Zana'dan Erdoğan'a 400 vekil eleştirisi

Tunceli'de konuşan Leyla Zana, başkanlık sistemini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dolaylı destek verirken bazı uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Zana'dan Erdoğan'a 400 vekil eleştirisi

Zana, "Biz bunu 2000'li yılların başından bu güne söylüyoruz. Bir çeşitli dinleyen olmadı. Bu konuyu anlamaları ve dinlemeleri de sevindirici bir olay. Soruyorlar; 'siz başkanlık sistemini istiyor musunuz?' Benim için kimin başkan olup bulunmadığı mühim değil. Bizim için, bu halkın tüm değerleri için, tüm farklılıkları için, o sistemin içeriği önemli" 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü itibarıyla Tunceli Kadıp Platformu sebebi ile düzenlenen miting öncesi Sanat Sokağında birleşen takribî 2 bin kadın, davul-zurna eşliğinde, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Çevredeki beylerin de katılması üzerine, yürüyüşe gelenların sayısı Cumhuriyet Caddesi'nde 3 bin kişiyi buldu. Seyit Rıza Meydanı'nda birleşen kadınlar bir vakit burada slogan attı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A UYARI VE DESTEK

Siyasi parti ve sivil cemiyet kuruluşları temsilcileri hesabına yapılan konuşmaların ardından, konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ı, 400 mebus istediği için eleştirdi.

Başkanlık sistemine dolaylı da olsa destek verici Zana, "Benden öncelikle konuşan arkadaşımız da anlatım etti ve eleştirdi, eleştirilerine katılıyorum. Cumhurbaşkanı'nın 400 vekil istemesine değinmek istiyorum şimdi. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, '400 adet vekil istiyorum.' Arkasından diyor ki, 'bu düzen yamalı bohçaya dönüştü.' Biz bunu 2000'li yılların başından bu güne söylüyoruz. Bir çeşitli dinleyen olmadı. Bu konuyu anlamaları ve dinlemeleri de sevindirici bir olay. Gerçekten bu dar, tekçi, yalnızca siyah ve ak bakan toplumun tüm renklerini görmeyen, doğadan dahi ders almayan bu sistemin bundan böyle miladı çoktan geçmiştir. Soruyorlar; diyorlar ki, 'siz başkanlık sistemini istiyor musunuz?' Benim için kimin başkan olup olmaması mühim değil. Bizim için, bu halkın tüm değerleri için, tüm farklılıkları için, o sistemin içeriği önemli. Bireyler ile uğraşırsak var sistemin yaptıklarını unutmuş olacağız. Bizim sorunumuz şahsiyetler ile kişiler ile değil. Bizim sorunumuz bizatihi bu sistemin kendisiyledir" dedi.

"CHP'NİN TEKÇİ ZİHNİYETİ 100 YIL BOYUNCA HERKESİ VURDU"

Cumhuriyet'in kurulmasının arkasından ülkeyi yöneten zihniyetin, her kesimden insanları, inançları ve kültürleri vurduğunu savunan Zana, şöyle konuştu:"Alevi diye vurdu çehre yılarca, Suni diye vurdu, Kürt diye vurdu, Müslüman diye vurdu, sağdır diye vurdu, soldur diye vurdu. Kimi vurmadı? Bir tek kendisini vurmadı. Şimdi bundan böyle kendi kendini vurma vakti geldi. Çünkü çevresi kuşatıldı baksın etrafına ne olup bittiğini daha sorunsuz görecektir. Sayın Cumhurbaşkanı'na buradan tek bir söz söyleyeceğim. Umuyor ve diliyorum ki, CHP'nin tek tip zihniyetinin çehre sene bu topluma kaybettirdiklerini aşırı iyi analiz ederler ve kendileri de bu hataya düşmezler. CHP'nin tekçiliğinde bu cemiyet ne kadar çektiyse, bir de AKP'nin tekçiliğiyle uğraşmak mecburiyetinde bırakmasınlar bizi. 400 milletvekilini ne yapacaksın? O vakit tüm partiler çıkarlarını feshedip AKP'ye mi gelsinler? Bu da olmayacağına nazaran siz bu sevdadan vaz geçin. Deyin ki, 'bütün cemiyet kendisini o parlamentoda temsil etsin fakat müşterek paydalarda toplumun geleceğinde, inşasında, yeni Anayasa'da müşterek paydaları yakalayalım ve daima beraber yeni bir sayfa açalım.' Bunu dersen anlaşılırdır, bunu dersen toplumun ne kadar katkısını alabileceğinizi o vakit daha sorunsuz görebileceksiniz. Ama tekliğe oynarsanız bizim bundan böyle ne tek diyene tahammülümüz var, ne kabul etme bu şeklinde bir zihniyetimiz var. Sakın, sakın. Yüz yılı bu hatalar ile geçirdik. 21'nci yüzyıla da bunu dayatmayın sayın Cumhurbaşkanı. Bu söylediklerimi bizzat sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede kendisiyle de paylaştığımı bilmenizi isterim."

Yapılan konuşma ve müzik dinletisinden sonra miting dalında birleşen kalabalık, olaysız dağıldı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar