Almanya'da çalışmadan binlerce euro alanlar sorunu

Almanya'da hiçbir iş yapmadan devletin imkanlarından faydalananların aldıkları binlerce euroluk yardımlar ırkçı partilerin güçlenmesine neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da çalışmadan binlerce euro alanlar sorunu

Almanya'da iltica yasası ve bu kapsamda yapılan yardımlar, halk arasında ciddi tartışmalara yol açtı. Alman halkının yaklaşık yüzde 80'i mevcut iltica yasasından memnun olmadığını ifade ediyor ve yasanın değişmesini talep ediyor.

İLTİCA EDEN TÜRK AİLEYE YÜKSEK YARDIM

Ülkeye her ay binlerce kaçak göçmenin giriş yapması ve diğer yandan yaşlı Almanların ve uzun yıllardır Almanya'da yaşayan Türklerin geçim sıkıntısı yaşaması, konunun hassasiyetini artırıyor. İlticası kabul edilmeyen kişilere yardımların kesilmesine karşın, iltica hakkı kazanan bir Urfalı aileye aylık net 8 bin 675 euro yardım yapılması, Almanlar ve Türkler arasında tepkiyle karşılandı.

YARDIM ALAN AİLE VE İŞ TEPKİSİ

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre yardım alan Türk kökenli baba, önerilen hiçbir işi kabul etmiyor ve çalışmıyor. Suriyeli, Afgan ve Ukraynalı iltica edenlere de aynı oranda yardım yapılıyor. Bu durum, Almanya'daki göç politikasının gözden geçirilmesi gerektiğine dair tartışmaları da beraberinde getiriyor.

ALMANLARIN VE TÜRKLERİN TEPKİSİ

Almanya, Türklerin yaklaşık yüzde 13'üne iltica statüsü verirken, Suriyeli ve Afganlar'ın yüzde 90'ına bu statüyü sağlıyor. İltica statüsü alanlar, Almanlarla eşit sosyal yardım hakkına sahip oluyor ve bu, göçü teşvik eden bir unsur olarak görülüyor. Bu durum, Almanların ve Türklerin tepkisine neden oluyor. Uzun yıllardır Almanya'da yaşayan ve ortalama 2 bin euro net maaş alan Türkler, kendilerinden daha yüksek yardım alan iltica edenlere karşı adaletsizlik hissediyor. Bu durum, Alman halkının radikal partilere yönelmesine de yol açıyor.

Yorumlar