FETÖ şüphelisi adli tıpçıların yargılandığı davada ara karar

- FETÖ/PDY'nin Adli Tıp Kurumu yapılanmasına yönelik, aralarında "ByLock" kullanıcılarının da bulunduğu 40'ı tutuklu 52 sanığın yargılandığı davada 11 sanık tahliye edildi - Mahkeme heyeti, tutuksuz 4 sanığın tutuklanmasına, 1 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi

Google Haberlere Abone ol
FETÖ şüphelisi adli tıpçıların davasında ara karar

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Adli Tıp Kurumu yapılanmasına yönelik, aralarında "ByLock" kullanıcılarının da bulunduğu 40'ı tutuklu 52 sanık hakkında on beşer yıla kadar hapis talebiyle açılan davada 11 tutuklu sanık tahliye edilirken, 4 tutuksuz sanığın tutuklanmasına karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu 40 sanık, tutuksuz 5 sanık ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmaya, 2 tutuklu sanık ise cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Sanıkların savunmasının tamamlanmasının ardından, avukatlar talepte bulundu.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, haklarındaki delil durumu, kişisel halleri, sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin yeterli kalacağı gerekçeleriyle tutuklu sanıklar Aynur Devret, Aysun Yakar, Ferruh Baklacıoğlu, Gülhan Yağmur, İhsan Yalçın, Soner Hacımustafaoğlu, Mahsur Beğenen, Bedriye Akkaya, Yusuf Aynacı ve Oğuzhan Yakupoğlu'nun yurt dışına çıkış yasağı konulmak suretiyle tahliyelerine karar verdi.

Heyet, tutuklu 29 sanıktan 20’sinin ByLock kullanıcısı olması, 9’unun ise delillerin karartılma ihtimali ve diğer sanıklar üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunulması gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Tutuksuz sanıklar, İstanbul Adli Tıp Kurumu el yazısı uzmanı Hasan Bayram, raportör Muhammed Nabi Kantarcı ve Bünyamin Başpınar’ın delillerin karartılma ihtimali, diğer sanık ve tanıklar üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunulması, kuvvetli suç şüphesi ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçe gösterilerek tutuklanmalarına karar verilirken, duruşmalara katılmayan tutuksuz sanık Bünyamin Başpınar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Özgür Metin tarafından, örgütün Adli Tıp Kurumu yapılanmasına yönelik soruşturma sonucu hazırlanan 161 sayfalık iddianamede, 52 şüpheli yer aldı. İddianamede, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.

FETÖ'ye ilişkin bilgilerin yanı sıra örgütün eylemleri ve kurumlardaki yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, şüphelilerden ele geçirilen dokümanlar sıralanırken, şüphelilere ilişkin tanık beyanlarına da değiniliyor.

Şüphelilerden 35'inin örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu, bir kısmının da 2014 yılından sonra Bank Asya'da hesap açtığı veya var olan hesabına yüklü miktarda para yatırdığı kaydedilen iddianamede, "ByLock" programına ilişkin bilgiler de yer alıyor.

İddianamede, tüm şüphelilerin ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan, 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar