ABD 'çatışmasızlık anlaşması'nı hala anlamaya çalışıyor

Suriye'deki çatışmasızlık anlaşmasıyla ilgili ABD'den gelen açıklamada, anlaşmanın tam olarak neyi ve nereleri kapsadığı konusunda bir bilgi sahibi olmadıklarını, Amerika'nın DEAŞ ile mücadelesini nasıl etkilediğini bilmediklerini, detayları incelemeye devam ettikleri belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD 'çatışmasızlık anlaşması'nı hala anlamaya çalışıyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, "Tüm savaşlar en nihayetinde biter. Biz de uzun süredir bu savaşı (Suriye'deki iç savaş) nasıl bitirebileceğimiz üzerine çalışıyoruz." dedi. DEAŞ'la mücadele toplantısına katılmak üzere Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Mattis, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasını incelediklerini ancak bu yöntemin etkili olup olmayacağı da dahil olmak üzere birçok soru işareti olduğunu belirtti.

Oluşturulacak "çatışmasızlık bölgeleri"nin genel konumlarının "iyice anlaşıldığını" ancak sınırların detaylıca incelendiğini kaydeden Mattis, bu planın ABD'nin bölgede DEAŞ'a karşı verdiği mücadeleyi nasıl etkileyeceğinin henüz netleşmediğini dile getirdi. Mattis, "Bu bölgelerin güvenli olacağının teminatını kim veriyor. Bunu kimler imzaladı? Bu sınırın dışında kim tutulacak? Tüm detayların üzerinde çalışacağız. Şeytan ayrıntıda gizlidir değil mi?" dedi.

Suriye'deki durumun dikkatlice incelenmesi gerektiğine işaret eden Mattis, "Tüm savaşlar en nihayetinde biter. Biz de uzun süredir bu savaşı (Suriye'deki iç savaş) nasıl bitirebileceğimiz üzerine çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Kazakistan'ın başkenti Astana'daki görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde Suriye'de "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzalanmış, ABD de bu müzakerelere temsilci göndermişti.

BEŞAR ESED YÖNETİMİNDEN DESTEK

Türkiye, Rusya ve İran tarafından hayata geçirilen anlaşmaya Beşar Esed yönetimi destek veriyor. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, geçen hafta Kazakistan'ın başkenti Astana'da imzalanan ‘çatışmasızlık bölgeleri’ mutabakatını desteklediklerini belirtti.  
Mutabakatın silahlı muhalif gruplar tarafından ihlali durumunda ordunun buna yanıt vermeye hazır olacağına dikkat çeken Suriye Dışişleri Bakanı, planın uygulanmasında Birleşmiş Milletler'in (BM) rolü olmayacağını dile getirdi.
 
4 Mayıs'ta Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde imzalanan mutabakat, ülkede dört çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını öngörüyor. Rusya'nın Astana'daki temsilcisi Alexander Lavrentiev, çatışmasızlık bölgelerinin ABD savaş uçaklarının uçuşuna kapatılacağını duyurmuştu.

Yorumlar

ahmet get lan pislik herifler ikide bir deaşla svaş deyip milleti kandırmayın ne savaşı al gülüm ver gülüm senin örgütün bizi enayi yerine koyma