Büyükannelere torun maaşı yarın başlıyor

Büyükannelere torun bakımı için verilecek maaşların ödenmesine yarın başlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Büyükannelere torun maaşı yarın başlıyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışan annelerin çocuklarına bakan büyükannelere verilecek torun maaşlarının ödemesine yarın başlıyor. 

BÜYÜKANNELERİN TORUN MAAŞI NE KADAR?

Büyükanne Projesi kapsamında, annenin fiilen çalışyor olması kaydıyla, 3 yaşını doldurmayan torununa bakanbüyükannelere 12 ay süreyle 425 TL karşılıksız maddi destek verilecek. Proje kapsamındaki pilot uygulama Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Gaziantep illerinde olacak. Proje için 105 bin başvuru yapılmıştı. Büyükanne Projesi 105 bin başvuru yapılmıştı.

Konuyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükanne Projesi'ne ilişkin, "Bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir." demişti. 

Torununa bakan babaanne ile anneannelerin ücret talebinde bulunmadığını anlatan Müezzinoğlu, "Onlar da zaten şunu diyor; onun hesabına bankada hesap açacağım, onun hesabına yatıracağım veya ona hediye alacağım. Dolayısıyla bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir. 2016'nın başında doğum yapmış anneye, şayet anne ve baba, her ikisi de çalışıyorsa, yarı zamanlı çalışma hakkı verdik. Yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmak isteyen anne için yönetmelikte 'Bir gün gelir, bir gün gelmeyebilir.' şeklinde düzenleme de var. Geldik buraya, işveren ne diyor; 'Bir gün gelen, bir gün gelmeyen anneyi, çalışanı benim istihdamda tutabilmem mümkün değil. Veririm tazminatını, gönderirim eve.' Biz buna rıza gösterebilir miyiz? Gösteremeyiz. O zaman kadının istihdamdaki gücü, artı maaşındaki yarı yarıya düşmesi, ev ekonomisine de katkıyı azaltacak. Bir, maaş eve tam gelsin; iki, kadın istihdamı güçlü olsun; üç, torun emin ellerde olsun; dört, anne huzurlu olsun; beş, bir hediye verelim. Bu kadar basit." şeklinde konuşmuştu. 

Yorumlar