ADÜ'lü hocalarda 'Balta' araştırma kitabı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji öğretim üyelerinin kitabı 'Baltalar' yayımlandı. ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Yaylalı ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Özlem Tütüncüler...

Google Haberlere Abone ol
ADÜ'lü hocalarda 'Balta' araştırma kitabı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji öğretim üyelerinin kitabı 'Baltalar' yayımlandı. ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Yaylalı ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Özlem Tütüncüler Bircan’ın, Milet Müzesi Kesici Sürtme Taş Aletlerinden ‘Baltalar’ adlı kitabı yayımlandı.

Milet Müzesi deposunda korunan küçük bir balta grubundan hareketle başlayan bu çalışmada, Prehistorik ve Protohistorik dönemlerde Anadolu’da kullanılan baltaların hammaddesinden üretim teknolojisine, kullanım alanlarına ilişkin edinilen deneyimler değerlendirildi. Balta çalışmasıyla ilgili bilgi veren ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Yaylalı, “İnsanlığın düşünüp tasarlayarak ürettiği ve uygarlık tarihi yolculuğunda elinden düşürmediği aletlerden biri olma özelliğine sahip baltalar, Anadolu Neotilik Çağ’da sürtme taş teknolojisini gelişmiş son derece kullanılışlı kaliteli sağlam bir ürünü olarak karşımıza çıkar. Milet Müzesi deposunda bulunan küçük bir balta grubundan hareketle başladığımız bu çalışma, engin bir bilgi kapısından girmemizi sağladı. Günümüz teknolojisiyle üretip kullandığımız parçalayıcı ve kesici aletlerin, bizlerden çok önce yaşayanların aynı amaçla üretip kullandıkları ilklerini çalışırken, zamansal yolculuk düşüncelerine, yaşamlarına da dokunduk. Prehistorik ve Protohistorik dönemlerde Anadolu’da kullanılan baltaların hammaddesinden üretim teknolojisine, kullanım alanlarına ilişkin edinilen deneyimler bu kitap da değerlendirilmiştir.” dedi.

Yaylalı ve Bircan, bilimsel nitelikli bu çalışmanın, Önasya Arkeolojisiyle ilgilenen okuyucuların Baltalar konusundaki bilgilerine katkı sağlaması temennisinde bulundular.

CİHAN

Yorumlar