30 milyar dolarlık hazine - Şifreli 3 mektubun sırrı - Sayfa 2

Başrolünü Nicholas Cage'nin paylaştığı "Büyük Hazine" adlı sinema filminde, hayatını Tapınak Şövalyeleri'nin hazinesini aramakla geçiren Ben Gates'in maceralarını izlemiştik. Gates, hazinenin yerinin Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin arkasına yazıldığını keşfetmiş, böylece Masonların bir kilisenin altına sakladığı defineyi bulmuştu.

30 milyar dolarlık hazine - Şifreli 3 mektubun sırrı - Sayfa 3

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz demişler; dünyada on binlerce şifreci 1776'da imzalanan Bağımsızlık Bildirge'sinin gerçekten gizli bir hazinenin üstündeki sır perdesini araladığını düşünüyor. Kripto analistler ve define avcıları, 30.000.000$'lık bu hazineyi bulmak için 100 yılı aşkın süredir uğraşıyor. Fakat halk arasında "Beale Hazinesi, "kripto analistler arasındaysa "Beale Şifreleri" olarak anılan sistem, bütün profesyonel çalışmalara rağmen sırrını koruyor.

30 milyar dolarlık hazine - Şifreli 3 mektubun sırrı - Sayfa 4

Hikâyemiz 1820'de, Thomas J. Beale adlı kovboyun Amerika'nın Virginia eyaletindeki Lynchburg kasabasına gelmesiyle başlar. Bu gizemli konuk, birkaç ay sonra geldiği gibi ansızın ortadan kaybolur. Ardında sadece, Washington Oteli'nin sahibi Robert Morriss'e saklaması için verdiği kutuyu bırakır.

30 milyar dolarlık hazine - Şifreli 3 mektubun sırrı - Sayfa 5

Morriss, görev aşkıyla 10 değil 20 yıl bekler Beale'yi. Fakat Beale, bir daha Lynchburg'a dönmez. Morriss sonunda,1845'te kutuyu açmaya karar verir. İçinde, şifrelenmiş karakterlerle dolu 3 beyaz sayfa ve adına yazılmış bir not bulur. Bu notta Beale, "Santa Fe'nin 250- 300 mil kuzeyindeki bir kaya çatlağında altın bulduğunu" anlatır. Ve ganimeti Virginia'ya gömdüğünü iddia edip, konuyu kutuya getirir: