Yunanlılar bayrak mı astı?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ege'de 16 Türk adasına Yunanlıların hakim oldukları ve bayrak astıkları yönündeki iddiaları yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
Yunanlılar bayrak mı astı?

TBMM Genel Kurulunda süren Torba Kanun Teklifinin ikinci bölümünün geneli üstünden yapılan görüşmelerde milletvekillerinin sorularına yanıt verici Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile MHP’li milletvekilleri içinde sözlü tyükselişma yaşandı.

"ÇOK ŞÜKÜR Kİ SİZ İKTİDARDA DEĞİLSİNİZ”

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un “Ege’de 16 Türk adasında Yunanlıların hâkim olduğu, bayraklarını astıkları; İzmir’in karşısındaki kayalıklara gene bayraklarını diktikleri, Türk hava alanını ihlal eden Yunan askerî helikopterine karşı müdahale etmeme emrinin verildiğini basından okumaktayız, Genelkurmayın internet sitesinde görmekteyiz. ‘Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, bizim bilgimiz dâhilinde o adalar onlara verildi’ ifadesi sonucunda bu hava ihlalinin Genelkurmayın internet sitesinden kaldırılması resmî şekilde istek edilmiştir. Bu konuyu açıklar mısınız?” şeklindeki sorusuna yanıt verici Bakan Yılmaz, Ege Adaları’yla ilgili, Lozan Barış Antlaşması 12. maddesi ve Paris Barış Antlaşması 14. maddesinin hükümleriyle egemenliği devredilenler dışında hiç bir adanın egemenliği antlaşmalarla Yunanistan’a devredilmediğini açıkladı.

Bakan Yılmaz, “Bu ada, adacık ve kayalıkların egemenliği Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne halefiyet yoluyla intikal etmiştir. Hukuken, EGAYDAAK Türkiye Cumhuriyeti’nin hâkimiyetindedir. Antlaşmalarla gerçekleştirilen bu düzenlemeye karşılık Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıkların (EGAYDAAK) bir bölümü üzerinde, başından bu yana fakat Osmanlı’dan bugüne gelinceye kadar bir Yunanistan’ın fiilî uygulamaları vardır. Ancak fiilî ülke uygulamaları onların yasal, yasal statülerini değiştirmez. Bu, uluslararası mahkemelerin de vermiş bulunduğu karardır. Dolayısıyla, bu vaziyette EGAYDAAK’lar hukuken Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindedir. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar