Zeybekci: Sıfır barajlı sistem getirilmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yeni bir anayasayla, iki meclisli, dar bölgeli, sıfır barajlı bir meclis oluşturması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci: Sıfır barajlı sistem getirilmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yeni bir anayasayla, iki meclisli, dar bölgeli, sıfır barajlı bir meclis oluşturması gerektiğini söyledi.
Zeybekci, Bosna Hersek gezisinin ardından memleketi Denizli’ye geldi. Partisinin seçimlerini kazandığı Çardak ve Honaz ilçelerini ziyaret etti.

Zeybekci’ye Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak, Denizli Büyküşehir Belediye Başkanı Osman Zolan eşlik etti. Zeybekci Çardak’da gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin demokrasi yolunda çok yeni ve güzel adımlar atarak yoluna devam ettiğini ifade eden Zeybekci, “Türkiye evrensel standartlarda bir demokrasi devleti, evrensel standartlarda bir hukuk devleti ve sosyal bir hukuk devleti olma yolunda tabi yeni kazanımlar elde ediyor. Bunlardan bir tanesi de HSYK düzenlemesinin Türkiye’de yargının tarafsızlığı, kuvvetler ayrılığının yeniden yapılandırması ile ilgili atılmış olan önemli bir adım bu.” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin son düzenlemelerle ilgili kısmi bir iptalinin söz konusu olduğunu belirten Zeybekci, “Bu kısmi iptalinde bugüne kadar yapılmış olan o düzenleme ile, çıkan kanunla yapılmış olan düzenlemelerin geçersizliği demek değil. Yapılmış olan düzenlemelerin tamamı geçerlidir ama inşallah Türkiye’nin asıl ihtiyacı olan yeni bir anayasadır. Yani siyaseti tıkanma noktasına getiren ki ben bunu devamlı olarak söyleyeceğim her zaman her yerde söyleyeceğim Türkiye’de bu yapı ile yani mevcut siyasi yapıyla, mevcut parlamenter yapıyla ve mevcut siyasi partiler yapısıyla, bu seçim yapısıyla ve baraj yapısıyla Türkiye bu tıkanmaları hukuk dışı, demokrasi dışı alanlara doğru tevessül eden bir siyasetin problemlerini her zaman yaşamaya devam edecektir.” diye konuştu.

'İKİ MECLİSLİ, DAR BÖLGELİ, SIFIR BARAJLI SİSTEM'

Türkiye’nin asıl probleminin muhalefetin iktidar olamama korkusu olduğunu öne süren Zeybekci, “İktidar olamadığı için de bir yok olma sendromu ile hukuk dışı demokrasi dışı bütün girişimlerin peşine takılma hastalığıdır Türkiye’nin şu anda yaşadığı. Onun için bu hastalığı iyi tespit etmek lazım, bunu iyi teşhis etmek lazım tespit ve teşhiste eğer hep beraber mutabık kalır evet hastalığımız budur, sıkıntı budur dedikten sonra Türkiye yeni bir anayasayla, iki meclisli, dar bölgeli, sıfır barajlı bir meclis diğeri de yürütme ile beraber seçilen iki meclisli bir sistem ile adını siz ne derseniz deyin ama ben bunu Türk milletinin kendi sistemini, kendi demokratik sistemini yaratabilecek bir kabiliyete ve birikime sahip olduğuna inanıyorum. Böyle bir kazanıma doğru gitmek zorundayız yani yeni bir anayasaya doğru gitmek zorundayız. Böyle yasalar, yasaların iptali gibi şeylere artık Türkiye tabi ki diğer alanlarda söylemiyorum ama demokrasi alanında, yargı alanında, devlet alanında bu alanlarda böyle kısa çözümler gerekli acil yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar