Aerobiyoloji Laboratuvarı’na Avrupa’dan yeterlilik belgesi

Havadaki biyolojik partiküllerin oluşum, salınım, taşınım ve etkilerinin incelendiği Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Aerobiyoloji Laboratuvarı, Avrupa Aerobiyoloji Derneği Kalite Kontrol Grubu’nun (EAS) yaptığı kontrol çalışmaları sonucunda ‘Y.

Google Haberlere Abone ol
Aerobiyoloji Laboratuvarı’na Avrupa’dan yeterlilik belgesi

Havadaki biyolojik partiküllerin oluşum, salınım, taşınım ve etkilerinin incelendiği Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Aerobiyoloji Laboratuvarı, Avrupa Aerobiyoloji Derneği Kalite Kontrol Grubu’nun (EAS) yaptığı kontrol çalışmaları sonucunda ‘Yeterlilik Belgesi’ almaya hak kazandı.

Laboratuvar, aerobiyolojik analizler konusunda EAS tarafından yetkinliği belgelenen Türkiye’nin ilk ve tek laboratuvarı oldu.

İklim değişimi ile birlikte önemi daha da artmaya başlayan havanın doğal kompozisyonunu oluşturan biyolojik partiküllerle ilgili her türlü analizin yapılabildiği Aerobiyoloji Laboratuvarı, Biyoloji Bölümü’ne bağlı olarak 2009 yılında kuruldu. Laboratuvarda, doğal olarak üretilen ancak insan faaliyetleri sonucunda miktarları değişebilen biyolojik partiküllerin oluşum, salınım, taşınım ve etkilerinin incelendiği uluslararası ve ulusal projeler de yürütülüyor.

Ayrıca, atmosferdeki polen ve sporlar ile ilgili yıllık, haftalık, günlük ve saatlik olarak raporlar hazırlanıp atmosferik allerjen ölçümleri de yapılabiliyor.

DOÇ. DR. ÇELENK, TSE EXPERTİZİ OLDU

Öte yandan, Avrupa Allerji ve Klinik İmmunoloji Derneği (EAACI), Avrupa Aerobiyoloji Derneği (EAS) ve Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji (AID) derneklerinde yönetim kurulu ve çalışma grubu üyelikleri de olan Doç. Dr. Sevcan Çelenk, aerobiyoloji alanında ISO ve Avrupa Standardizasyon Komisyonu (CEN) kriterleri uyarınca 'TSE Expert'i olarak atandı. CİHAN

Yorumlar