Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, Bruno'ya ne oldu?

Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, Bruno'ya ne oldu soruları son dönemlerde aynı adlı romandan uyarlanan filmi Netflix üzerinden izleyenler tarafından merakla soruluyor. Peki, film gerçek mi baş kahraman Bruno filmin sonunda ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, Bruno'ya ne oldu

Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, filmin başrol oyuncusu Bruno'ya ne oldu soruları son dönemlerde aynı adlı romandan uyarlanan filmi Netflix üzerinden izleyenler tarafından merakla soruluyor. Peki, film gerçek mi baş kahraman Bruno filmin sonunda ne oldu?

Netflix'te yayınlanan "Çizgili Pijamalı Çocuk" filmi izleyenleri derinden sarsıyor. 

Nazi Almanyası'nda yaşanan zulmün sadece bir kesitini veren film aslında bir romandan uyarlamadır. 

Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, Bruno'ya ne oldu?
Çizgili Pijamalı Çocuk gerçek mi, Bruno'ya ne oldu?

 

İrlandalı yazar John Boyne'un aynı adlı romanından uyarlanan 'The Boy in Striped Pajamas', hayatları birbirinden daha farklı olamayan iki çocuğun hikayesini anlatıyor.

Filmde veya romanda ana karakter Bruno, yüksek rütbeli bir Nazi generalinin oğludur.

Nazi Almanyası Bruno’nun babasını görevli olarak Polonya’ya gönderir.

Bruno ve ailesinin yeni evleri bir buçuk milyon Yahudi’nin Naziler tarafından öldürüldüğü Auschwitz toplama kampının bitişiğindedir.

Bruno etrafı keşfederken toplama kampının tel örgülerinde Yahudi olduğunu bilmediği bir çocukla, yani Shmuel ile arkadaş olur.

Shmuel üzerinde çizgili pijamalarıyla tel örgülerinin içinde kendisinden yaşça büyük insanlarla birlikte çalıştırılıyor.

Bruno ise, onların neden orada olduğunu, neden hepsinin aynı kıyafeti giydiğini ve neden hepsinin üzgün olduğunu anlayamaz. 

Yazarın 2006 yılında yayımladığı ve Nazi toplama kampları gerçeğini iki çocuğun gözünden anlattığı ilk çocuk romanını temsil eden kitap, Miramax tarafından 2008 yılında sinemaya da uyarlanarak pek çok ödül aldı.

Aynı roman, İrlanda’da iki edebiyat ödülünün yanı sıra çeşitli uluslararası ödüllere layık görüldü ve birçok uluslararası ödüle de aday gösterildi.

Bu başarılara ek olarak kitap, İrlanda listelerinde 80 hafta bir numarada kalarak büyük bir rekora imza attı ve New York Times’ın çok satanlar listesinin de zirveye yükseldi.

Tüm dünyada 5 milyondan fazla satan Çizgili Pijamalı Çocuk, hem 2007 hem 2008 yılında İspanya’da en çok satan kitap olmayı başardı.

Filmi izleyenlerin merak ettikleri iki önemli konu var. 

Birincisi Bruno'ya ne olduğudur.

Bruno, kampa girerek Yahudi tutsakların arasına karışır. Tutsaklar ise iddiaya göre gaz odalarında yakılmak üzere götürüldüler. Bruno da onların içinde götürülerek gaz odasında yakıldı. 

Merak edilen bir diğer konu ise filmin gerçek olup olmadığıdır.

Film dediğimiz gibi bir romandan uyarlanmış. Roman ise Nazi Almanyası'nın acımasızlığını "kurgusal bir öykü"yle dile getirmeye çalışmış. Filmde anlatılan konunun gerçek olduğuna dair hiçbir delil ya da belge bulunmuyor. Yazar da zaten bunun gerçek olduğunu ileri sürmüyor; ancak filmde genel olarak yaşanan olayların doğru olduğu biliniyor. 

Yahudilerin toplama kamplarına götürülmesi, yaşlıların gaz odalarında yakılması gibi hadiselerin tarihi belgeleri ve tanıkları var ancak Bruno hadisesinin bir tanığı ya da belgesi yok.


 

Yorumlar