Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına karşı kampanya

- Suriyeli aktivistler tarafından başlatılan kampanyada, kullanıcılar, tek elleriyle ağız ve burunlarını kapatıp çektikleri fotoğrafları sosyal medyadan paylaşıyor

Google Haberlere Abone ol
Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına karşı kampanya

ANKARA (AA) - Suriyeli aktivistler, Beşşar Esed rejiminin, dün Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki sivilleri klor gazıyla hedef almasının ardından rejimin kimyasal silah kullanıma tepki çekmek için kampanya başlattı.

Aktivistler, Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına dur demek ve dikkati çekmek için sosyal medya üzerinden harekete geçti.

Kampanyada, ağız ve burunlarını tek elleriyle kapatıp çektikleri fotoğrafları sosyal medyadan özel etiketlerle paylaşan kullanıcılar, gaza maruz kalan sivillerin nefes alamadığını göstermeye çalışıyor.

Kullanıcılar, rejimin kimyasal silah kullanımına devam ettiğini göstermek için paylaştıkları fotoğrafların altına "Duma boğuluyor" (#DoumaSuffocating ), "Llor" (#Chlorine) ve benzeri etiketleri kullanıyor.

Rejim, dün sabah başkent Şam'da abluka altında tuttuğu Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki sivil yerleşimleri klor gazı ile hedef almış ve çok sayıda sivil gazdan etkilenerek tedavi altına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, dün düzenlediği basın toplantısında, "Suriye rejiminin Doğu Guta’da masum halka karşı kimyasal silah kullandığına dair yeni bir haber almış olmanın derin kaygısını yaşıyoruz. Bu haberler doğrulanırsa, son 30 gün içerisinde Doğu Guta’da üçüncü kez kimyasal silah kullanılmış olacak." diye konuşmuştu.

Rejim güçleri, Duma ilçesindeki sivilleri 13 ve 22 Ocak tarihlerinde de klor gazıyla vurmuştu.

- Rejimin kimyasal silah karnesi kabarık

Suriye'de iç savaşın başlamasıyla rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşimlere çok sayıda kimyasal silah saldırısı düzenledi.

Rejimin en dikkat çekici kimyasal silah saldırısı 21 Ağustos 2013'te Şam'ın Doğu Guta bölgesine olmuştu. Saldırı, bin 400'ün üzerinde sivilin hayatını kaybetmesine, çoğu kadın ve çocuk 10 binin üzerinde sivilin yaralanmasına neden olmuştu.

Bunun üzerine ABD'nin daha önce ilan ettiği "kırmızı çizgi" gereğince Suriye'ye müdahale etmesi beklentisi doğmuştu. Ancak Rusya, rejimin tüm kimyasal silah stokunu imha etmesi teklifini getirerek müdahaleyi engellemişti. Taraflar, 15 Eylül 2013'te anlaşmış, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) devreye girdiği süreçte imha işlemi başlatılmıştı. Örgüt, işlemin 19 Ağustos 2014'te tamamlandığını duyurmuştu.

Ancak örgütün imha ettiği stok, Esed'in bildirdiği envanterle sınırlı kalmıştı. Rejimin tekrarlayan klor gazı saldırıları, tüm kimyasal silah stokunu imha etmediğini, bir kısmını gizlemeyi başardığını gözler önüne seriyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Ağustos 2017'de yayımladığı raporda, rejimin Doğu Guta kimyasal saldırasından sonra 174 defa daha kimyasal silah saldırısı yaptığını ifade etmişti.

- Han Şeyhun'da 100'dan fazla sivil can vermişti

Geçen sene ise Esed rejimi, İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun'a düzenlenen klor gazı içerikli saldırıda 100'den fazla sivil yaşamını yitirmiş, çoğu çocuk 500 sivil de yaralanmıştı.

Öte yandan, rejim hala kimyasal silah kullanmadıklarını iddia ediyor ve her fırsatta kimyasal saldırı yaptığını inkar ediyor.

Rejimin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, 2013'de Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan kimyasal silah saldırısının Fransız istihbaratı tarafından organize edildiğini öne sürmüştü.

- Kimyasal saldırılar 2016'da hız kesmedi

Suriye'de, 6 Eylül 2016'da o dönemde rejimin kuşatması altındaki Doğu Halep'in Sükkeri semtinde klor gazı içerikli bombalar, 100 sivili zehirlemişti.

KSYÖ, 12 Kasım 2016'da, Esed rejimini kimyasal silah kullanmaya devam ettiği için ilk kez kınamıştı. Ancak Esed, kimyasal saldırı katliamlarına son vermedi.

Halep'in Cezmetli ve Ard Hamra semtlerine, 

24 Kasım 2016'da atılan klor içerikli varil bombası, 13 sivilin ciddi derecede etkilenmesine neden oldu.



Rejimin, 9 Aralık 2016'da Doğu Halep'in Cellum, Bab Kınnısriyn, Kellese, Bustan el-Kasr, Meğayir, Meadi, Firdevs, Ensari, Zibdiyyeve Mesakin Firdevs bölgelerine attığı klor içerikli bombalar da 46 sivilin ölümü, 230 sivilin yaralanmasına yol açtı.



Terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Hama'nın Akirbat beldesinde, 12 Aralık 2016'da, 85 sivil, hardal gazı saldırısının kurbanı oldu.



Rejim ve destekçisi milis güçlerin kuşattığı Şam'ın Barada Vadisi 26 Aralık 2016 ve 5 Ocak 2017'de iki kez klor gazıyla vuruldu. Onlarca kişi gazdan etkilendi.

Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, 

9 Şubat 2017'deki rejimin klor gazlı saldırısında, bir doktor ve hastası ölürken 30 sivil zehirlendi.



Yorumlar