Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'na geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen Yargı Paketi'ni görüşecek. Hafta sonu da çalışmanın planlandığı Genel Kurul'da 100 maddelik Yargı Paketi ele alınacak. Siyasetin en önemli gündem maddelerinden...

Google Haberlere Abone ol
Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'na geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen Yargı Paketi'ni görüşecek. Hafta sonu da çalışmanın planlandığı Genel Kurul'da 100 maddelik Yargı Paketi ele alınacak. Siyasetin en önemli gündem maddelerinden biri de Cumhurbaşkanlığı seçimi. Çatı aday belirleme çalışmaları kapsamında istişare toplantıları devam edecek.

    Siyasi partilerin Meclis Grup toplantılarının ardından çalışmalarına başlayacak olan TBMM Genel Kurulu'nda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan yasa tasarısı görüşülecek. Anayasa Mahkemesi'nin döner sermaye işletmelerinin gelirlerine ilişkin usul ve esasları yönetmeliğe bırakan maddeyi iptal hükmünü dikkate alarak hazırlanan tasarıyla, döner sermaye işletmesinin faaliyetleri ve gelirleri, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife, döner sermaye ücretinin belirlenmesine yarayan yöresel katsayıların alt ve üst limiti ve kriterleri ile döner sermaye ücretinin ödeme esasları, artış oranları ve muafiyetler Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri gözetilerek düzenleniyor.

    Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören yeni yargı paket, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yargı Paketi'nin de bu hafta ele alınması bekleniyor. Teklifin kanunlaşması için Meclis haftasonu da çalışacak. CHP, MHP İstanbul Milletvekili ve Balyoz Davası hükümlüsü Engin Alan'ın cezasının infazının ertelenmesi için önerge verdi. fakat önerge reddedildi.

    AK Parti, 301 işçinin hayatını kaybettiği Manisa Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan yasal düzenlemelere göre, yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında taşeron çalıştırılmayacak.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 21 Mayıs 2014 tarihinde kararlaştırılan ve Maden Kanunu'nda da bazı düzenlemeleri içeren 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na gönderildi. Toplam 60 maddeden oluşan kanun tasarısının da bu hafta Sağlık Komisyonu'nun gündemine gelecek.

    Soma'da meydana gelen kazanın ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu üyelerinin de bu hafta Genel Kurul'da okunarak çalışmalara başlaması bekleniyor. Ama yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulacak olan soruşturma komisyonuna muhalefet partileri üye teklifinde bulundu. Ancak AK Parti henüz Meclis Başkanlığına üye bildiriminde bulunmadı.

    AK Parti muhalefet partilerinin verdiği üyelere itiraz etti. Meclis Başkanlığı'nın itirazları değerlendirmesinin ardından ise AK Parti üye bildirimi yapacak. Diğer muhalefet partileri de Meclis Başkanlığı'nın itirazları değerlendirmesinin ardından yeniden üye bildirimi için başvuru yapacak. Meclis Soruşturma Komisyonu'nun bu dönem kurulup çalışması beklenmiyor. Önümüzdeki Ekim ayına kalması beklenen soruşturma komisyonunun kurulmasına AK Parti'nin engel çıkarmasını ise muhalefet partileri sert sözlerle eleştiriyor. CİHAN

Yorumlar