5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi
- İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım: - "Kentsel dönüşümde Türkiye'de birinci perdeyi kapattık, ikinci perdeye geçiyoruz. Torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar var" - "Vergi vermeyen, az gösteren daha fazla kar ediyor. Bizim gibi sistem içinde olanların kar marjı kalmadı. Biz mevcudu muhafaza etme çabası içindeyiz" - TOKİ Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama Daire Başkanı İnan: - "Kentsel dönüşüm; bir seferberlik, ülkenin dönüşümü şeklinde düşünülerek kartların yeniden karılması gerek"
İSTANBUL (AA) - İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Kentsel dönüşümde Türkiye'de birinci perdeyi kapattık, ikinci perdeye geçiyoruz. Torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar var." dedi.
Bu yıl "Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar" temasıyla İstanbul'da düzenlenen "5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi" kapsamında gerçekleştirilen "Sektörel STK'lar açısından Kentsel Dönüşümün Geleceği" oturumunda, akıllı şehirlerin geleceği ele alındı.
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kongrede yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümde Türkiye'de birinci perdeyi kapattıklarını, ikinci perdeye geçildiğini, torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar bulunduğunu bildirdi.
Birinci perdede yaşanan sıkıntılara değinen Durbakayım, şunları kaydetti:
"Hak sahipleri ile müteahhitler olarak karşı karşıya kaldık. Yasadan yararlanarak satışa gittiğimizde, satış olmadan da imzalar alındı çoğu kere... Hak sahipleri, bunu kendilerine atılmış bir gol olarak düşünüp bir kenara not ettiler. İnşaat uzun bir süreç, zaman zaman imzalar gerekiyor, onaylar alınması gerekiyor, buralarda bize müthiş engel çıkarıyorlar. Akıl almayacak şekilde engel çıkarıyorlar. Burada devlet mekanizması arada olursa biz devlete karşı sorumlu olup görevimizi o şekilde alırsak, hak sahipleri de hakkını alırsa çok daha iyi olacak. Burada olay riskli yapıdan kurtulmak..."
Türkiye'de yapı müteahhitleri sayısının 250 bin civarında, Avrupa'da ise bu sayının 7-8 binlerde olduğunu belirten Durbakayım, faizler konusunda sıkıntılar bulunduğunu, mortgage ikinci el piyasaları oluşması durumunda sistemin faiz oranını kendi kendine dengeleyebileceğini söyledi.
Durbakayım, "Vergi ve harçlarda eğer devletin kaybı olmadan, total geliri aynı olmak suretiyle daha da yayılan bir sistem olursa hem kayıt dışılık azalır hem de bizlere karşı adaletsiz olan bu sistem ortadan kalkar. Çünkü vergi vermeyen, az gösteren daha fazla kar ediyor. Bizim gibi sistem içinde olanların kar marjı kalmadı. Biz mevcudu muhafaza etme çabası içindeyiz." şeklinde konuştu.
- "Kentsel dönüşümde herkesin bir iman tazelemesi gerek"
TOKİ Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama Daire Başkanı Uğur İnan da Türkiye'de yaklaşık 700 bin konut üretildiğini, 20 yılda da sorunlu ve deprem riski taşıyan 7,5 milyon yapının dönüşmesi ile ilgili yıllık 500 bin gibi bir hedefin bulunduğunu bildirdi.
Kentsel dönüşümün bir seferberlik, ülkenin dönüşümü şeklinde düşünülerek kartların yeniden karılması gerektiğini belirten İnan, şunları kaydetti:
"Başka bir tabirle herkesin bir iman tazelemesi gerek. Dönüşümdeki bütün aktörlerin, vatandaşından belediyesine, kamu otoritelerinden finans tarafındaki aktörlere kadar dönüşümün gelir elde etmek ya da vatandaş açısından zenginleşmek gibi bir çerçeveden ele alınmaması gerekir. Buna barınma hakkının sağlanması ve daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalınmaması noktasında bir seferberlik olarak bakmak gerek. Buna göre konunun ele alınıp sistematik ve hızlı şekilde içinin doldurulması gerek."
Yorumlar