesi için istihdam sağlanması çağrısı yaptı.

Gazze'de 2007'den bu yana kontrolü elinde bulunduran Hamas ile Ramallah'taki Filistin yönetimi arasındaki siyasi uzlaşı arayışları çerçevesinde Hamas, 17 Eylül'de yaptığı açıklamayla Gazze'deki İdari Komiteyi feshetmişti.

Filistin yönetimi de hükümet toplantısını Gazze'de düzenlemiş, buradaki bakanlıklar görevlerini uzlaşı hükümetine devretmeye başlamıştı.

İsrail, Filistin'de Ocak 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Gazze Şeridi'ne karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı.

Yorumlar