Ev almak yatırım aracı olmaktan çıkmalı

Konut fiyatlarındaki hareketliliğin en büyük nedenlerinden biri dünyada sadece Türkiye'de görülen "konutun yatırım aracı olarak görülmesi" düşüncesinden kaynaklanıyor. Hükümet, ikinci konut alımında faizleri yüzde 22'ye kadar çıkararak bunu önlemeye çalışıyor; ancak yine de önlenemiyor.

Google Haberlere Abone ol
Ev almak yatırım aracı olmaktan çıkmalı

Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı artarken, konutu yatırım aracı olarak görme alışkanlığı hala fiyatların yüksek kalmasına neden oluyor. Konut sektöründe alınan tedbirlerle fiyat yükselişleri dururken, ikinci konut alanların krediye erişiminin zorlaştırması da konutu yatırım aracı görenleri durdurmaya yönelik oldu. 

YABANCILARIN KONUT ALIMI DÜŞTÜ

Kasım ayında yabancılar tarafından yapılan konut alımlarında bir azalma görüldü. 2022 yılının aynı döneminde 6.083 adet konut satın alınırken, bu rakam 2.342'ye düştü. Rusya Federasyonu vatandaşları en çok konut alan yabancılar arasında yer alıyor.

ARSA YATIRIMLARI VE RİSKLER

Konut alamayanlar, tasarruflarını arsaya yönlendiriyor. Hisseli ve imara kapalı arsalar, beklenen değerlenmeyi gerçekleştirmeyebiliyor. Uzmanlar, arsa alımlarında dikkatli olunmasını ve doğru bilgi alınmasını tavsiye ediyor.

LÜKS KONUT ALIMLARINDA DÜŞÜŞ

İkinci ev alımlarındaki kredi oranlarının yükselmesi ve konutun yatırım aracı olmaktan çıkarılmak istenmesi lüks konutlara olan ilgiyi de azalttı.

Lüks konut satışlarında son dönemde bir düşüş yaşandı. Fiyatların yükselmesi ve ekonomik belirsizlikler, satışları etkiliyor. 3 ile 8 milyon lira arasındaki konutlar en çok işlem gören segment olarak belirlendi.

Yorumlar