Babasını öldüren genç Yargıtay'da da beraat etti

İstanbul'da, beş yıl önce annesine şiddet uygulayan babasını öldüren ve ceza verilmeyen İbrahim D. hakkındaki hükmü Yargıtay da onadı. Böylece o dönem 16 yaşında olan sanık hakkındaki beraat kararı kesinleşmiş oldu.

Google Haberlere Abone ol
Babasını öldüren genç Yargıtay'da da beraat etti

İstanbul Sultangazi’de 10 Ekim 2019'da yaşanan olayda, 16 yaşındaki İbrahim D., annesine yıllardır şiddet uygulayan ve olay günü de bıçakla dilini kesmeye çalışan babası Yusuf D.'yi bıçaklayarak ölümüne neden oldu. Olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

18 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENMİŞTİ

Olayın ardından tutuklanan İbrahim D., "suça sürüklenen çocuk" (SSÇ) olarak yargılandı. Savcılık, genç için 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep etti. Ancak, mahkeme sürecinde farklı bir karar çıktı.

"1 YIL CEZAEVİNDE KALIP TAHLİYE OLDU"

Olayın yargı sürecini anlatan Avukat Temizer, şu açıklamalarda bulundu: "Müvekkil 1 yıla kadar cezaevinde tutuklu bulundu, yargılama başladı, ilk celsede müvekkil tahliye oldu. Devam eden süreçte de üçüncü kişi lehine meşru müdafaa hükümleri uygulanarak ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildi. Mahkeme, 'annesinin hayatını kurtarmak için müvekkilin başka hiçbir çaresi yoktu' dedi."

YARGITAY KARARI ONADI

Yerel mahkemenin verdiği karar, istinaf mahkemesine taşındı. İstinaf savcısı, kararın meşru müdafaa değil, haksız tahrik indirimi uygulanarak ceza verilmesi gerektiğini savundu. Ancak, istinaf mahkemesi oy birliğiyle bu talepleri reddetti ve yerel mahkemenin kararını doğru buldu. Ardından, karar temyiz edildi ve dosya Yargıtay'a taşındı.

DOSYA KESİNLEŞTİ

Yargıtay, dosyayı inceleyerek yerel mahkemenin kararını onadı. Avukat Temizer, "Mahkeme gerekçeli kararda bunları oldukça detaylı bir şekilde izah etti. Ardından istinaf, kanun yolu, savcı karara itiraz etti 'hayır, meşru müdafaa değil haksız tahrik indirimi uygulanmalıydı ve ceza almalıydı' dedi. İstinaf, yani bölge adliye mahkemesi oy birliğiyle istinaf taleplerini reddetti, yerel mahkemenin kararını doğru buldu, vicdana ve hakkaniyete uygun buldu. Ardından istinaf savcısı bu defa kararı temyiz etti, dosya Yargıtay'da bir süre bekledikten sonra geçen ay Yargıtay kararı onadı, istinaf talebinin ardından temyiz talebi de reddedilmiş oldu. Böylece artık dosya kesinleşti" diye konuştu.

HUKUKİ SÜREÇ VE SONUÇ

İbrahim D.'nin yargı sürecinde, mahkeme tarafından verilen "meşru müdafaa" kararı, hem istinaf hem de Yargıtay tarafından onaylanarak kesinleşti. Karar, genç sanığın annesini koruma amacıyla gerçekleştirdiği eylemde başka bir çaresi olmadığı sonucuna varılarak verilmişti.

Yorumlar