Avrupa'da 100 Euro'ya alınan mal ve hizmet Türkiye'de 58 Euro

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin Satınalma Gücü Paritesi (SGP) verilerine göre Türkiye, kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından 28 Avrupa Birliği ülkesinin yüzde 45 altında kaldı. Ayrıca AB ülkeleri genelinde 100...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da 100 Euro'ya alınan mal ve hizmet Türkiye'de 58 Euro

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin Satınalma Gücü Paritesi (SGP) verilerine göre Türkiye, kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından 28 Avrupa Birliği ülkesinin yüzde 45 altında kaldı. Ayrıca AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 58 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceği hesaplandı.

SGP göre kişi başına GSYH endeksi 2013 yılı geçici sonuçlarına göre 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 55 oldu. Mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak ayrıntılı şekilde tanımlanan Satınalma Gücü Paritesi (SGP) ile ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilerek, uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabilme imkanı oluşturuluyor.

2013 yılı SGP karşılaştırmaları; 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 4 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve 2 potansiyel aday ülkeyi (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) kapsayacak şekilde hazırlandı. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 264 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 29 ile Bosna Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 164 üzerinde, Bosna-Hersek ise yüzde 71 altında değere sahip oldu.

TÜRKİYE’NİN İŞİ BAŞINA FİİLİ BİREYSEL TÜKETİM DÜZEYİ 60

Tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında daha uygun bir gösterge olarak kabul edilen kişi başına Fiili Bireysel Tüketim Endeksleri, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetlerini de kapsıyor. Kişi başına Fiili Bireysel Tüketim düzeyi 28 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 60 oldu ve AB ortalamasının yüzde 40 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına Fiili Bireysel Tüketim değeri en yüksek ülke 139 ile Norveç, en düşük ülke ise 36 ile Arnavutluk oldu.

TÜRKİYE’NİN FİİLİ BİREYSEL TÜKETİMİ

Ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olan Fiyat Düzeyi Endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ‘pahalı’, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ‘ucuz’ olarak ifade ediliyor. Türkiye’nin Fiili Bireysel Tüketime ilişkin Fiyat Düzeyi Endeksi, 2013 yılı geçici sonuçlarına göre 58 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 58 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

CİHAN

Yorumlar