Asgari ücret illere göre belirlenmeli önerisi

İTO Başkanı Avdagiç, asgari ücretin illere göre veya yatırım teşvik bölgelerine göre belirlenmesi gerektiğini belirterek önerilerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret illere göre belirlenmeli önerisi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin 2024 yılında belirlenecek yeni oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Avdagiç, asgari ücretin, sadece iş dünyası için değil, tüm ücret skalasını etkileyen önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

ASGARİ ÜCRETİN BÖLGESEL OLARAK BELİRLENMESİ ÖNERİSİ

Avdagiç, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ekonomik koşulların çeşitliliğine dikkat çekerek, asgari ücretin 3 veya 4 skala olarak bölgesel farklılıklar gözetilerek belirlenmesi gerektiğini önerdi. Özellikle, İstanbul'daki asgari ücret ile 6. bölge teşvikleri kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerektiğini belirtti.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİNİN GÜNCELLENMESİ İHTİYACI

Avdagiç, asgari ücretle beraber iş dünyasının üzerinde durduğu bir diğer konunun gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi ihtiyacı olduğunu ifade etti. 15 yıl önce asgari ücretin ilk vergi diliminin asgari ücretin 13 katı mertebesinde olduğunu belirten Avdagiç, bu oranın 2024'te 6 kattan bile az bir değere düşeceğini söyledi.

SGK ÜST LİMİTİNİN REVİZE EDİLMESİ ÖNERİSİ

Ayrıca, Avdagiç, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir açılım olabileceğini vurguladı.

MOODY'S TÜRKİYE RAPORU VE İŞ DÜNYASININ FİNANSMAN MALİYETLERİ

Avdagiç, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu hakkında değerlendirme yapmamasına değinerek, Türkiye'nin son yıllarda öngörülerin üzerinde büyüdüğünü ve yatırımcıların bu durumu olumlu karşıladığını belirtti. Finansman maliyetlerinin yüksekliği ve enflasyonu düşürme ihtiyacının iş dünyası için kritik olduğunu da ekledi.

Yorumlar