DEAŞ, operasyonlarla diz çöktü

- Terör örgütü DEAŞ'a yönelik etkin ve kararlı mücadelesini sürdüren Türkiye, örgüte hem yurt içi hem de sınır ötesinde ağır darbe vurdu - Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı başarıyla tamamlanırken, yurt içinde de teröristlere göz açtırılmıyor - Operasyonlarda, geçen ay gözaltına alınan 237 kişiden aralarında terör örgütünün yönetim kadrosundan oldukları belirlenenlerin de bulunduğu 52'si tutuklandı, çok sayıda mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirildi - El Bab'ın terör örgütünden geri alınmasıyla DEAŞ tehdidinin Türkiye sınırından tamamen uzaklaştırılmasını sağlayan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Azez-Cerablus arasındaki 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrelik alanda kontrol sağlandı - İstanbul Kağıthane'de sansasyonel eylem hazırlığında olduğu öne sürülen 2 Özbekistan uyruklu yakalandı, zanlıların adreslerindeki aramada silah ve mühimmatların yanı sıra örgütsel doküman ve dijital malzeme bulundu - Gaziantep'te 56 kişinin hayatını kaybettiği düğündeki saldırı ve 3 polisin şehit düşmesine neden olan DEAŞ'lı teröristlerce gerçekleştirilen canlı bomba eylemiyle ilgili tutuklu 11 sanıktan 9'u hakkında dava açıldı

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ, operasyonlarla diz çöktü

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Terör örgütü DEAŞ'a yönelik etkin ve kararlı mücadelesini sürdüren Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı'nı başarıyla tamamlarken yurt genelindeki operasyonlarla da örgüte ağır darbe vurdu.

İnsanların en mutlu günlerini kana bulayan, yaşlı ve çocukları hedef almaktan çekinmeyen terör örgütü DEAŞ'a yönelik yurt içindeki operasyonlar kararlılıkla sürüyor. Polis, jandarma ve hudut birliklerinin martta yürüttüğü çalışmalarda çok sayıda DEAŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait doküman, silah ve mühimmat ele geçirildi.

DEAŞ saldırılarına karşı mücadele eden ve şehirlerin yanı sıra sınırda da güvenliğini her geçen gün artıran Türkiye, terör örgütüne yönelik hem yurt içi hem de yurt dışında çok yönlü mücadele sergiliyor.

Sınır hattında alınan önlemlerle terör örgütü DEAŞ'a geçit vermeyen Türkiye, örgüte karşı etkin mücadele örneği sergiliyor.

Yurt genelinde geçen ay yürütülen operasyonlarda, terör örgütü DEAŞ büyük darbe aldı. Mart ayındaki operasyonlarda 237 kişi gözaltına alındı. Bu zanlılardan aralarında terör örgütünün yönetim kadrosundan olduğu belirlenen isimlerin de bulunduğu 52'si tutuklandı. Zanlılarla çok sayıda mühimmat ve patlayıcı ele geçirildi.

- Fırat Kalkanı Harekatı başarıyla sonuçlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı 29 Mart'ta başarıyla tamamlandı.

Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi amacıyla düzenlenen harekat kapsamında bölgedeki terör örgütü DEAŞ hedefleri, savaş uçaklarıyla bombalandı. Bombardımanda DEAŞ hedefleri imha edilirken, çok sayıda terörist de etkisiz hale getirildi.

TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Fırat Kalkanı Harekatı'nda Azez-Cerablus arasını terör örgütlerinden temizledikten sonra, Aralık 2016'da El Bab'a yöneldi. Fırat Kalkanı unsurları, sivil kayıpların önüne geçmek amacıyla ilçe merkezine hızla girmek yerine teröristlerin direnişini kırmak için çevresini kuşattıkları ilçenin merkezine ilerlemeyi seçti.

Böylece DEAŞ tehdidi sınırdan tamamen uzaklaştırıldı ve terör örgütü PKK/PYD'nin hudut boyunca kesintisiz hakimiyet kurmasının önüne geçildi.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 10 Mart'a kadar Azez-Cerablus arasında bulunan 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrelik alanda kontrol sağlandı.

Öte yandan, harekatın başlangıcından 10 Mart'a kadar 2 bin 647'si ölü olmak üzere 3 bin 60 DEAŞ, 425'i ölü olmak üzere 462 PKK/PYD/YPG mensubu etkisiz hale getirildi. Türk Hava Kuvvetlerince de 2 bin 325 hedef ile harekatın başlangıcından 10 Mart'a kadar tespit edilen 3 bin 888 el yapımı patlayıcı ve 92 mayın imha edildi.

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde konuya ilişkin, "Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, terör örgütü DEAŞ'ın ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkan vermek ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekatın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir. Suriye ve Irak'ta DEAŞ ile mücadelede PKK/PYD-YPG terör örgütü unsurlarının kullanılmasının, bölgede huzur ve güven ortamının tesisine katkı sağlamayacağı, bilakis orta ve uzun vadede yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep olacağı bir kez daha kaydedilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Başbakan Binali Yıldırım ise Fırat Kalkanı Harekatı'nın bittiğini belirterek, "Bundan sonra gerek DEAŞ'a yönelik gerek başka bir şekilde bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir şey olursa, herhangi bir icraat yaparsak bu yeni bir harekattır. Yani Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir, bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir hareket başka bir isimle anılacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Martta yurt içindeki bazı operasyonlar

Sakarya merkezli 4 ilde, terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 20 Irak uyrukludan 8'i tutuklandı.

Kayseri'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 2 zanlı gözaltına alındı. "Terör örgütü DEAŞ propagandası yapmak, eylem ve faaliyetlerde bulunmak" ile suçlanan zanlıların evlerindeki aramada bulunan dijital materyallere el konuldu.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi Suriye sınırında, terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla yakalanan kadın tutuklandı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları öne sürülen Irak ve Suriye uyruklu 2 kişi gözaltına alındı. Evdeki aramalarda, terör örgütüne ait dokümanlar ele geçirildi.

Muş'ta gerçekleştirilen huzur uygulamaları sırasında 2 terör örgütü DEAŞ üyesi gözaltına alındı.

Kilis'te, Suriye sınırındaki birinci derece askeri yasak bölgede yakalanan 24 yabancı uyrukludan 5'i, terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı.

İstanbul'da İçişleri Bakanlığının "140 Terör İhbar Hattı"nı arayan bir vatandaşın, terör örgütü DEAŞ'a katılmak üzere yurt dışından gelen çok sayıda kişinin örgüt sorumlularınca Suriye'ye götürüleceğini bildirmesi üzerine İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Soruşturma kapsamında Başakşehir ve Pendik'te 9 Mart'ta 10 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, örgütün İstanbul Anadolu yakası sorumlularından M.N. ve N.N'nin de aralarında bulunduğu 69 kişi gözaltına alındı. Örgüt sorumlularının emniyetteki sorgularının sürdüğü, 21'i erkek,17'si kadın ve 29'u çocuk 67 yabancının ise işlemlerin ardından sınır dışı edileceği bildirildi.

Trabzon, Samsun ve Kayseri'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 27 kişi gözaltına alındı.

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 16 kişiden 6'sı tutuklandı.

- Eylem hazırlığındaki teröristlere baskın

İstanbul Kağıthane'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda, sansasyonel eylem hazırlığında olduğu öne sürülen 2 Özbekistan uyruklu yakalandı. Zanlıların adreslerindeki aramalarda, 2 kalaşnikof tüfek ve bunlara takılı dolu şarjörler ile 500 mermi, örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi.

Samsun'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 10 Iraklıdan 2'si tutuklandı.

İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, DEAŞ yöneticilerinin İstanbul'dan Suriye'deki çatışma bölgelerine çok sayıda örgüt üyesini götüreceği istihbaratı üzerine çalışma başlattı. Güngören, Kağıthane, Üsküdar, Ümraniye ve Tuzla'da belirlenen adreslere dün eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda M.D, V.A, M.Y, K.Ş, F.K. ve V.E. gözaltına alındı. Adreslerdeki aramalarda, hard disk ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Antalya'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 5 kişiden 3'ü tutuklandı.

Kırşehir'de, DEAŞ'a eleman kazandırmak için faaliyet yürüttükleri ileri sürülen 4 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul'da düzenlenen operasyonda, terör örgütü DEAŞ için çatışma bölgelerine eleman aktarımı sağladığı iddia edilen 3 kişi tutuklandı.

Samsun'da DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 4 Irak uyrukludan biri tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı.

Adana Havalimanı'nda terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Kanada vatandaşı tutuklandı.

Çorum'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 10 Irak uyruklu gözaltına alındı.

Kırıkkale'de DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan Irak uyruklu 12 kişi tutuklandı.

Adana'da, terör örgütleri DEAŞ ve Nusra Cephesi'ne yönelik operasyonda bu örgütlere eleman kazandırdığı ve finansman sağladığı iddiasıyla 11 kişi yakalandı.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 6 kişi tutuklandı.

- DEAŞ'ın canlı bomba saldırılarına ağırlaştırılmış müebbet talebi

Gaziantep'te 56 kişinin hayatını kaybettiği düğündeki saldırı ve 3 polisin şehit düşmesine neden olan DEAŞ'lı teröristlerce gerçekleştirilen canlı bomba saldırısıyla ilgili tutuklu 11 sanıktan 9'u hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme", "silahlı terör örgütüne üye olma" gibi suçlardan 4 ile 60 kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet, 274 ile bin 814 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yorumlar