Elon Musk'un beyne çip projesi korkutuyor

Elon Musk tarafından tasarlanan insan beynine yapay zeka çipi yerleştirmeyi planlayan Neuralink şirketinin çalışmaları birçok insanı endişelendiriyor. İnsanlığın sonu olabileceği endişeleri ise en öne çıkanlar oldu.

Google Haberlere Abone ol
Elon Musk'un beyne çip projesi korkutuyor

2023 yılında Neuralink, Elon Musk'ın beynin ve bilgisayarların doğrudan iletişim kurmasını sağlamak amacıyla kurduğu bir şirket, önemli gelişmelere tanık oldu. İşte bu yılın önemli gelişmeleri ve gelecek planlarına dair bir bakış:

İNSAN DENEMELERİ BAŞLANGICI

Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulu tarafından insan denemeleri için onay aldı ve felçli hastalar için beyin implantı üzerindeki ilk insan denemesi için katılımcı toplamaya başladı​.
Şirket, servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz nedeniyle felç olan bireylerin çalışmaya katılmasını planlıyor. Bu deneme, katılımcıların düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamayı amaçlıyor​​.

İnsan denemeleri için FDA onayı, Neuralink için büyük bir adım olmuş ve bu onay, Mayıs 2023'te alınmıştır​​.

TEKNOLOJİ VE UYGULAMA

Neuralink, bir robot yardımıyla beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implantını, hareket niyetini kontrol eden beyin bölgesine cerrahi olarak yerleştirmeyi planlıyor​​.

HEDEFLER VE BEKLENTİLER

Elon Musk, Neuralink'in çip cihazlarını hızlı bir şekilde cerrahi olarak yerleştirerek obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmeyi kolaylaştıracağını söyledi​​.

Uzmanlar, BCI cihazının insanlar için güvenli olduğunu kanıtlasa bile, şirketin ticari kullanım izni alması için on yıldan fazla süre geçmesi gerekebileceğini belirtiyor​​.

HAYVAN HAKLARI ENDİŞELERİ

Neuralink, hayvan hakları endişeleri nedeniyle de eleştirilerle karşılaştı ve bu, 2022'de bir maymunun ölümüne neden olan başarısız bir deneme dahil olmak üzere birkaç kez oldu​​.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar