'Sığınmacı geçişlerini Balkanlar'ın desteğiyle durdurduk'

Kurz: "Yunanistan'dan Orta Avrupa ülkelerine giden sığınmacı geçişlerini, Balkan ülkelerinden aldığımız destekle durdurduk"

Google Haberlere Abone ol
'Sığınmacı geçişlerini Balkanlar'ın desteğiyle durdurduk'

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacı krizinde Sırbistan ve Makedonya'nın önemine işaret ederek, "Yunanistan'dan Orta Avrupa ülkelerine giden sığınmacı geçişlerini, Balkan ülkelerinden aldığımız destekle durdurduk." dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı sıfatıyla Sırbistan'ı ziyaret eden Kurz, Başbakan Aleksandar Vucic ile görüştü.

Hükümet binasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kurz, Avrupa Birliği'nin (AB) genişleme politikasını desteklediğini belirterek, "Geçen yıl AB için son derece zor geçti ancak tutumumuz değişmedi. Batı Balkan ülkelerini, özellikle de Sırbistan'ı AB üyelik yolunda destekliyoruz." diye konuştu.

Balkanlar'da sık sık gerilimlerin yaşandığına dikkati çeken Kurz, bölgede istikrarı korumanın son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kurz, Balkan ülkelerindeki siyasetçilerin tüm bölgeyi düşünmeleri ve bunun ışığında olumlu kararlar almaları gerektiğini söyleyerek, sığınmacı krizi boyunca Sırbistan'ın gösterdiği tutum için kendilerine teşekkür etti.

Sırbistan sınırlarının korunmasının, Avrupa sınırlarının korunması anlamına geldiğini vurgulayan Kurz, "Yunanistan'dan Orta Avrupa ülkelerine giden sığınmacı geçişlerini Balkan ülkelerinden aldığımız destekle durdurduk. Bu zor zamanlarda Sırbistan ve Makedonya'nın gösterdiği tutuma minnettarız." ifadelerini kullandı.

- "Sırbistan, park yeri olmayacak"

Sırbistan Başbakanı Vucic de ülkesinde yaklaşık 7 bin sığınmacı bulunduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının sığınmacı merkezlerine yerleştirildiğini belirterek, "Kalan kısım merkezlere yerleşmek istemiyor çünkü yasa dışı yöntemlerle Avrupa'ya geçmenin yolları arıyor." dedi.

Sırbistan'ın sığınmacı krizi boyunca üzerine düşen sorumluluğu yaptığını savunan Vucic, ülkesinin sığınmacılar için "park yeri" olmayacağını yineledi.

Kurz, Belgrad'daki temasları kapsamında ayrıca, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic ve İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic ile görüştü.

Yorumlar