Yılmaz: Irak’ta hiçbir grup dışlanmamalı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Barzani’nin bağımsız Kürt devleti ile ilgili açıklamasını değerlendirdi. Yılmaz, "Irak’ta toprak bütünlüğünün korunmasını, hiçbir grubun dışlanmamasını istiyoruz. Bugün merkezi hükümetin...

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Irak’ta hiçbir grup dışlanmamalı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Barzani’nin bağımsız Kürt devleti ile ilgili açıklamasını değerlendirdi. Yılmaz, "Irak’ta toprak bütünlüğünün korunmasını, hiçbir grubun dışlanmamasını istiyoruz. Bugün merkezi hükümetin bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması Irak’ı üç parçalı hale getirdi." dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, programları kapsamında bulunduğu Sivas’taki 2. gününde ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşların ücretsiz alışveriş yaptığı Hayat Ağacı bünyesindeki Gıda Bankası’nı inceledi. Bakan Yılmaz, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı, Barzani’nin 'ABD ve Türkiye bağımsız Kürt devletine karşı çıkmayacak' şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

"Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde ancak Irak’ın mevcut anayasasında da Kuzey Kürdistan yönetimi diye kuzeyde özerk bir bölge var, adeta federal bir devlet gibi." diyen Milli Savunma Bakanı Yılmaz, şöyle devam etti: "Ancak Türkiye olarak ilkemiz şu; biz Irak’ta toprak bütünlüğünün korunmasını, bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerden yararlanmasını, hiçbir grubun da dışlanmamasını istiyoruz. Bugün merkezi hükümetin bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması Irak’ı bugün 3 parçalı hale getirdi. Ama bizim görüşümüz toprak bütünlüğünün sağlanması, bütün etnik ve dini grupların 1. sınıf vatandaş olarak görülmesi, kaynaklardan eşit şekilde faydalanması, Irak’ın geleceğe ait umutlarının olmasıdır. Bunu merkezi yönetimlerin yapması lazım. Bu sorumluluk ihmal edildiği an başkaları başka çıkış aramaya yönelir. Barzani’nin talebi de buna yöneliktir."

Başbakanın kim olacağı ile ilgili soruya ise Bakan Yılmaz, "Vatandaşlar, Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı, yerine kim gelecek diyor. Bu soru dahi cumhurbaşkanı problemini milletin kafasında çözdüğünü gösterir. 2. olarak da başbakandan sonra ülkeyi kimin yöneteceği sorusu akla geliyor. Başbakanımız milletimizle istişare eder, yine bu milletin gönül frekansını yakalamış, devletin bütün organları ve cumhurbaşkanıyla uyum içinde çalışacak cumhurbaşkanı olarak atar." şeklinde cevap verdi. Yılmaz, AK Parti içindeki 313 milletvekilinin de başbakan olmaya layık olduğunu savundu. CİHAN

Yorumlar