Arçelik Garage hedeflerinin önünde gidiyor

- "Türk mucitlik hareketinin halka açık garajı" olarak kurgulanan Arçelik Garage, onlarca girişimci merkezinden iş birliği teklifi alıyor - Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öztürk: - "Garage'ı gören girişimciler burayı 'bizim cennetimiz', 'bu dünyadaki cennetimiz' diye tarif ediyor. Şu anda en büyük problemimiz 'cennetin' kapasitesi" - "Yıl başında 200 ürün ve 20 bin fikir hedefimiz vardı. Geldiğimiz noktayı görünce acaba hedefleri küçük mü koyduk diyoruz" - "Elle, çalakalem çizdiğiniz yenilikçi bir buluşu hızla gerçek bir prototip olarak üretecek olanaklarımız var. Türkiye'deki en iyi ortam şu anda Arçelik Garage"

Google Haberlere Abone ol
Arçelik Garage hedeflerinin önünde gidiyor

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türk mucitlik hareketinin halka açık garajı olarak kurgulanan Maker laboratuvarı Arçelik Garage, "Girişimicilerin cenneti" olarak öne çıkıyor. Fikir ve ürün prototiplerinin saatler içinde üretildiği tesis, onlarca girişimci merkezinden iş birliği talebi alıyor.

AA muhabirinin Garage'a ilişkin sorularını cevaplayan Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, Çayırova'daki Arçelik üretim merkezi bünyesinde kurdukları Garage'da, fikir sahiplerine hızlı prototipleme desteği verdiklerini belirterek, "Biz gençlere koşulsuz destek verecek bir laboratuvar yaptık, bu laboratuvarın sonucu inanılmaz. Herkese böyle bir ortam kurgulamasını tavsiye ediyorum ama mekan kolay asıl önemli olan, kültürü değiştirmek, eski sorgulama biçimlerini değiştirmek. Hedefi olan gençlerin yalnız olmadıklarını bilmesi lazım." dedi.

Öztürk, "Hepimiz garajsız evlerde büyüdük ama dünyada bütün fikirlerin garajlardan çıktığını gördük. Bu yüzden girişimcilere rahat hareket edebilecekleri bir ortam hazırlama ihtiyacı duyduk." bilgisini verdi.


- "Farklı meslek gruplarından katılanlar Ar-Ge konusunda bize 'vav' dedirtebiliyor"

Arçelik Garage'ı sadece kendi ürünlerini geliştirmek için değil girişimci fikirlerini süratle hayata geçirmek için de hazırladıklarını söyleyen Öztürk, "Müşterilerin hayatlarını inanılmaz derecede değiştiren ürünler çıkıyor buradan. Bunların büyük bir kısmını şimdi paylaşamıyorum ama Berlin'de düzenlenecek Tüketici Elektroniği ve Beyaz Eşya Fuarı'nda (IFA) paylaşacağız." diye konuştu.

Garage'da sadece mühendislerin çalışmadığını anlatan Öztürk, "Burada aşçılar, şefler, ekonomistler, psikologlar var. Davranış bilimciler var. Daha da önemlisi 4 tane fütüristimiz var burada çalışan. Bizim mühendis arkadaşlar fütüristlerle önce dalga geçiyorlardı, 'Bunlar bir şey yapmıyorlar, sadece düşünüyorlar' diye ama yaptığımız toplantılarda gördük ki müşterinin hayatını değiştirecek en yaratıcı fikirler de fütüristlerden çıkıyor. Bazen mühendisler kutular içinde düşünüyor ama farklı meslek gruplarından katılanlar Ar-Ge konusunda bize 'vav' dedirtebiliyor." ifadelerini kullandı.

- "En büyük problemimiz 'cennet'in kapasitesi"

Öztürk, Garage'da tamamlanmak üzere olunan projeleri görünce "acaba hedefleri küçük mü koyduk" dediklerini aktararak, şöyle konuştu:

"Yıl başında açıldık. 200 ürün ve 20 bin fikir hedefimiz vardı. Geldiğimiz noktayı görünce acaba hedefleri küçük mü koyduk diyoruz. Çünkü hedeflerimizin çok önündeyiz. Dün çok önemli bir bilim adamının yanındaydım. Kendisi söyledi 'Ben zamanında bir buluşumun prototipini üretebilmek için neler çektim sen biliyor musun?' diye. Buluşun prototipini yaptırmak için Portekiz'e gittiğini, parasının olmadığını, zorluklar çektiğini söyledi. Garage'ı gören girişimciler burayı 'bizim cennetimiz', 'bu dünyadaki cennetimiz' diye tarif ediyorlar. Şu anda en büyük problemimiz 'cennet'in kapasitesi. Haziran ayında hiç yerimiz yok. Buraya çok yüksek bir talep oluştu.

Özellikle hızlı prototipleme sistemlerini görünce insanlar bayılıyor. Bugün kafanızdaki fikrin fotoğrafını çekip prototipini oluşturamıyoruz ama ona çok yakınız. Elle, çalakalem çizdiğiniz yenilikçi bir buluşu hızla gerçek bir prototip olarak üretecek olanaklarımız var. Türkiye'deki gençlerin kafasındaki o ürüne dokunabilmesi lazım. Bunu yapabilecekleri Türkiye'deki en iyi ortam şu anda Arçelik Garage. Sanıyorum Türkiye'de bir şirketin kendi içinde olup da Türkiye'deki gençlere açtığı tek yer burası. Pek çok girişimcilik merkezinden de iş birliği talepleri alıyoruz."

- Bir buluş fikri olan tüm girişimciler Garage'a başvurabilir

Kafasında yenilikçi bir buluş fikri olan tüm girişimcilerin Garage'a, [email protected] adresi üzerinden ulaşabileceğini söyleyen Öztürk, öğrencisinden KOBİ'sine, memurundan emeklisine tüm parlak fikir sahiplerine hayallerini gerçekleştirmede yardımcı olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Fikir sahiplerinden patentli ürün beklemediklerini anlatan Öztürk, "Arkadaşlarımız aslında patentleme sürecini tam da bilemeyebiliyor. Biz Garage ekibi olarak patent konusunda da danışmanlık yapıyoruz. Gençlerin patent konusundan korkmaması lazım, patentlenen fikirler ticari ve fikri açıdan hukuk çerçevesinde güvence altına alınır. Arçelik bu ülkenin kaynaklarıyla büyüyüp buraya gelmiş uluslararası dev olmuş bir şirket. Türkiye'den ne kadar çok buluş çıkar, Türkiye ne kadar yaratıcı insan yetiştirir düşüncesiyle hareket ediyoruz." bilgilerini verdi.

- "Fikrinizi dünyanın birçok yerinde birçok insan aynı anda akıl ediyor"

Dünya ekonomisinde patentlerin büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Öztürk, doğru yazılmış ve iyi çalışılmış patentlerin fikri ve ürünü güvence altına aldığını söyledi.

Arçelik'in girişimcinin fikrini çok parlak bulması durumunda çeşitli ortaklık tekliflerinde de bulunabildiğini söyleyen Öztürk, "Burada önemli olan hız. Bugün dünyada bir boşluk gördünüz ve bu konuda bir fikriniz var. İnanın fikrinizi dünyanın birçok yerinde birçok insan aynı anda akıl ediyor. Bunu kim, ne kadar çabuk hayata geçirecek, hayata geçirirken de bunu nasıl koruyacak bu çok önemli. O yüzden de patent çekinilecek bir konu değil, buluşçunun en önemli güvencesi. Bunun için patent ofisleri, üniversiteler ve bizler gibi sanayi kuruluşları var. Biz zaten gençlere çalışırken anlatıyoruz, patent korkulacak bir konu değil tam tersine bir buluşçuyu koruyabilecek en güzel şemsiye. Buluşçuysanız iyi ki patent var."

Öztürk, Garage'ın Türkiye ve Arçelik'e ekonomik katkısıyla ilgili bir rakam veremeyeceğini belirterek, "Rakam olarak bir şey telaffuz edemem ama Arçelik'in, Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerinin, iş sonuçlarına ve büyümesinin üzerinde çok önemli bir etkisi olduğunu söyleyebilirim. Beyaz eşya pazarı çok rekabetçi bir pazar. Aslında dünyada mükemmel rekabetçi ortamda para kazanabilmenin tek yolu fark yaratmaktır. Buradaki fikirler bizim ayrışmamıza, öne çıkmamıza çok önemli ölçüde destek veriyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Hayalini kurduğumuz yere gelebiliriz"

Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin 2023 hedeflerine omuz verebilmesi için kültür değişikliğine acilen ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Öztürk, "İnsanların hata yapmasına izin verdiğiniz, açık, paylaşımcı, korkmayan, başkalarına kapılarını çok rahat açan, rekabete bile kapılarını açabilen, her türlü iş birliği ortamını yaratabilen, farklı kültür ve mesleklerden ne kadar insanı bir araya getirebilir ve bunlara ne kadar mentorluk yapabilirsek, ne kadar destek verebilirsek ülke olarak ancak o zaman hayalini kurduğumuz yere gelebiliriz. Ancak o zaman ülkemizden dünyada herkesin konuştuğu ürünler çıkabilir." diye konuştu.

- "Üstün teknoloji prototipleme olanaklarıyla girişimcilere destek oluyoruz"

Garage Yapısal Tasarım ve Prototip Takım Lideri Celal Vatansever ise AA ekibine Garage'ı gezdirerek, hızlı prototipleme süreçlerini gösterdi.

Girişimcilerin Arçelik Garage'a mail yoluyla fikrini anlattığını söyleyen Vatansever, sonra girişimcilere sırayla randevu verildiğini kaydetti.

Vatansever başvuru sürecine ilişkin, "Bir ekibimiz internetten gelen başvuruları değerlendiriyor. Ön değerlendirme sonucunda eksik konu başlıkları varsa bunlarla ilgili ek bilgiler istiyorlar ve sonrasında bire bir görüşmelerle fikri değerlendiriyoruz. Bu fikrin içerisinde Arçelik olarak biz katma değer sağlayabileceksek bununla ilgili ileriki aşamalara geçebiliyoruz. Biz direkt katma değer sağlayamıyorsak paydaşlarımıza yönlendirip, oralarda daha farklı şekilde yönlendirilmesini sağlıyoruz. En sonunda da fikrin olgunluğuna ve seviyesine göre şirket olarak buna yatırım yapıyor olabiliriz ya da kişinin bireysel olarak yoluna devam etmesini mentorlükle sağlıyoruz." bilgilerini verdi.

Vatansever sözlerini şöyle tamamladı:

"Girişimci buraya geldiğinde ekibimiz ona patent süreçlerinden tasarımın nasıl yapılacağına, müşteri değer analizinin nasıl çıkartılacağına ve en sonunda ürünün müşteriyle nasıl test edileceği fikri konusunda destek oluyor. Elimizdeki üstün teknoloji prototipleme olanaklarıyla girişimcilere destek oluyoruz. Bu bağlamda aslında siz buraya fikrinizle geldiğinizde sonunda müşterilerle üzerinden konuşabileceğiniz, değerlendirme yapabileceğiniz prototipi çok hızlı bir şekilde elinize alabiliyorsunuz."

Yorumlar